'Dargun'dan kolonya üretip TÜBİTAK'a sundu

Bayburt'ta ortaokul öğrencisi, fen bilgisi öğretmeninin desteğiyle TÜBİTAK projesi için kentte yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılan tarhun otundan kolonya elde etti.

'Dargun'dan kolonya üretip TÜBİTAK'a sundu
Bayburt Postası - Bayburt'ta ortaokul öğrencisi, fen bilgisi öğretmeninin desteğiyle TÜBİTAK projesi için kentte yemeklere lezzet katması amacıyla kullanılan tarhun otundan kolonya elde etti.

Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi 8. sınıf öğrencisi Mert Canoğlu, fen bilgisi öğretmeni Ceyhan Kızılgöz’ün danışmanlığı ile TÜBİTAK 4006 projesi için "Tarhun Kolonyası" çalışması yaptı.

Kızılgöz, yaptığı açıklamada, Bayburt yöresinde "dargun" olarak adlandırılan otun gıdalarda baharat olarak kullanıldığını söyledi.

Tarhun otunun Fransa, Rusya ve Anadolu'da yetişen üç farklı çeşidi olduğunu belirten Kızılgöz, "Anadolu'da yetişen formu daha çok Fransız tarhunuyla benzer özellikler göstermektedir. Rus tarhunundan bunu ayıran özelliği daha fazla aromatik bileşikler, daha fazla yağ asitleri içermesi ve tohumsuz vejetatif çoğaltılmasıdır" dedi.

Kızılgöz, Anadolu'da yetişen tarhunun daha çok Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiğini özellikle de Bayburt ve Erzurum arasında mikrofilorasının geliştiğini ifade etti.

Tarhun otunun antimikrobiyal ve antiseptik özelliğinden dolayı yurt dışında kozmetik sanayisinde kullanıldığını anlatan Kızılgöz, "Bayburt Bilim ve Sanat Merkezi olarak düzenlediğimiz 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda Bayburt yöresine ait olan tarhundan, tarhun içerisinde bulunan yağ asitlerinden faydalanarak tarhun kolonyası ürettik" diye konuştu.

Kızılgöz, tarhun bitkisinin çok kuvvetli bir aromaya ve çok kuvvetli koku bileşenlerine sahip olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bu özelliğinden faydalanarak koku üretmek istedik. Bir de bunun yanında antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerinden dolayı böyle bir düşünce aklımıza geldi. Halk tarafından çok beğenildi. Hem koku olarak hem de farklı bir ürün oluşturduğumuz için. Bundan sonraki süreçte tarhunla ilgili gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra seri üretime geçmesini düşünürüz."

Kızılgöz, tarhun otundan elde edilen kolonyanın seri üretime geçmesi durumunda Bayburt yöresine özgü bir ürün olacağını da sözlerine ekledi.

Projede öğretmeninin danışmanlığı ile çalışmayı yürüten 8. Sınıf öğrencisi Mert Canoğlu ise Bilim ve Sanat Merkezinin yıl sonu fuarı için bu çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Tarhun otunun antibakteriyel özelliğinden faydalanarak kolonya hazırladıklarını anlatan Canoğlu, "Hazırladığımız bu kolonyayı iki şekilde yaptık. Birinde tarhun otunu alkolün içerisinde çözündürerek, diğerini de tarhun otunun yağını çıkararak yaptık. Bilim fuarında da bu kolonyalar çok büyük beğeni topladı. Gelen kişilere de ikram ettik bu kolonyayı" ifadelerini kullandı.AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HÜSEYİN 8 yıl önce

Seni ve öğretmenini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Avatar
Bayburtlu 8 yıl önce

MaşAllah, Allah başarılarının devamını getirsin. Bayburt'tan böyle değerlerin çıkması ne kadar gurur verici.

Avatar
ilhan yardımcı(KEMALİ) 8 yıl önce

DOSTLAR. BİZ NEDENSE HEP YABANCILARI ELE ALARAK YORUM YAÜPAR, KONUŞURUZ. DARĞUN (TARHUN) BAYBURTA AİT BİR BAHARATTIR. KÜLTÜR KÖKLERİMİZ KİTABIMIZDA GENİŞ BİR ARAŞTIRMAMIZ YER ALIR. RUS, FARANSA HİKAYE/MASAL...AVRUPA TOPRAKLARINDA 12 BİN ÇEŞİT BİTKİ VARKEN, SADECE BAYBURT TOPRAKLARINDA 10 BİN ÇEŞİT BİTKİ TÜRÜ VARDIR. DARĞUNUN NASIL ÜREDİĞİNİ YAZMIYORUM, BELİRTİLEN ESERİMDEN OKUYABİLİRSİNİZ. DARĞUNUN ÇOK GÜZEL ÇAYI DA OLUR, BİLİR MİSİNİZ. BİZİM ÜNİVERSİTE MAŞAALLAH AYAKTA UYUMAYA DEVAM EDİYOR... GENCİ TEBRİK EDİYORUM. İLHAN YARDIMCI(KEMALİ) SELAM SEVGİ VE MUHABBETLERİMLE. 0535 477 73 90