Prof. Coşkun: "Bu çalıştay kurumsal bir muhasebedir"

Bayburt Üniversitesi’nin organize ettiği “Türkiye'de Üniversite Gerçeği ve Bayburt Üniversitesi” Çalıştayı başladı.

Prof. Coşkun: "Bu çalıştay kurumsal bir muhasebedir"
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi’nin organize ettiği “Türkiye'de Üniversite Gerçeği ve Bayburt Üniversitesi” Çalıştayı başladı. 

Yeni Kampüs Konferans Salonu’nda başlayan çalıştaya Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bazı kurum amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Tozlu: "Bir üniversite aşktan, sevgiden, güzellikten yoksunsa..."

Çalıştayın açılışında konuşan Bayburt Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu, öncelikle emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

'Türkiye'de Üniversite Gerçeği' gibi çetrefil bir konunun Türkiye’de ilk defa işlendiğini ifade eden Tozlu, “Üniversite kendisini, niteliğini muhasebe ediyor. Bu muhasebe belki Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Bu etkinliği çalıştay-sempozyum karışımı olarak düşündük. Bu etkinliğin vücut bulmasında değerli Rektörümüz Prof. Dr. Selçuk Coşkun’a çok teşekkür ediyorum. Ülkemizde üniversite 1863’te inşaya başladı. Üniversitenin ruhu da yapısı da, maddesi de batılı sisteme göre oluşturuldu. Üniversite bunu hiçbir zaman içinden atamadı. Kendimiz olan bir üniversite kuramadık. Üniversite, üniversite adına değil devrim adına hareket etti. Kendi dünyasından ve kendi yapısından kaçtı. Bir üniversite aşktan, sevgiden, güzellikten yoksunsa, toplumun değerleri, dini, ananesi olan eğitimle bir toplumu inşa etmiyorsa başka neyi inşa edecek. Üniversite toplumun fonksiyonunu inşa eder. Bizim üniversitemizin ruhu ehl-i suffadan başlıyor. 1046’da Nişabur’da medrese kurulmuştur. Bologna Üniversitesi ise 1088’de kuruluyor. Kalkıp biz de üniversite yok diyorsunuz. Bir üniversitenin bir milleti inşa etmesi gerekiyor. Bir üniversite bir mefkûre vermiyorsa o üniversite gerçek görevini müdrik bir üniversite değildir. Bir ideal vermesi, toplumu eserleri ile örmesi gerekir. Biz üniversiteyi kendi mesuliyetine müdrik bir kurum olarak inşa etmeliyiz” dedi. 

Prof. Coşkun: "Bu çalıştay kurumsal bir muahsebedir"

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise üniversitelerden beklentilerin çok yüksek olduğunu belirterek, “Beklentiler yüksek olunca kırgınlıkların ve sitemlerin dozu da fazla oluyor. ‘Bu üniversiteler ne iş yapar’ gibi sorularla karşılaşıyorsunuz. Takdir edersiniz ki üniversitelerimiz birer kurumdur. Bu kurumlarda çalışanlarımızın bir takım problemleri olabiliyor, kurumlardan kaynaklanan problemler olabiliyor. ‘Biz Bayburt Üniversitesi olarak içerden ne gibi problemlerle karşılaşıyoruz? Dışarıdan bakanların gözüyle ne tür problemler var?’ Bunu ortaya koyalım dedik. Bu çalıştay, bir özeleştiridir, self kritiktir, nefis muhasebesidir, kurumsal bir muhasebedir.  Bunu yaparken önce bir büyük resme Türkiye’de Üniversite Gerçeği’nin ne olduğuna bakacağız. O büyük resim içerisine Bayburt Üniversitesi’nin problemlerini, çözüm önerilerini ortaya koymaya çalışacağız. Başarılı bir çalıştay olacağını düşünüyorum. Gelen bütün misafirlerimize teşekkürlerimi arz ediyorum” diye konuştu.  

