Öğrencileri için sınıfı müzeye dönüştürdü

Bayburt 75. Yıl İlkokulu Müdürü Eslem Akbaş, okulda eğitim gören öğrencilerin derste işlediği konuları daha kalıcı hale getirebilmek için sınıflardan birini müzeye dönüştürdü

Öğrencileri için sınıfı müzeye dönüştürdü
Bayburt Postası - Bayburt 75. Yıl İlkokulu Müdürü Eslem Akbaş, öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla bir sınıfı müzeye dönüştürdü. 

Kaleardı Mahallesi'ndeki okulun müzeye dönüştürülen sınıfında gaz lambasından tarım aletlerine, mutfak malzemelerinden kıyafetlere, çarıktan ölçü aletlerine kadar yaklaşık 300 eşya sergileniyor.

Müzeyi gezen öğrenciler hem eşyayı yakından inceleme fırsatı buluyor hem de tarihleri ve önemleri hakkında bilgi alabiliyor.

"Eğitimde yaşayarak öğrenmek daha kalıcı"

Okul Müdürü Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk milletinin zengin ve köklü bir tarihi olduğunu ancak zamanla bazılarının unutulmaya başladığını söyledi.

Eğitimde yaparak, yaşayarak öğrenmenin daha etkili ve kalıcı olduğunu vurgulayan Akbaş, şöyle devam etti:

"Dördüncü sınıf öğrencilerimizin 'Milli Kültürümüz' konusu var. Öğretmenlerimiz bu konuyu işlerken farklı bir etkinlik yapmak istedi. Biz de geçmişte bu yörede yaşayan insanların kullandığı ancak günümüzde birçoğumuzun unuttuğu, çocuklarımızın hiç bilmediği, ilk defa göreceği eşyaları toplayarak böyle bir yer oluşturduk." 

Sergilenen eşyaların köylerden toplandığını anlatan Akbaş, "Amacımız kültürümüzü, geleneğimizi, göreneğimizi unutturmamak. Geçmişte dedelerimizin, ninelerimizin ne zorluklar ve hangi şartlarda yaşadıklarını öğrencilerimize daha iyi anlatmaktır. Beklentimizin çok daha üzerinde eşya topladık." dedi.

"Eşyaların hepsinde türlü hatıralar var"

Okullarında 8 derslik bulunduğunu ve 120 öğrencinin eğitim öğretim gördüğünü vurgulayan Akbaş, "müzeyi" kullanılmayan bir sınıfta oluşturduklarını ve burada öğrencilerin ilk defa gördükleri eşyanın sergilendiğini belirtti.

Eşya hakkında öğrencilerin bilgilendirildiğini ve yoğun ilgi gösterdiklerini ifade eden Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu eşyalar birer cümle ile anlatılmaz. Çünkü hepsinde türlü hatıralar var. Belki bunları kullanan insanların çoğu hayatta değil. Bu eşyalar yıllarca acı tatlı hatıralarla kullanılagelmiş ama artık bir hatıra olarak saklanıyor. Biz de 'Bunları bir araya toplayalım ki öğrencilerimiz derslerini görerek, yaşayarak daha iyi anlasınlar' dedik."

Öğrenciler de memnun

Öğrencilerden Ahmet Efekan Karaaslan, sergideki eşyayı görünce çok şaşırdığını, özellikle giysilerin çok dikkatini çektiğini belirtti.

Ecrin Gülhan da sergilenen eşyayı ilk defa gördüğünü dile getirerek, geçmişte el emeğiyle yapılan bu ürünleri günümüzdekilerden daha çok sevdiğini kaydetti.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburtlu Salih 6 yıl önce

Eslem hocamı tebrik ediyorum, kendisine , ekibine ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Hatta şöyle bir projede olabilir; Mesela şehrin önemli bir noktasına ziyaretçilerin rahatlıkla giriş çıkış paya bileceği, trafik keşmekeşin den ve yan etkenlerden rahatsızlık oluşmayacak bir alanda ,Bayburt taşı ile inşa edilmiş modern şeffaf kalın camlarla çevrilen aynı zamanda dinlenme alanı ile yöresel kültürün ve aynı zamanda Amasya ilimizde şehirler arası yol güzergahında yapılan ve herkesin uğrak yeri haline gelen Ferhat ile Şirin müzesinde olduğu gibi yöremizin tarihi figürlerinin anlatıldığı bir proje Bayburt'a Belediyemiz veya Eşkişehir de olduğu gibi ticaret odasının şehre kazandırdığı şehrin geçmişi ve bu gününü anlatan ticari oluşumunu anlatan ve beraberinde bahis ettiğimiz kültür müzesini şehrimize kazandıra belirseler, ücrete mukabil ziyaretçiler ziyaret ederler, Bayburt adına da kalıcı bir eser olur