SBS Mağdurlarından biri de Bayburtlu

İlköğretim 8. sınıf öğrencisi 1 milyon 30 bin adayı ilgilendiren Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adayları şimdi de tercih heyecanı sardı. Ancak bu yıl ilk kez yerleştirme işleminin yapılacağı SBS sisteminin beraberinde bir takım mağduriyetler de getirdiği savunuluyor. Ortaöğretim Kurumlar Sınavı (OKS) yerine getirilen yeni sisteme göre, ilköğretim okullarında okuyan 6 ve 7. sınıf öğrencileri ilk kez geçtiğimiz yıl SBS'ye girdi. Bu yıl ikinci kez yapılan sınava da 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri girdi. SBS'de ilk yerleştirme işlemi de bu yıl sınava giren 1 milyon 30 bin 8. sınıf öğrencisi arasından yapılacak. Ancak yeni sınav sistemi beraberinde bazı sorunları da getirdi.

SBS Mağdurlarından biri de Bayburtlu

SBS Mağdurlarından biri de Bayburtlu Maksut Şahinİlköğretim 8. sınıf öğrencisi 1 milyon 30 bin adayı ilgilendiren Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adayları şimdi de tercih heyecanı sardı. Ancak bu yıl ilk kez yerleştirme işleminin yapılacağı SBS sisteminin beraberinde bir takım mağduriyetler de getirdiği savunuluyor. Ortaöğretim Kurumlar Sınavı (OKS) yerine getirilen yeni sisteme göre, ilköğretim okullarında okuyan 6 ve 7. sınıf öğrencileri ilk kez geçtiğimiz yıl SBS'ye girdi. Bu yıl ikinci kez yapılan sınava da 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri girdi. SBS'de ilk yerleştirme işlemi de bu yıl sınava giren 1 milyon 30 bin 8. sınıf öğrencisi arasından yapılacak. Ancak yeni sınav sistemi beraberinde bazı sorunları da getirdi.

Çeşitli nedenlerden dolayı eğitimine yurt dışında devam eden bazı öğrenciler 6. ve 7. sınıflarda SBS'ye girmedi. 8. sınıfı ise Türkiye'de okuyan bu öğrenciler, bu yıl ilk kez SBS'ye girdi. Söz konusu öğrenciler 7. sınıfta sınava girmediği için bakanlığının uygulaması doğrultusunda Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanırken 7. sınıf SBS puanları 100 olarak hesaplandı. Sadece 8. sınıfta SBS'ye giren öğrencinin OYP'si de otomatik olarak düşmüş oldu. Sonuçta da bu durumda olan öğrencilerin istediği liseyi tercih etme şansı neredeyse kalmadı.

Bu durumun çok sayıdaki mağdurundan birisi de Bayburt'un Demirözü ilçesi Demirözü İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Maksut Şahin. Şahin, kamu görevlisi babasının görevi nedeniyle 6. ve 7. sınıfları Avusturya Linz'de okuduğu için geçtiğimiz yıl SBS'ye giremedi. 8. sınıfı Türkiye'de okuduktan sonra da bu yıl yapılan SBS'ye girdi ve 372,687 puan aldı. 7. sınıfta SBS puanı ise 100 olarak değerlendirildi ve Şahin'in, OYP 234,275 olarak hesaplandı. Hayalinin Anadolu veya Anadolu Öğretmen Lisesi'nde okumak olduğunu belirten Maksut Şahin, bu durumda istediği okula gitmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekti.

Öğrencinin amcası Galip Şahin de bu durumda olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılmasını beklediklerini söyledi. Birçok sınavda yurt dışında konsolosluklarda sınav yapıldığını kaydeden Şahin, SBS için de benzer bir yöntemin uygulanabileceğini savundu.

Kendileri gibi aynı mağduriyeti yaşayan bazı velilerin konuyu adli makamlara taşıdığını ifade eden Şahin, "Bu durumda olan öğrenciler için bir çözüm bulunması gerektiğine inanıyorum. 7. sınıf için yeni bir sınav hakkı tanınabilir ya da 8. sınıfta aldıkları puanın tamamı baz alınarak hesaplama yapılabilir." diye konuştu. Yeğeninin 8. sınıf SBS puanı ile Bayburt Anadolu Öğretmen Lisesi'ni kazanma şansı bulunduğunu söyleyen Şahin, hesaplamadaki puan düşüşünden dolayı ancak Endüstri Meslek Liseleri'nin bazı bölümlerini tercih edebileceğine vurgu yaptı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.