Göçe karşı, tek başına

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi'nin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre kent nüfusunun artışında rol oynadığı net bir şekilde ortaya çıkmıştı. TÜİK verilerinden elde edilen bilgilere göre son bir yılda nüfusun 2 bin 312 kişi ile artış gösterdiği Bayburt’ta, 20-24 yaş grubunda ise yüzde 26,5 artış görülmüştü. TÜİK’in yaş gruplarını ortaya koyan verilere göre bu oranı etkileyen faktörün çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan genç nüfus olduğu gözlenirken, üniversite öğrencilerinin nüfusa daha fazla katkıda bulunabileceği gerçeği de rakamlarla belirlenmiş oldu.

Göçe karşı, tek başına

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi'nin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre kent nüfusunun artışında rol oynadığı net bir şekilde ortaya çıkmıştı. TÜİK verilerinden elde edilen bilgilere göre son bir yılda nüfusun 2 bin 312 kişi ile artış gösterdiği Bayburt’ta, 20-24 yaş grubunda ise yüzde 26,5 artış görülmüştü. TÜİK’in yaş gruplarını ortaya koyan verilere göre bu oranı etkileyen faktörün çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan genç nüfus olduğu gözlenirken, üniversite öğrencilerinin nüfusa daha fazla katkıda bulunabileceği gerçeği de rakamlarla belirlenmiş oldu.

İlk defa 2007 yılında yapılan adrese dayalı nüfus sayımı, her yıl güncellenen rakamlarla çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. 2007 Genel Nüfus Sayımı’nda; nüfusu 76 bin 609 olarak belirlenen Bayburt'un, -genel nüfusun son 5 yılda ortalama yüzde 7 oranındaki artış hızına rağmen- 3 yıl içinde nüfusu artmadığı gibi toplam 2 bin 197 kişi daha azalmıştı. TÜİK’in 2011 yılı rakamlarına göre 2007 ve 2010 arası sürekli göç veren Bayburt’ta, son bir yıl içinde yüzde 3 oranında nüfus artışı oldu. Bayburt, bu sonuçlarla aynı zamanda son 4 yılın en yüksek nüfusuna ulaşmış oldu.

Sonuçlara göre 2010 yılında 74 bin 412 kişi ile Türkiye’nin en az nüfusuna sahip olan Bayburt’un nüfusu 2011 yılında 2 bin 312 kişi daha artarak 76 bin 724 kişiye yükseldi. Geçtiğimiz yıl nüfus artış hızı binde -4,00 oranında gerileyen Bayburt’un 2011 yılındaki nüfus artış hızı ise binde 30,60 olarak kaydedildi. Bayburt bu oranla 81 il arasında ise nüfus artışı gösteren 56 ilden biri olmayı başardı.

Üniversitenin nüfusu 2011’de ortaya çıktı!

Verilere göre belde ve köylerde ikamet eden nüfusta bir önceki yıla göre azalma yaşanırken, il merkezinde artış görüldü. 2010 yılında 32 bin 782 olarak açıklanan Bayburt merkez nüfusu, son 1 yılda 2 bin 872 kişi daha artarak yüzde 8,7 oranında büyüdü. TÜİK’in yaş gruplarını ortaya koyan verilerine göre bu oranı etkileyen faktör ise çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan genç nüfus oldu. 2010 yılında kent nüfusunun yüzde 9,8’ini oluşturan 20-24 yaş grubu, 2011 yılında ise yüzde 11,6’sını oluşturdu. Buna göre son bir yılda toplam nüfusu yüzde 3 oranında büyüme gösteren Bayburt’un nüfus artışındaki aslan payı 20-24 yaş grubuna ait oldu. Bir başka deyişle 20-24 yaş grubu, son bir yılda yüzde 26,5 artış gösterdi. 2011- 2012 eğitim ve öğretim yılında öğrenci sayısı 4 bin 500'ün üzerine çıkan üniversite nüfusunun kent nüfusuna daha fazla katkıda bulunması bekleniyor.

Göçün en büyük telafisi ama yeterli değil!

Rektör Mollamahmutoğlu: ''Üniversite ile yakalanan bu fırsat, zaman kaybetmeden avantaja dönüşmeli''Türkiye’nin en az nüfusa sahip ili olan Bayburt, TÜİK tarafından yapılan son sayımda nüfus artış hızının bir yıl içinde en çok artış gösterdiği iller sıralamasında 8’inci sırada yer almıştı. Konuyla ilgili Bayburt Postası’na yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2011 Nüfus Sayım sonuçlarını değerlendiren Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, “Üniversiteyi dikkate almadan açıklanan raporlara göre, Bayburt’un 2023 yılında toplam nüfusunun 49 bine kadar düşeceği iddia edilmişti. Bugün geldiğimiz noktada bu öngörü alt üst oldu” demişti.

