Doğu’nun Eğitim Çınarı

Bayburt Postası - Atatürk Üniversitesi, bünyesinden 6 ayrı üniversite çıkarırken, çok sayıda fakültenin de kuruluşuna destek verdi. Yarım asrı geçen yaşıyla Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi, eğitim ve araştırma çalışmalarıyla adeta bölgenin ‘Oxford’u oldu. Erzurum’da 7 Haziran 1957 tarihinde kurulduktan sonra 17 Kasım 1958 tarihinde ziraat ve fen edebiyat fakülteleriyle eğitim-öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi 52. yaşını kutluyor. Kurulduğu günden beri bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’ne önemli destekler sağlayan Atatürk Üniversitesi, Türk yüksek öğretimine de önemli katkılar yaptı.

Doğu’nun Eğitim Çınarı

Doğu’nun Eğitim ÇınarıBayburt Postası - Atatürk Üniversitesi, bünyesinden 6 ayrı üniversite çıkarırken, çok sayıda fakültenin de kuruluşuna destek verdi. Yarım asrı geçen yaşıyla Türkiye’nin köklü üniversitelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi, eğitim ve araştırma çalışmalarıyla adeta bölgenin ‘Oxford’u oldu. Erzurum’da 7 Haziran 1957 tarihinde kurulduktan sonra 17 Kasım 1958 tarihinde ziraat ve fen edebiyat fakülteleriyle eğitim-öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi 52. yaşını kutluyor. Kurulduğu günden beri bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’ne önemli destekler sağlayan Atatürk Üniversitesi, Türk yüksek öğretimine de önemli katkılar yaptı.

Geride kalan 52 yılda bünyesinden Van Yüzüncü Yıl, Erzincan, Ağrı İbrahim Çeçen, Kars Kafkas, Bayburt Üniversiteleri’ni çıkaran Atatürk Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Fırat Üniversitesinin bir bölümünün kuruluşunu da gerçekleştirdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere binden fazla öğretim üyesi gönderen Atatürk Üniversitesi ‘Üniversiteler kuran Üniversite’ unvanını aldı.

İLK 7 ARASINA GİRDİ

Türkiye’nin ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin en köklü eğitim kurumları arasında yeralan Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi sayısı bakımından üniversiteler arasında 7. sırada yeraldı. 309 profesör, 247 doçent, 563 yardımcı doçent, 91 öğretim görevlisi, 155 okutman, 915 araştırma görevlisi, 60 uzmanın görev yaptığı Atatürk Üniversitesi öğrenci sayısı bakımından da Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri arasındaki yerini aldı. 21 bin 306 erkek, 14 bin 614 kız olmak üzere 35 bin 920 öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi öğrenci sayıları sıralamasında 11. oldu.

YURT VE DİĞER SOSYAL İMKANLAR

Atatürk Üniversitesi kampusü içerisinde bulunan 8 bin 300 öğrenci kapasiteli yurt öğrenciler için önemli bir imkan. 5, 6, 8’er kişilik odalar bulunan yurtlarda çalışma salonları, ütü odası, kütüphane, kafe, kantin, internet kafe, spor salonları, terzi ayakkabı tamircisi, duş kabin sistemli Türk hamamları bulunuyor.

3 BİN KİŞİLİK YURT İNŞAATI

Atatürk ÜniversitesiBu arada kampus içerisinde bulunan mevcut yurtlara ilave olarak Erzurum’da 2011 yılında gerçekleştirilecek Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (UNIVERSIADE) için 3 bin öğrenci kapasiteli yurt yapımına da başlandı. Oyunlar için sporcuların konuklayacağı misafir hane olarak kullanılacak olan yurt, sonrasında üniversite öğrencileri için modern bir barınma merkezi olacak.

Ayrıca kampus dışında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun şehir merkezinde 3 yıldızlı otel konforunda 340 yatak kapasiteli bir yurdu da bulunuyor. Yoncalık bölgesinde ise tek kişilik, iki ve dörder kişilik odalardan oluşan 320 yatak kapasiteli yurt binası öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını sağlıyor.

Sahip olduğu nüfusuyla bir il büyüklüğüne sahip olan Atatürk Üniversitesinde öğrencilerin beslenme ihtiyaçları da en ince ayrıntısına kadar ayarlanıyor. Yemekhanelerde öğrenci ve çalışanların yemek ihtiyaçları beslenme ve diyetetik uzmanlarında kalori ihtiyaçları hesaplanarak karşılanıyor.

Ulaşım konusunda sıkıntı olmayan Atatürk Üniversitesinde sağlık konusunda öğrenciler için önemli imkanlar sunuluyor.

TÜRKİYE’NİN ZENGİN KÜTÜPHANESİ

Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin en zengin kütüphanelerinden birine sahip. Merkez kampüste 300 binden fazla kitap ve 21 bin dolayında dergi bulunurken, kütüphanede 1727-1928 yılları arasında basılmış 70 bin nadir eser de raflarda bulunuyor. Bin 600 el yazması eserin bulunduğu 7 bin metrekare kapalı alana sahip kütüphaneden aynı andı 550 kullanıcı faydalanabiliyor.

