Kadıoğlu’ndan Bayburt’a mesaj!

Türkiye Bilimsel  ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Kadıoğlu, açılan yarışmalara, bölgedeki ortaöğretim kurumlarının daha çok projeyle katılmaları çağrısında bulundu. Bölgesel yarışmalara katılan projelerin sadece yüzde 10’unu final için Ankara’ya gönderebildiklerine dikkat çeken Kadıoğlu, “O kadar güzel projeler hazırlanıyor ki, yüzde 10 kotası yüzünden elemek zorunda kalıyoruz. Halbuki hazırlanan proje sayısı ne kadar çok olursa, yüzdeye kalacak proje sayısı da, o kadar artar.” dedi. Proje sayısını arttırmak için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne büyük iş düştüğünü söyleyen Kadıoğlu,“Okullar yarışmaya tamamen gönüllü olarak katılıyorlar. Herhangi bir zorlama olmadığı için katılım sayısı da az oluyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konu ile ilgili bir zorunluluk getirmeli, yani her okul en az bir proje bile hazırlasa, bu da 350–500 proje yapar. Hal böyle olunca, Ankara’daki finallere daha fazla proje gönderme fırsatımız olur.” diye konuştu.

Kadıoğlu’ndan Bayburt’a mesaj!

Ekrem KadıoğluTürkiye Bilimsel  ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Kadıoğlu, açılan yarışmalara, bölgedeki ortaöğretim kurumlarının daha çok projeyle katılmaları çağrısında bulundu. Bölgesel yarışmalara katılan projelerin sadece yüzde 10’unu final için Ankara’ya gönderebildiklerine dikkat çeken Kadıoğlu, “O kadar güzel projeler hazırlanıyor ki, yüzde 10 kotası yüzünden elemek zorunda kalıyoruz. Halbuki hazırlanan proje sayısı ne kadar çok olursa, yüzdeye kalacak proje sayısı da, o kadar artar.” dedi. Proje sayısını arttırmak için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne büyük iş düştüğünü söyleyen Kadıoğlu,“Okullar yarışmaya tamamen gönüllü olarak katılıyorlar. Herhangi bir zorlama olmadığı için katılım sayısı da az oluyor. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konu ile ilgili bir zorunluluk getirmeli, yani her okul en az bir proje bile hazırlasa, bu da 350–500 proje yapar. Hal böyle olunca, Ankara’daki finallere daha fazla proje gönderme fırsatımız olur.” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın Proje Yarışması, en prestijli yarışmalardan biri

Aynı zamanda Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ekrem Kadıoğlu, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması hakkında bilgiler verdi. Bu yarışmanın, Türkiye’nin en prestijli yarışması olduğunu belirten Kadıoğlu, 1969’dan 2004 yılına kadar yarışmanın yalnızca Ankara’da yapıldığını hatırlatarak, 2004 tarihinden sonra önce 6,8 ve 10, ardından da 12 bölgeye ayrıldığını kaydetti. Yarışmaların 8 ayrı dalda yapıldığını kaydeden Kadıoğlu, “Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve Yer Bilimi dallarında proje yarışmaları yapılıyor. Her yıl yeni bir dal ekleniyor. Yarışmalara gelecek yıl da, Dil Bilimi eklenecek.” dedi.

 Dereceye giren projeler, para ve avantaj kazandırıyorArdahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon’un oluşturduğu bu bölgede, Erzurum’un Proje Merkezi olduğunu bildiren Kadıoğlu, “Bu illerde hazırlanan projelerin ilk elemesi Erzurum’da yapılıyor. Ümit veren projeler, Bölge Sergisi’ne davet ediliyor. Bu sene yapılan proje yarışmasında yarışma finali için Ankara’ya 47’si Erzurum’dan 21’i Trabzon’dan, 6’sı Erzincan’dan, 4’ü Rize’den, 2’si Kars’tan 1’i Artvin’den ve 1 tanesi ise Gümüşhane’den olmak üzere toplam 82 Proje gönderildi.” diye konuştu.

Proje sayısını artırmak zorundayız

Erzurum’un yarışmaya 47 proje göndermesinin çok büyük bir başarı olduğunun altını çizen Kadıoğlu, “Hem Erzurum, hem de diğer bölgelerden çok güzel projeler geliyor. Ancak gelen proje toplamının yüzde 10 Ankara’ya gönderildiği için maalesef çok güzel projeleri burada elemek zorunda kalıyoruz. Eğer daha fazla proje gelirse, Ankara’daki finallere daha fazla proje gönderme imkânı bulacağız.” şeklinde konuştu.

Okullara proje zorunluluğu getirilmeliOkullara proje zorunluluğu getirilmeli

Ortaöğretim kurumlarının gönüllü katılımlarıyla gerçekleştirilen yarışma konusunda, İl Milli Eğitim Müdürlüklerine önemli bir görev düştüğünü vurgulayan TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ekrem Kadıoğlu, söz konusu yarışmaların düzenlenme dönemlerinde, okullar için proje hazırlama mecburiyeti getirilmesini istedi. Böylece her okulun en az bir projeyle yarışmalara katılabileceğine vurgu yapan Kadıoğlu, “Bölge yarışmalarına 80 proje hazırlandığı zaman, ancak 8’i finale gönderilebiliniyor. Hâlbuki 200 proje katılsa, finalde 20 proje yarışır.” dedi.

Dereceye giren projeler, para ve avantaj kazandırıyor

Öte yandan yarışmada dereceye giren projelere ödül de verildiğini kaydeden Kadıoğlu, “Birinci olan öğrenci ve rehber öğretmene 3’er bin TL, ikinci olan öğrenci ve öğretmene 2 bin 500’er TL, üçüncü olan öğrenci ve öğretmene 2 bin TL ve dördüncü olan projeye ise, teşvik adı altında bin 500 TL ödül veriliyor. Ayrıca ilk üç arasına giren öğrenciler kendi alanlarında üniversiteye yerleşmek istediklerinde ÖSYM tarafından belirli bir oranda ek puan veriliyor.” diye konuştu.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.