Öğrenci için en zor sınav: Bayburt’ta barınmak!

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi’ni tercih eden öğrenciler için zor bir süreç başladı. Zorlu üniversite sınavı sonrasında, ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte kente gelen çok sayıda öğrenciler için ayrı bir sınav başlarken, öğrencilerin en büyük sıkıntısı ise yine kiralık ev sorunu oldu.

Öğrenci için en zor sınav: Bayburt’ta barınmak!

Öğrenciler için yeni bir sınav başladı...Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi’ni tercih eden öğrenciler için zor bir süreç başladı. Zorlu üniversite sınavı sonrasında, ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte kente gelen çok sayıda öğrenciler için ayrı bir sınav başlarken, öğrencilerin en büyük sıkıntısı ise yine kiralık ev sorunu oldu.

Ülke genelinde her yıl Haziran ayında başlayan kiralama sezonu, Bayburt’ta da Ağustos ve Eylül ayı birlikte kendini gösterdi. Geçmiş yıllara göre kiralık ev turlarının daha fazla yaşandığı kentteki bu hareketliliği son yıllarda etkileyen faktör tahmin edileceği gibi yine daha çok üniversite öğrencileri oldu.

2008 yılında kurulduktan sonra her yıl bin üzerindeki nüfus artışıyla 6 bin öğrenci sayısına ulaşan Bayburt Üniversitesi öğrencileri için kentte barınmak oldukça zorlaştı. Yerleştirme sonuçlarının açıklamasının ardından Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin kayıt işlemlerinin devam ettiği Bayburt'ta öğrenciler ve aileleri için kiralık ev bulma telaşı da sürüyor.

Barınma sorununu, uyanık ev sahipleri çözüyor!

Nüfusu sürekli artış gösteren ve her yıl benzer problemler yaşayan gençlerin olası barınma sorunları ile ilgili üniversite yönetimi tarafından toplantılar yapılırken, sorunun çözümü için bilindik yöntemler de uygulanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde öğrencilerin barınma sorunlarını çözmek üzere muhtarlar ve ev sahipleriyle bir araya gelen Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, muhtarlardan öğrencilere yardımcı olmalarını ve ev kiralayacak olan öğrencilere kolaylık sağlamalarını istedi. Üniversitenin merkez kafeteryasında düzenlenen yemeğin ardından muhtarlar ve ev sahipleriyle bir araya gelen Rektör Coşkun ve öğretim üyeleri, öğrencilerin konut ve barınma konusunda yaşadıkları problemlere çözüm aradı. Rektör Coşkun, yeni yılda üniversiteye yerleşecek bin 300 kişiyle birlikte öğrenci sayısının 6 bine ulaşacağını belirterek, gelecek öğrencilerin konut sıkıntısından dolayı ev bulmakta zorlanacaklarını dile getirdi.

Mahalle muhtarlarından ve ev sahiplerinden öğrencilere yardımcı olmalarını isteyen Coşkun, yeni yapılmakta olan kampüste yurt binalarının inşaatının da devam ettiğini, fakat yeterli kapasiteye ulaşmadıklarını, bu nedenle öğrencilerin barınma sıkıntısı çekmemesi için konut sahiplerinin de yardımına ihtiyaç duyduklarını belirtirken, kentte yurtların yetersiz, apart otellerin ise az olmasını fırsat bilen bazı uyanık ev sahipleri ise evleri yüksek fiyattan kiraya vermeye çalışıyor.

Öğrenciler çaresiz!

Kiraların yüksek olduğu merkezde daha çok üniversite yakınlarında ev tutmak isteyen öğrenciler, hem kiralık ev bulamamakla, hem de yüksek kira bedelleri ile karşı karşıya.

Özellikle yeni kurulan üniversitelerin bulunduğu kentlerde olduğu gibi Bayburt’ta da benzer sorunlarla karşılaşan öğrenciler ve aileleri, barınma sorunuyla birlikte yüksek kira bedellerine karşı tepkili. Son yıllarda artan öğrenci sayısıyla birlikte yükseliş gösteren kira bedelleri, Bayburt Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilerin alt ve orta gelir düzeydeki ailelerini zor durumda bırakırken, maddi durumu iyi olanlar ise yüksek bedellere rağmen daha çok barınma sorunu ile karşılaştıklarını belirtiyor. Her yıl yaşanan aynı sorunlar ile ilgili yetkililerin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu belirten öğrenci aileleri, barınma sorununa karşı sivil toplum kuruluşları tarafından herhangi bir adım atılmadığına da dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.