Kızıltuğ, duygu dolu anlar yaşadı

Musiki üstatlarından, şair, yazar, udi ve bestekar Fırat Kızıltuğ, Bayburt'ta üniversitelilerle bir araya geldi.

Kızıltuğ, duygu dolu anlar yaşadı
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Zihnimiz Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği  Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda "Fırat Kızıltuğ ile Bayburt'ta Müzik" adlı söyleşiye katılan Kızıltuğ, doğduğu ve çocukluğunun geçtiği Bayburt'ta bir üniversitenin kurulmuş olmasından ve bu üniversitede eğitim alan gençlerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu memnuniyetini belirttiği sırada gözyaşlarına hakim olamayan Kızıltuğ'a katılımcılar alkışlarıyla karşılık verdi. 

Kızıltuğ, müzik alanında Almanya ve Fransa'da çeşitli eğitimler aldığını ancak kendisinin meslek olarak yalnızca Türk musikisine hizmet ettiğini vurgulayarak "Çünkü Türk musikisi Türkçenin ikizidir, arkadaşıdır, aynı yatakta büyümüşlerdir, aynı karında dünyaya gelmişlerdir." dedi.

Yaygın kullanılan "Türk Sanat Müziği" teriminin mümkünse kullanılmamasını isteyen Kızıltuğ, şöyle devam etti:

"Sanat resmi denmez, resim sanatı denir. Sanat heykeli denmez, yine heykel sanatı denir, sanat mimarisi olmaz, sanat sineması olmaz, sinema sanatı, resim sanatı, heykel sanatı... Bu 1960'dan sonra sanatımızı bölen kültür düşmanlarının tabiridir. Güya klasik Türk musikisi başkaymış, halk musikisi başkaymış, tasavvuf müziği, mehter müziği, pop müzik başkaymış. Bu sanatımızı kuşbaşı yapıp bölmek. Halbuki Kerkük Divanı da benimdir, Urfa Divanı da benimdir, Isparta Zeybeği de benimdir, Remzi Çağıldak'ın 'Yoruldum geze geze' türküsü de benimdir, Itri'nin 'Neva Kar'ı da benimdir, Dede Efendi'nin şarkıları da benimdir. Yani hiç bölmeye gerek yok."

Kızıltuğ, Bayburtlu Zihni'nin 'Vardımki yurdumdan ayağ göçürmüş' adlı eserini babasından dinleyip notaya aldığı şekli ve Sultan Abdulaziz'in süt kardeşi Nevres Paşa tarafından bestelenen şeklini okudu. 



Emin Fevki Efendi'nin 'Hüsnüne Güvenme Ey Mihri Mahım'

Bayburtlu Kemani Emin Fevki Efendi'nin 'Hüsnüne Güvenme Ey Mihri Mahım' adlı eserini seslendiren Kızıltuğ, eserin Emin Fevki Efendi'nin oğlu Zakir Peksert tarafından Erzurum'a TRT'ye kayıt yaptırılmak için götürüldüğünü ve TRT'de Sümmani adına kayıt altına alındığını ifade ederek, eserin Emin Fevki Efendi adına kaydı için çok uğraş verdiğini ve vermeye devam ettiğini söyledi. "Düşünebiliyor musunuz mahlas ortadayken, 'Fevki'ya bu alışverişten geçti' ifadelerine rağmen bunu böyle kaydedebiliyorlar" diyen Kızıltuğ, "Çocukluğumda annem beni misafirliğe götürmüştü, misafir hanım bize gramafon çaldı. Bu plak o zaman yeni yapılmış ve bu türkünün hikayesini anlattı. Emin Fevki Efendi bir hanıma aşık oluyor ve keman çaldığı için vermiyorlar. Çalgıcısın diyerek, hoş karşılanmıyordu. Emin Fevki Efendi de fazla yaşamıyor ve ölümünü keman çalmasına bağlıyorlar. Nitekim Anadolu'da böyle bir inanç vardı. Halbuki tıbben bir karşılığı yoktur bu inancın. Emin Fevki Efendi bunun üzerine bu eseri yazmış" diye konuştu. 

"Bana bestekârlık ünvanı vermiştir" 

Kızıltuğ, programda istek üzerine kendi bestelerinden de seslendirdi. "Bana bestekârlık ünvanı vermiştir" dediği Necip Fazıl Kısakürek'in 'Aydınlık' şiirini 1960'ta Yedek Subay öğretmen olarak görev yaptığı Ergani'de bestelediğini söyledi. Necip Fazıl Kısakürek'le 1963 senesinde eser hakkında konuştuklarını ve Necip Fazıl'ın kendisine telefon numarası yazarak, "Bana, eve gel ve izah et bu durumu demişti. Çünkü ben Arel ekolünden yetiştiğim için çok sesliliği öngörüyordum ve elimden gelse tüm eserleri çok sesli yazardım" dedi. 

Kısakürek'in oğullarının "Babamın şiirlerinden en güzel besteleri o yaptı' dediklerini ve buna çok sevindiğini aktaran Kızıltuğ, 'Zindan'dan Mehmede Mektup' bestesini de okudu. 

Programını Remzi Çavuldak'ın 'Bayburt Ne Güzel Yurt' ve Yesari Asım'ın 'Menekşe Gözlerin Hülyalı' parçalarıyla sonlandıran Kızıltuğ, salonu dolduran öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı. 



Rektör Coşkun: "Dede Korkut Sanat Ödülü Fırat Kızıltuğ'a verilecek"

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Fırat Kızıltuğ gibi bir gönül adamını ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, 11 Mayıs'ta takdim edilecek Dede Korkut Ödülleri'nde sanat ödülünün Fırat Kızıltuğ'a verileceğini ve kendisini bir kez daha Bayburt'ta ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını kaydetti. Coşkun, konuşmasının ardından Kızıltuğ’a plaket takdim etti. 

Programa Vali Yardımcısı Mutlu Almalı, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tuna san 6 yıl önce

Ne mutlu banaki sizin gibi bir abim var.

Avatar
CELALETTİN ATAYETER 6 yıl önce

Ne güzel. Bayburt değerlerine sahip çıkıyor.