Rektörden, ideal kampus dersleri

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, üniversitenin en az elli yıllık projeksiyonları göz önüne alınarak bir kampüs planlaması yapılması gerektiğini söyledi. Mollamahmutoğlu, Bayburt için en ideal olabilecek kampüsün ana hatlarını açıkladı. Mollamahmutoğlu, yeni kurulan üniversiteye bağlı mevcut birimler ile gelecekte kurulması planlanan birimlerin mekan ihtiyaçlarının karşılanması; bu birimlerde çalışacak veya öğretim görecek insanların arazide uygulamalı derslerini kolaylıkla gerçekleştirebilmesi açısından geniş bir kampüs alanına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Rektörden, ideal kampus dersleri

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, üniversitenin en az elli yıllık projeksiyonları göz önüne alınarak bir kampüs planlaması yapılması gerektiğini söyledi.

Mollamahmutoğlu, Bayburt için en ideal olabilecek kampüsün ana hatlarını açıkladı. Mollamahmutoğlu, yeni kurulan üniversiteye bağlı mevcut birimler ile gelecekte kurulması planlanan birimlerin mekan ihtiyaçlarının karşılanması; bu birimlerde çalışacak veya öğretim görecek insanların arazide uygulamalı derslerini kolaylıkla gerçekleştirebilmesi açısından geniş bir kampüs alanına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

 Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat MollamahmutoğluMollamahmutoğlu, kampüs için düşünülen geniş bir alanın kent merkezine yakın bir mesafede olmasının beklenmemesi gerektiğini ifade ederek, "Nitekim, kampüsün gelecekte bir genişlemeye ihtiyaç duyması halinde, etrafındaki araziyi kolaylıkla kazanabilecek bir lokasyon düşünülmesi uygun olacaktır." dedi.

Mollamahmutoğlu, öğrenciler ve kampüs çalışanlarının ulaşım ihtiyaçlarını karşılamada başta raylı yöntem olmak üzere toplu taşımacılığın daha kolay olabileceği bir lokasyon düşünülmesi gerektiğini de vurguladı.

Kampüsün projelendirilme aşamasında yerel yönetim ile işbirliği yoluna gidilerek, kampüs ile kent merkezi arasında konforlu ve süratli bir taşımacılık yöntemi planlanması gerektiğinin altını çizen Mollamahmutoğlu, "Kampüs yeri topoğrafyasında aşırılıklardan uzak durulmalıdır. Kampüs yeri inşaat işleri maliyetini ne çok artıracak kadar engebeli ve heyelanlı alanlar olmalı, ne de potansiyel tarım arazisi olabilecek düzlükleri içermelidir. Ekonomik katkı veren arazinin ziyan edilmesine de fırsat verilmemelidir." diye konuştu. Türkiye'deki deprem gerçeğinde değinen Mollamahmutoğlu, "Hemen hemen tamamı deprem etkisi altında olan ülkemizde yeni kampüs yeri seçiminde depremsellik etkisi mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, ön geoteknik etüd yapmadan kampüs alanı seçimi yapılmamalıdır." uyarısında bulundu.

Kampüste özellikle yeşil alanların sulanması olmak üzere, büyük miktarda içme ve kullanma suyuna ihtiyaç duyulacağının altını çizen Mollamahmutoğlu, "Bu nedenle, kampüs alanı seçiminde göz önüne alınması gerekli en önemli faktörlerden biri de yeraltı suyu imkanları olup, kampüsün özellikle sulama ihtiyacını karşılayacak yeraltı suyu akiferi içeren bir bölgede veya nehre yakın bir alanda inşası düşünülmelidir." dedi.

Mollamahmutoğlu, kurulan üniversitenin en az elli yıllık projeksiyonları göz önüne alınarak bir kampüs planlaması yapılması gerektiğine vurgu yaparak, "Öncelikle kampüsteki fakülte, lojman binaları ve sosyal tesisleri üniversitenin planlanan maksimum büyüklüğüne göre projelendirilmeli ve inşaat faaliyetlerine kampüs için en zaruri binaların inşasından başlanarak, planlı bir biçimde devam edilmelidir. Kampüs civarında ve alanında üniversite anlayışına yakışmayacak gecekondulaşma tipi bir yapılaşmaya izin verilmemelidir. Ayrıca, şehrin dokusuna ve tarihi geçmişine bağlı kalarak, kampüs yapılaşmasında iyi bir mimari sergilenmelidir. Mimari tasarımın eğitim psikolojisinde çok önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır." diye sözlerini tamamladı.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.