"Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması"

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması ve Bayburt Çalıştayı” başladı.

"Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması"
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Öncesi ve Sonrasıyla 100. Yılında Kop Savunması ve Bayburt Çalıştayı” başladı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’nda yapılan çalıştaya Bayburt Garnizon Komutanı Jan. Alb. İbrahim Ayhan Vural, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Belediyesi Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşundan ve İstiklal Marşının okunmasından sonra çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin yeni kurulduğunu belirterek, Kop Savunması ile tarihle ilgili başka çalışmaların da İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Gençlere de seslenen Rektör Coşkun, “Gençler, bugün bile Kop dağına gitseniz oradaki mevzileri hala görebilirsiniz. Oradaki kurşunları görebilirsiniz. Henüz canlı. Dolayısıyla Kop dağı bir Sarıkamış gibi canlandırılabilir. Zaten milli parklar bünyesine de alınacak. Bu konuda üniversitemizin de destek verdiği bir proje var. Milli parklar bünyesine alındığında da çok canlı bir Kop dağı göreceksiniz. Bunlar bizim atalarımızın hatırası. Az önce Garnizon Komutanımız ile onu konuşuyorduk. Komutanımız da doğu ve güneydoğuda epeyce emek vermiş bir kişidir. O bile diyor ki bizim oralarda çektiğimiz çileler bu zatların Kop dağında çektiklerinin yanında yüzde bir bile olmaz. Bu insanlar aç, bu insanlar açık, bu insanlar karda, kışta bu memleketi savunmuşlar ve Kop Dağı Savunması tarihe “2. Plevne” diye geçmiş. Bu olay, o anlamda örnek alacağımız, ilmek ilmek dokuyacağımız bir olaydır. Ben bu çalıştay için gelen bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Katıldıkları için teşekkür ediyorum. Çok önemli sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum.” diye konuştu. 

İsmail Kahraman tarafından hazırlanan 100. Yılında Kop Savunması Belgeseli’nin gösteriminden sonra Kahraman yaptığı konuşmada Bayburt Üniversitesinin vefalı bir davranış örneğini sergilediğine işaret ederek Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’a teşekkür etti.

Üç oturum ve kapanış oturumundan oluşan çalıştayda Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesindeki Kop Müdafaası’nda Ruslara karşı kış şartlarında zor şartlar altında yaklaşık 6 ay mücadele eden Osmanlı ordusunun kahramanlıkları ele alınıyor.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vefa 8 yıl önce

siper yerlerini duyurmak için son on yıldır insanları götürüp,yazıp çizip basını erzurum anıtlar kurulunu uyaran korumaya alınmasını ve bu gün emek veren insanların devreye girmesini sağlayanaçıkta kalan şehitlere yanan üniversitelerin neden ilgilenmediğini sorgulayan insanlara bir davetiye göndermediniz ama olsun maksat gerçekleşti önemli olan sonuç

Avatar
AHMET 8 yıl önce

KAZIM KARABEKİR DEĞİL FEVZİ ÇAKMAK Bayburtta karargah kuran..şehit sayısı o kadar değil..Konferansın ismi kop savunması değil Bayburt 1916 bayburt savunması olmalı idi,çünkü kop savunması ile aynı tarihlerde Bahtılı,kaledere,sultan murat,yanıkçam,ortakol,yamalı gibi bayburt u çevreleyen bir çok dağda benzer şiddette savunma cereyan ediyor...

Avatar
naci doğruoğlu 8 yıl önce

elbet kop savunması"SİPER YERLERİ"korunmaya alınmalı,kazim Karabekir paşa
6 ay bayburtta"KARARGAH KURMUŞ"Halit paşa ise 180 köyden gönüllü asker toplamayı başarmıştır,cümlesine C.Allah rahmet eylesin ruhları şad olsun.
not:resmi olmayan rakamlara göre 63 bin şehit verilmiş.mekanları cennet olsun