Memiş: "Üniversitelerimizin çok önemli bir görevi var"  

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ise cemiyetin büyürken keyfiyetin kaybedilmemesinin esas olduğunu ifade ederek, “Bu neslin diriliş amentüsünün üniversiteler tarafından yazılması gerekir. Nitelikli insanların yoğunlukla yaşadığı alan üniversitedir. Şehirlerin inşası noktasında hem kimlik kazanmaları adına hem kadimden gelen kültürü bugünden yarına taşıma adına üniversitelerimizin çok önemli bir görevi olduğunu düşünüyorum.  Bayburt Üniversitesi’nin niteliksel ve niceliksel büyümesi anlamında göstermiş olduğu çalışmalardan dolayı sayın rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Rektörümüzün Bayburt’la üniversiteyi daha çok bütünleştirme adına bize çizeceği yol haritasına tereddütsüz uyacağımızı ifade ediyorum. Üniversitemiz Bayburt’u büyütecektir. Bu büyümeyi Bayburtluluk kimliğini kaybetmeden gençlerimizi geleceğe taşıma adına üniversitemizden bekliyorum. Rektörümüzün böyle bir çalışma içerisinde olduklarını da biliyorum.” şeklinde konuştu. 

Odabaş: "Gelecek, iyi eğitilmiş üzerinde yükselecektir"

Bayburt Valisi Yusuf Odabaş ise her şeyden önce ilmin önemli olduğunu vurgulayarak, “İlmin öğretildiği son merhale üniversitelerimizdir. Üniversiteler eğitim düzeyinin yüksek olduğu yaygınlaştığı kalite düzeyinin yüksek olduğu eğitim birimleridir. Üniversitelerde gençlerimiz iyi eğitilirse ülkenin muasır medeniyet seviyesi üzerine çıkartılması daha kolay, daha yakın olacaktır. Biz her şeyden önce gençliğe ehemmiyet vermek onların iyi eğitilmesini sağlamak zorundayız. Gelecek, iyi eğitilmiş nesillerin üzerinde yükselecektir. Gençliği olmayan, iyi gençlik yetiştiremeyen bir ülkenin geleceği de olamayacaktır. Bu düşünceden hareketle üniversitelerimizin bundan önceki kuruluş yılları ile bu günkü yıllarına baktığımız zaman son yıllarda özellikle 2011 yılında bütün illerde üniversitelerin kurulmuş olması üniversitelerimizi yaygınlaştırmıştır. Üniversitelerin yaygınlaşmasıyla imkânları kısıtlı olan gençlerimizin bulunduğu illerde eğitim alma imkânı kendilerine sağlamıştır. Bütün illerimizde üniversitelerin kurulması ve gençlerimizin buralarda yetiştirilmesi de yeterli değil. Kurulan bu üniversitelerin geliştirilmesi, kurumsallaştırılması, eğitim düzeylerinin, eğitim kalitelerinin yükseltilmesi lazım. Tabi bu hemen olacak bir şey değil. Başta öğretim elemanlarının yetiştirilmesi, bu öğretim elemanlarıyla birlikte o üniversitelerin fakültelerinin eğitim kadrolarının artırılması, ondan sonra da kurulan fakültelerde öğrencilerimizin eğitim görmesi sağlanmalıdır. Çok çalışmamız lazım, sadece öğretim elemanları değil öğrencilerimizin barınabilmesi için öğrenci yurtlarının, apart otellerin ve benzeri özel sektörün çalışmalarını birlikte götürmemiz lazım. Üniversitelerin;  o illerin kadim kültürlerinden elde ettiği değerlerle birlikte o illerin gelişmesine, kalkınmasına ve esnafın gelir düzeyinin yükseltilmesine büyük faydaları var. Bütün bunları birlikte değerlendirdiğimiz zaman Bayburt Üniversitesi, Bayburt’un gelişmesi acısından en önemli unsurdur, faktördür.  Çünkü Bayburt, üniversitesinin gelişmesiyle birlikte gelişecek, nüfusu artacak, eğitim düzeyi yüksek gençlerin yetiştirilmesine fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. 

Vali Odabaş, üniversitenin yaptığı etkinliklerden dolayı Rektör Coşkun’a ve tüm öğretim görevlilerine teşekkürlerin iletti. 

2 gün sürecek çalıştay beş oturum halinde gerçekleşecek.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.