BİLGİSAYAR İNTERNET İMKANLARI

Güçlü bir iletişim altyapısına sahip olan Atatürk Üniversitesinde merkezi bilgisayar laboratuarı dışında tüm fakülte ve yüksek okulların her birinde en az bir bilgisayar laboratuarı bulunuyor. İki ayrı internet bağlantısı bulunan üniversitede kablosuz bağlantı sayesinde kampus içerisinde öğrenci ve öğretim üyeleri kablosuz internet imkanından yararlanabiliyorlar.

Atatürk Üniversitesi temel önceliklerinden biri de öğrencilerin ders dışı zamanlarını sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerle değerlendirmelerini sağlamak. Bu konuda öğrencilere yönelik düzenlenen faaliyetler hayli zengin içeriğe sahip.

SPOR TESİSLERİ

Atatürk Üniversitesi eğitim ve diğer faaliyetlerin yanında spor tesislerine de büyük ağırlık verdi. Üniversiteye ait 10 spor salonu, 3 bin seyircili stadyum, bir yüzme havuzu, içinde tenis kortları, basketbol, voleybol sahaları bulunan iki spor kompleksi, bir fitness merkezi, 9 masalı bilardo salonu, 8 bantlı bowling salonu, uluslar arası atletizm müsabakalarının yapılabileceği tartan pist bulunuyor.

HEDEF 50 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞMAK

35 bin 920 öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi’nde yeni hedef sayıyı 50 bine çıkarmak. 2009-2010 döneminde 13 bin 200 öğrencinin yeni kayıt yaptıracağı Atatürk Üniversitesi’nde her eğitim döneminde sayı planlı bir şekilde artacak. Kısa sürede 50 bin öğrenciye ulaşmayı planlayan üniversite yönetimi, yeni fakülte açılması konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.

Atatürk Üniversitesini geliştirme amacıyla YÖK’e Planlama ve Tasarım Fakültesi ile ikinci Tıp Fakültesi kurulması için teklif sunan Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, ayrıca Meslek Yüksek Okullarına 84 ayrı bölüm daha açılmasını da talep etti. Yılda yaklaşık 9 bin öğrenci kaydı alan Atatürk Üniversitesi’nde yeni fakülte, yüksekokul ve bölümlerin açılması halinde her yıl ilave 5 ile 7 bin yeni öğrenci kaydı olacak.

YARIM ASRI AŞAN EĞİTİM VE KALKINMA MÜCADELESİ

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak; 7 Haziran 1957 tarihinde kurulan Atatürk Üniversitesi’nin 16 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 8 enstitü ve 14 araştırma ve uygulama merkezi, 2 bin 401’i bulan akademik kadrosu, 2 bin 9 idari kadrosu ve 52 yıllık geleneğiyle Türk yükseköğretimindeki saygın varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Bir bölge üniversitesi özelliği taşıyan Atatürk Üniversitesi’nin komşu üniversitelerin kuruluş aşamalarında önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatan Koçak, “Hatta Atatürk Üniversitesi bazı üniversitelerimizin bizzat kurucu olmuştur. Bu anlamda Üniversitemiz bölgeye yayılan bir akademik faaliyeti göstermiş ve göstermeye devam etmektedir.”dedi.

UZAK DOĞU VE KAFKASYA AÇILIMI

Erzurum ve Doğu Anadolu için önemli bir merkez olan Atatürk Üniversitesi son dönemde Uzakdoğu ve Kafkaslara açıldı. Geçtiğimiz aylarda bu bölgelerde yeralan çok sayıda ülkeyi ziyaret eden Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, çok sayıda üniversiteyle de ikili anlaşmalar imzaladı. Atatürk Üniversitesi’nin artık uluslar arası alanda da söz sahibi olmaya başladığını kaydeden Koçak, şunları ifade etti:

“Kuruluş amaçlarından ilkini bilimsel açıdan gerçekleştiren ve üniversite kuran üniversite sıfatını taşıyan Atatürk Üniversitesi, 25. Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yaparak, hem bölge kalkınmasına katkıda bulunmak hem de üniversitemizin uluslararası platformda tanınmasını sağlamanın gururunu taşımaktadır. Üniversitemiz, tarihi bağları ve coğrafi konumu itibariyle diğer pek çok üniversitemizden farklı olarak, Türk Dünyası ile sıkı ilişkiler içinde olmuştur. Karşılıklı ilişkilerimizi daha ileriye taşımak ve sahip olduğumuz bu misyonu güncellemek maksadıyla üniversitemiz bünyesinde Ortadoğu ve Ortaasya-Kafkas Araştırma Merkezi kurulmuştur.”

YASAL UYARI: www.bayburtpostasi.com ve www.bayburtpostasi.com.tr adresinde yer alan resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili sayfaya link verilmeden kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.