Bayburt’un nüfus artış hızının, bir önceki yıla göre yükselişe geçtiğini ve geçmiş dört yılda ise göç verme hızının giderek azaldığını söyleyen Rektör Mollamahmutoğlu, “Gördüğümüz kadarıyla geriye doğru baktığımızda göç hızı azalmış. Ve nüfus artmaya devam edecek. Çünkü seneye hiç kayıpsız Bayburt Üniversitesi’nin 1000 kişilik daha artışı olacak." dedi.

Kısa vadede artan öğrenci ve personel nüfusunun göçün en büyük telafisi olacağını daha önce dile getirdiğini söyleyen Rektör Mollamahmutoğlu, üniversitenin oluşturduğu bu potansiyelin yalancı bahara dönüşmemesi için uyarıda bulunmuştu.

Rektör Mollamahmutoğlu, açıklamasında, “Daha önce çeşitli vesilelerle, artan öğrenci ve personel nüfusu ve yarattığı istihdam imkânlarıyla göçün en büyük stoperi ve telafi edicisinin Bayburt Üniversitesi olacağını vurgulamıştım. Ancak, üniversitenin etkisiyle bir süre hissedilmeyen ve gizli iç kanama gibi devam eden yerel insan göçü önlem alınmaz ise tekrar belirgin hale gelecektir” diyerek göçün tek başına üniversite ile engellenemeyeceğine dikkat çekti.

Rektör Mollamahmutoğlu, 2008 yılında TÜİK ile Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, 2023 yılı için illere göre öngörülen nüfusu anımsatarak, "TÜİK ile Hacettepe Üniversitesi’nin bir çalışması vardı. Orada 2023 yılında Bayburt’un toplam nüfusunun 49 bine kadar gerileyeceği iddiası vardı. Bunu 2008 yılı verilerine göre düzenlemişler. O öngörü de altüst olmuş oldu. Öyle geliyor ki bana üniversite dikkate alınmadan yapılmış bir çalışma. Ve öyle iddia ettikleri gibi de olmayacak. Göç olacaktır doğrudur, ama bunun için de önlem alıp yeni istihdam alanları açmamız gerekiyor. Bu çalışmayı bize de gönderdiler o zaman. Ama ben bu verileri doğru bulmamıştım. 2011'i görmemiz gerekiyor demiştim. Ve gördüğümüz kadarıyla geriye doğru baktığımızda, göç hızı azalmış. Ve nüfus artmaya devam edecek. Çünkü seneye hiç kayıpsız Bayburt Üniversitesi’nin 1000 kişilik daha artışı var." şeklinde konuştu.

Prof. Mollamatmutoğlu, nüfus sayımı ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), adrese dayalı nüfus kayıt sistemi (ADNKS) verilerine göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle, 81 ilin nüfusunu alınan veya verilen göç oranlarıyla birlikte duyurmuş oldu. Gözlerimiz hemen Bayburt ili ile ilgili olanlara takıldı. Bayburt ilinin 2011 yılı için toplam nüfusu 76 bin 724 kişi ve ülkemizin en az nüfusa sahip olan ili. Öte yandan, nüfusu bir önceki yıla göre artış gösteren 56 ilden de biridir ve 2011 yılında nüfus artış hızı da binde 30,60 olmuştur.  Özetle, geçmiş yıllarda sürekli göç veren ilimiz, 2011 yılında göç almış ve nüfusunu arttırmıştır. TÜİK’in geçmiş yıllara ait ADNKS verilerine göz attığımızda, Bayburt ilinin 2008 yılına ait nüfusu 75 bin 675 kişi ve göç hızı da binde -25,48’dir.  2009 yılına ait nüfusu 74 bin 710 kişi ve göç hızı da binde -17,5’tir. 2010 yılına ait nüfusu ise 74 bin 412 kişi ve göç hızı da binde -10,64’tür. Bu verilere göre, ilimizin 2008 yılından beri göç oranı gittikçe azalmış ve 2011 yılında da artışa geçmiştir.

“Şaşırtıcı ama gerçek”

“ADNKS verilerini, 2008 yılından itibaren dikkate almamızın önemli bir nedeni var. Bayburt Üniversitesi faaliyetine resen 15 Eylül 2008 yılında başlamıştır. Daha öncede çeşitli vesilelerle vurguladığım gibi, artan öğrenci ve personel nüfusu ve yarattığı istihdam imkânlarıyla göçün en büyük stoperi ve telafi edicisinin Bayburt Üniversitesi olacağını vurgulamıştım. Bu durum, bugün kısa vadede olduğu gibi orta vadede de fazlasıyla hissedilecektir. Ancak, üniversite öğrenci ve personel sayısı ve oluşturduğu istihdam alanları, bir süre sonra doygunluğa ulaşacak ve üniversitenin etkisiyle bir süre hissedilmeyen ancak gizli iç kanama gibi devam eden yerel insan göçü önlem alınmaz ise tekrar belirgin hale gelecektir."

