Geleceğin dahileri Bilim ve Sanat Merkezinde yetişiyor

Bundan 600 yıl kadar önce Osmanlı döneminde özel ve üstün yetenekli çocukların eğitildiği "enderun" türü okulların bir benzeri olarak açılan Bilim ve Sanat Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak kuruluyor.Dahi çocukların eğitim gördüğü Bilim ve Sanat Merkezlerinin ilki 2000 yılında Bayburt'ta açıldı. 1995 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü Bilsem projesinin ilk meyvası olan Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi 2000 yılının Kasım ayında faaliyete geçerek, 42 üstün ve özel yetenekli çocuk proje kapsamında eğitime alındı. Ve böylece geleceğin Einstein'larını yetişmesi için düğmeye basıldı.

Geleceğin dahileri Bilim ve Sanat Merkezinde yetişiyor

Bundan 600 yıl kadar önce Osmanlı döneminde özel ve üstün yetenekli çocukların eğitildiği "enderun" türü okulların bir benzeri olarak açılan Bilim ve Sanat Merkezleri, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak kuruluyor.

Dahi çocukların eğitim gördüğü Bilim ve Sanat Merkezlerinin ilki 2000 yılında Bayburt'ta açıldı. 1995 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü Bilsem projesinin ilk meyvası olan Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi 2000 yılının Kasım ayında faaliyete geçerek, 42 üstün ve özel yetenekli çocuk proje kapsamında eğitime alındı. Ve böylece geleceğin Einstein'larını yetişmesi için düğmeye basıldı.

IQ'ları 120'den başlıyor

Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi'ne alınan öğrenciler, önce tespit sınavına ardından da IQ belirleme testlerine tabi tutularak belirleniyor. İlköğretim 4 ve Lise 2 öğrencilerinden oluşan Bayburt Bilsem'de öğrencilerin IQ seviyeleri 120'den başlıyor.

O günlerde konu ile ilgili açıklama yapan Bayburt Bilsem Müdürü Rıfkı Mehmetlioğlu, şöyle konuşmuştu:
“Öğrenciler, Bayburt il merkezi içinden Bilkent Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından gerçekleştirilen bilimsel testler sonucu belirlendi. Bayburt Bilsem'deki öğrencilerin branş alanları da bir iki hafta içersinde belirlenecek ve sabırsızlıkla beklediğimiz bireysel eğitime geçilecek."

Amaç yeni icatlar

Bilsem kapsamına alınan öğrenciler okullarına devam edebiliyor. Okul dışında kalan zamanlarında ise merkezde eğitime alınıyor. Geleceğin dahileri, bilim ve sanat merkezlerinde araştırma, geliştirme, inceleme ve uygulama çalışmaları yaparak yeni icatlar için kafa yoruyor. Çünkü Bilsem'de gerçekleştirilen projelerin amacı yeni bir şeyler icat etmek ve bunu somut bir ürün haline getirmek.

Geleceğin dahilerine 3 kademeli eğitim programı uygulanıyor. Programın birinci kademesi bilgisayar okur yazarlığı, bilimsel çalışma teknikleri ve iletişim becerilerinden; ikinci kademesi öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkına varmalarına yönelik çalışmalardan (en az 4 alanda) ve üçüncü kademesi ise özel yetenek alanlarındaki proje çalışmalarından oluşuyor. Projenin her aşaması 3 ayda bir Milli Eğitim Bakanlığı'na rapor halinde sunuluyor.
Türkiye'de çok dahi var

Uzmanlar her toplumda yüzde 1.5 oranında üstün zekalı ve özel yetenekli insanın yaşadığını belirtiyor. Bu oran Türkiye gibi sorunları çok olan ülkelerde ise 1.7'ye kadar çıkabiliyor. İsviçre gibi ülkelerde ise bu oran yüzde 1'lere düşüyor.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.