Çoruh Vadisi'nin bitkileri gübre için deneniyor

Bayburt Üniversitesinde yürütülen çalışmayla organik tarımda kullanılan ve çevreye zararı olmayan mikrobiyal gübrenin yerli üretimine katkı sunulması amaçlanıyor.

Çoruh Vadisi'nin bitkileri gübre için deneniyor
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesinde, organik tarımda kullanılan mikrobiyal gübrenin yerli üretimine katkı amacıyla çalışma başlatıldı.

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her geçen gün Türkiye'de ve dünyada çevresel kirliliğe karşı duyarlılığın arttığını söyledi.

Özellikle tarım alanlarında çok fazla kullanılan kimyasal gübrelerin çevrede toksik etkiler yanında yer altı ve yer üstü sularda da kirlilik oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, bunun akabinde bitkilerde toksik maddenin yanı sıra fazlasıyla azot birikiminin de söz konusu olduğunu belirtti.

Erdoğan, bu gelişmelerin ardından özellikle 1990'lı yıllarda Türkiye ve dünyada sürdürülebilir ve organik tarım için mikrobiyal gübre üretimi konusunda çeşitli çalışmalar başladığını ifade ederek, Bayburt Üniversitesinin, organik tarımda kullanılan ve çoğunluğu ithal edilen mikrobiyal gübrenin yerli üretimine destek amacıyla önemli bir çalışma başlattığına dikkati çekti.

Üniversiteye ait uygulama seralarında mikrobiyal formülasyon için kullanılabilecek bakteri izolatlarının ön çalışmasını yaptıklarını anlatan Erdoğan, Çoruh Vadisi'nde özellikle yayla ve yüksek dağlık kesimlerde, bitki gelişmesinde etkili olabileceği düşünülen yerlerde, bitkilerin toprakla temas ettiği kök kısımlarından örnekler alındığını dile getirdi.

Erdoğan, yapılan testler sonucunda vadideki rizosferlerden elde ettikleri bakterilerin gübre formülasyonuna uygunluğu, verim ve kalite üzerine etkilerinin tespit edildiğini kaydederek, sonrasında potansiyeli olduğu tespit edilen örneklerin bitkilerde denenmeye başlandığını söyledi.

Bayburt Üniversitesinin bu çalışma için Erzurum-Bayburt karayolu güzergahındaki Çilçil mevkisinde üç ayrı sera kurduğunu ifade eden Erdoğan, bu seralara ekilen çilek, böğürtlen, domates, salatalık ve biberlerde Çoruh Vadisi'ndeki değişik bölgelerden alınan örneklerin denemesini yaptıklarını anlattı.

Erdoğan, deneme çalışmasının ardından olumlu sonuç alınanlar üzerinde ise yerli mikrobiyal gübre üretimi için uygunluk tespitinin yapılacağını kaydetti.

"Bazı hastalıklara karşı bitkilere direnç de kazandırıyorlar"

Mikrobiyal gübrelerin çevreye toksik etkisi olmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Aynı zamanda uygulandıkları topraktaki kimyasal gübrelerin dahi kullanım etkinliğini artırıyorlar. Böylece daha az kimyasal gübre kullanılmış oluyor. Zararları yok. Hatta bazı hastalıklara karşı bitkilere direnç de kazandırıyorlar ve pestisit kullanımını da azaltmış oluyorlar." diye konuştu.

Erdoğan, organik ve sürdürülebilir tarımda mikrobiyal gübrenin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, "Organik tarımda kimyasal gübre zaten yok. Sürdürülebilir tarımda ise kimyasal gübre miktarını azaltıp üretimin etkinliğini artırmak için mikrobiyal gübreler oldukça önemli. Çünkü uygulandıkları zaman topraktaki gübrelerin kullanım etkinliğini de arttırıyor bu bakteriler." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Ümmügülsüm Erdoğan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hoca hanıma 7 yıl önce

aydıntepe yaylası göleti balik yetiştiremeye uygun değil..mikrobioloji kültürüyle göl balık üretimine uygun hale getiirileceğini düşünüyorum...belediye ile işbirliği yapılarak bir proje yapılabilir mi..em kültürle japonya ve antalyada bataklıklar zararsız hale getiriliyormuş... bilginize ilginize sunulur