Yalancı bahar mı?

Üniversitenin oluşturduğu bu potansiyelin yalancı bahara dönüşmemesi için “Bayburt’u ‘üniversite şehri’ yapacak ilgili tüm hizmet sektörlerini geliştirmek ve nitelikli hale getirmeliyiz” diyen Prof. Mollamahmutoğlu, üniversite ile yakalanan bu fırsatın zaman kaybetmeden avantaja dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Üniversitenin oluşturduğu bu havanın yalancı bahara dönüşmemesi için Bayburt’u bir ‘üniversite şehri’ yapacak taşımacılık, barınma, yiyecek, giyim ve eğlence gibi ilgili tüm hizmet sektörlerini geliştirmeli ve nitelikli hale getirmeliyiz. Yoksa bu şehrin sosyal ve ekonomik kalkınmasında etkili olabileceği düşünülerek, çeşitli kişi ve kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlarda sürekli dile getirilen ve bir türlü harekete geçirilemeyen potansiyelleri, temcit pilavı gibi ısıtıp, ısıtıp koymanın bir yararı olmayacaktır. Şimdi yapılacak olan, üniversite ile yakalanan bu fırsatı zaman kaybetmeden avantaja dönüştürmektir.”

Öğrencilerin duyarlılığı

 

Üniversite bulunmayan 9 ile üniversite kurulmasını öngören kanun tasarısının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınmasıyla birlikte kurulması kesinleşen ve 2009 yılında öğrencilerini ağırlamaya başlayan Bayburt Üniversitesi, kısa süre içinde nüfusa kayıtlı olmasa da 5 bin kişilik ek bir nüfusu Bayburt’a taşımıştı. Çoğunluğu öğrencilerden oluşan üniversite nüfusu, sosyal ve ekonomik anlamda Bayburt’a önemli katkılar sağlamasına rağmen insan gücü olarak ise kayip nüfus olarak görülüyordu.

Başkan Polat: ''En az 2 bin öğrencinin kayıtlı olmadığını düşünüyorum''İkametgâh kaydı başka bir yerde olduğu halde il sınırları içerisinde ikamet eden üniversite öğrencilerini Bayburt nüfusuna katabilmek için kampanya başlatan Bayburt Belediyesi’nin çalışmaları üniversitenin kayıp nüfusunu ortaya çıkardı.

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise özellikle kent nüfusunun arttığını belirterek, “Bayburt’taki nüfusumuzun arttığını müşahede ettik. Özellikle şehir merkezindeki nüfusumuz 2010 yılı sonucu itibariyle 32 bin 782 iken 2011 yılı sonu itibariyle 35 bin 654 oldu. Şehir merkezinde 2 bin 872 vatandaşımızın daha fazla nüfusa katıldığını tespit ettik. Bu da bize sevinç verdi, mutluluk verdi. Geleceğe olan ümidimizi artırdı." şeklinde konuşmuştu.

Bayburt Üniversitesi öğrencilerini şehir nüfusuna katabilmek için yapılan çalışmaların sonuç verdiğini belirten Başkan Polat, duyarlılık gösteren öğrencilere teşekkür etti. Başkan Polat, “Bu konuda emeği geçen herkese ben teşekkür ediyorum. Özellikle de duyarlılık gösteren üniversite öğrencilerimize ve öğretim görevlilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

''En az 2 bin öğrencinin kayıtlı olmadığını düşünüyorum''

Üniversite öğrencilerinin kayıtlarını Bayburt’a aldırmaları için çalışma yaptıklarını fakat tatmin edici bir sonuç alamadıklarını da belirten Başkan Polat, “Nüfusumuz arttı ama sonuç beni hâlâ tatmin edecek bir duruma ulaşmadı. Çünkü bu çalışmada Bayburt Belediyesi olarak tek başımıza kaldık. Hâlâ en az 2 bin öğrencinin ben kayıtlı olmadığını düşünüyorum. Bu da ayda Bayburt Belediyesi’ne 40 bin TL zarar demek.” diyerek nüfus artışının daha fazla olabileceğine dikkat çekti.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2010 ve 2011 arası yaş gruplarında nüfus artış oranları şöyle oluştu:

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.