Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri verildi

Bayburt Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri törenle sahiplerine verildi

Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri verildi
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri törenle sahiplerine verildi. 

Vali Ali Hamza Pehlivan, Bayburt Üniversitesi 15 Temmuz Milli İrade Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, marifetin iltifata tabi olduğunu, ödüle layık görülen kurum ve kişilerin, birbirinden kıymetli çalışmalar ortaya koyduklarını söyledi.

Pehlivan, gerek fenni, gerekse sosyal ilimler alanında ortaya eser konulmasının marka değer oluşturma, tarihe kayıt düşme ve ülkelerin uluslararası alanda güçlü bir şekilde var oluşlarını pekiştiren çalışmalar olduğunu belirterek, "Bu çalışmalar da marka değeri taşır diye düşünüyorum. Ne mutlu bu çalışmalara imza atanlara." diye konuştu.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise Bayburt'un bilim ve edebiyat alanında geçmişten gelen iki değerinin bulunduğunu anlatarak, bu kişilerden birinin Dede Korkut, diğerinin ise Baberti olduğunu söyledi.

Coşkun, Bayburt Üniversitesinin kentin bu değerlerinin adını bu topraklarda yaşatmak adına yerleşkelerinden birinin adının Dede Korkut, diğerinin ise Baberti olduğunu kaydetti. 

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Sanat Ödülü Türk Mûsikîsi ve Türk Edebiyatı'nın önemli ismi Fırat Kızıltuğ'a verildi. Bayburt Şikesteleri'nin yazarı da olan Kızıltuğ, törende yaptığı konuşmada Türk Mûsikîsi'nin Türkçe'nin ikizi olduğunu kaydederek, Türk Mûsikîsi'ne hizmet etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Kızıltuğ, "Batı Müziği eğitimi aldım ama rahmetli Münir Nurettin Selçuk beni Türk Mûsikîsi'ne çekti. Çokta memnun oldum. Çünkü Türk Mûsikîsi Türkçe'nin ikizidir. Mûsikîden edebiyata yönelmiş bir insanım. Bizim güftelerimiz hep edebi eserlerimizden seçilmiştir. Şurasını arzetmek isterim ki dünyada 1250'den kalmış çok az eser vardır, milletlerin hafızalarından silinmiştir, yazılmamıştır. Halbuki bizim Safiyüddin Urmevi'nin bir Yörük Semaisi 1250 senesinden kalmıştır, elimizdedir. Hülagu Han'a takdim edilen Edvâr'ın içindedir.
Timur'un Baş İmamı Meragalı Abdulkadir'in eserleri, 15. yüzyıla ait, bu eserleri de biliyoruz. Bu kadar eski eserler civarımızdaki milletlerde yok. Mesela Mısır'a gidin '50 senelik şarkı çalın' diyin. Bilmiyorlar, unutmuşlar, unutturulmuş. Yalnız Türk Mûsikîsi tüm olumsuz davranışlara rağmen direndi ve bugüne geldi. Türkçe sayesinde geldi." dedi.  
   
Konuşmasında Dede Korkut-Bayburt ilişkisine de yer veren Kızıltuğ, "Türklerin Ahmet Yesevi dini konularını işlemiştir. Korkut Ata bunu aktif hale getirmiştir. Oğuzname'nin son parçasıdır. İslami ölçülerle restorasyona tabi tutulmuştur. Beyrek'in mezarı biliyorsunuz Duduzar'dadır. 'Bayburt Hisarı' ifadesi çok geçer Dede Korkut Hikayelerinde" diye konuştu. 

Memleketi Bayburt'ta böylesine güzel bir ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kızıltuğ, "Şuanda 83 yaşındayım. Bir rüya görseydim. Bayburt'a üniversite kurulacak, o üniversite sana Dede Korkut Ödülü verecek, bu durum rüya gibi bir durumdu. Beni onurlandırdınız. Emeği geçenleri kutlarım inanılacak gibi değildi. Bana bu ödülü layık gören herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Uğur Derman'ın da Sanat Ödül aldığı törende İslam Coğrafyasına Hizmet Ödülü AFAD Başkanlığı ile Yunus Emre Enstitüsüne, Bilge Adam Ödülü Necmettin Tozlu ile Rasim Özdenören'e, Edebiyat Ödülü Prof. Dr. Nurullah Genç ile Cihan Aktaş'a, Bilim Ödülü Prof. Dr. Şaban Teoman Durali ile Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na verildi.

Programa Garnizon Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ile ödüle layık görülen kişiler ve davetliler katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.