“Medeniyet tasavvurunun görünür hale geldiği yer şehirdir”

Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ilki bu yıl verilen “Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri” programı kapsamında “Şehir ve Medeniyet” adlı konferans düzenlendi.

“Medeniyet tasavvurunun görünür hale geldiği yer şehirdir”
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ilki bu yıl verilen “Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri” programı kapsamında “Şehir ve Medeniyet” adlı konferans düzenlendi.

Yeni Külliye Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta konuşan yüksek inşaat mühendisi olmasının yanında şehir ve medeniyet, özellikle de İslâm medeniyetinde kentsel öğe, kent estetiği konularında entelektüel birikimiyle tanınan Prof. Dr. Sadettin Ökten, şehir ve medeniyet tasavvuru konularındaki görüşlerini paylaştı.

Bir medeniyet tasavvuru açısından şehre yaklaşıldığında şehrin siluet, doku ve üslubuna bakılması gerektiğini belirten Ökten, “Bu baktığımız olayları üç kriter açısından değerlendiriyoruz. Bir nispet kriteri. İki iktifa kriteri. Üç kompozisyon veya terkip. Üslupta, dokuda ve siluette bir terkip söz konusu mudur yoksa başka bir şey mi söz konusudur. Bunlara baktığımız zaman şu özellikler ortaya çıkıyor. Bir, hiyerarşik bir şehir yapısı. Yani siluette, dokuda, üslupta bir hiyerarşi var. İki üniform yapı. Üçüncüsü de kaotik yapılanma. Bunların hepsi bir tasavvura gönderme yapar. Bir medeniyet tasavvurunun bütün boyutlularıyla görünür hale geldiği yer şehirdir.” dedi.

Şehri esas tamamlayan, betimleyen şeyin sosyal yapı olduğunu kaydeden Ökten, “Şehirde yaşayan insan şehirli midir? Şehri inşa etmeyi kabul ediyorsanız siz şehirli sayılırsınız. O şehirden olmanız şart değildir. Bunu kabullenmiyorsanız o şehre ait değilsiniz. Şehri inşa etmek demek şehirde bir inşa alanı oluşturmak demek. O şehirde bir estetik düzlem oluşturmak demek. O şehre bütün yönlerinizle bir katkıda bulunmak demek. O şehirde oluşan büyük kültürel bileşkeden faydalanmak demek. Şehirde yaşamak bir davranıştır, bir tarzdır. Bir medeniyet tercihidir. Şehir dediğimiz şey şehrin fizik yapısı ve şehirde yaşayanlardan oluşur. ” diye konuştu. Ökten, daha sonra şehir ve medeniyet tasavvuru ile ilgili düşüncelerini anlattı.

Konferansa Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.