Şentop'tan "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansı

Şentop, 'Evet' diyenlerin de 'Hayır' diyenlerin de bu değişiklik metnini doğru bilmesi gerektiğini, görüş farklılıklarının saygı değer olduğunu, ancak bu görüş ayrılıklarının doğru bilgiler üzerinde yapılmış yorum farklılıklarından ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

Şentop'tan "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansı
Bayburt Postası - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye Barolar Birliği gibi bir kurum, Türkiye'deki bütün baroların, avukatların temsilcisi olan bir kurum 'Hayır' kampanyası yürütüyor. Avukatların hepsi 'Hayır' demiyor." dedi.

Şentop, Bayburt Üniversitesi Baberti Külliyesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansında yaptığı konuşmada, 'Evet' diyenlerin de 'Hayır' diyenlerin de bu değişiklik metnini doğru bilmesi gerektiğini, görüş farklılıklarının saygı değer olduğunu, ancak bu görüş ayrılıklarının doğru bilgiler üzerinde yapılmış yorum farklılıklarından ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

Anayasa referandumu için 'Hayır' kampanyası yürüten tarafın başında siyasi kanattan Cumhuriyet Halk Partisi geldiğini anımsatan Şentop, "Türkiye Barolar Birliği gibi bir kurum, Türkiye'deki bütün baroların, avukatların temsilcisi olan bir kurum 'Hayır' kampanyası yürütüyor. Avukatların hepsi 'Hayır' demiyor. Onları temsil edin bir kurumunda belli bir karar kanaat peşinde dolaşması, gezmesi de çok doğru değil." diye konuştu.

Şentop, Barolar Birliği Başkanı'nın böyle bir çalışmada ancak şahsi olarak gezebileceğini işaret ederek, şunları söyledi:

"Fakat bir metin hazırlamışlar, Barolar Birliği'nin sayfasında da var. O metinde de tabi bilerek, bilmemek mümkün değil. Bilerek bazı yanlış bilgiler oraya konulmuş ve o yanlış bilgiler üzerine de yorum yapılıyor. Mesela Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkilerinin azaldığına, dair bir yorum yapılıyor ama o yorumun dayanağı olarak verilmiş maddeye eksik yazmışlar. Bir kısmını yazmışlar. Maddenin diğer fıkralarını yazsalar o yorumu yapamayacaklar çünkü. O yorumu yapabilmek için maddeyi kısaltmışlar. Dört fıkralık maddeyi tek fıkra olarak yazmışlar." 

"Bu apaçık bir sahtekarlıktır" diyen Şentop, "Buna görüş farklılığı denmez. Bilgi doğru olmalı ama o bilgiyi tabii ki herkes farklı yorumlayabilir, farklı sonuç çıkarabilir ona bir itirazımız olmaz. Milletimizi yanıltmak için, kafa karışıklığına sebebiyet vermek için bazı bilgileri, Anayasa değişikliğindeki bazı maddeleri çarpıtarak, değiştirerek yayınlamak, kitap bastırmak, kitapçık bastırmak apaçık bir sahtekarlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Sürücü kurslarındaki araçları sürücü adayının yanı sıra sağda oturan kişinin de kullanıp komuta ettiğini, yeni anayasayla aracı tek kişinin kullanabileceğini, sağdaki müdahale kısmının ortadan kalkacağını anlatan Şentop, konuşmasına şöyle söyledi:

"Şimdi iki sandık kurulacak. Birisinde meclis seçilecek diğerinde cumhurbaşkanı seçilecek. Seçtiğimiz zaman hükümet belli, süresi de belli. Böylece meclis içindeki dengelerin değişmesiyle hükümet düşürme, hükümet kurdurma imkanı ortadan kalkacak. Bu değişiklik o bakımdan aracın sağındaki mekanizmaları sökmek anlamına geliyor." 

Şentop, AK Parti'nin 2002 yılından bu yana aracın sağındaki bu adamı etkisiz hale getirmek için uğraştığını belirttiği konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:

"2002'den bu yana adım adım, eline koluna vurarak, itiraz ederek daha sonra elini kolunu bağlayarak en sonunda biz sağdaki adamı araçtan aşağı attık. Aracın o sağındaki adam yok bu 12 yıllın süre içerisinde yürütülen mücadeleyle. Fakat sağ tarafta o mekanizmalar bulunduğu sürece aracın sağına oturan aracı kumanda edebilir. Nitekim 15 Temmuz'da yaşadığımız hadise böyle bir hadisedir. FETÖ 40 yıldır aracın soluna değil sağına oturmak için bir organizasyon, bir çalışma içerisinde ama biz sağ tarafı boşaltmıştık. Onlarda başka türlü oturamayacaklarını görünce 15 Temmuz'da bir darbe teşebbüsünde bulundular. Hep beraber, milletimizle beraber onları tekrar aşağı attık. Fakat aracın sağ tarafında o mekanizmalar durduğu sürece birilerinin buraya heves etmesi, buraya oturanın da aracı kumanda etmesi her zaman mümkün. Yapılması gereken onları sökmektir. Bunları söktüğümüz zaman Türkiye'de bir daha vesayetin, bürokratik oligarşinin devlet görevine müdahale imkanı kalmayacak." 

Anayasa referandumu ile değiştirilecek yönetim sisteminin Cumhurbaşkanı'na yeni yetkiler vermediğini mevcut durumda iki kişinin imzasıyla olan işlerin tek imzayla yapılacağını vurgulayan Şentop, "Yeni birtakım görevler, yetkiler icat ederek bunları cumhurbaşkanına vermiş değiliz. Bugünde olan görev ve yetkiler sadece iki kişinin imzasıyla yapılırken, tek kişinin imzasıyla olacak." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Mustafa Şentop
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
safak Güngör 7 yıl önce

Sayın Şentop; Sizin konuştuğunuz kürsüden her hangi bir kişi "HAYIR" programı düzenleyebilir miydi?