Bayburt'ta okuma yazma bilmeyen kaç kişi var?

Türkiye’nin en küçük nüfusuna sahip Bayburt’ta nüfusun yüzde 5,13’ünün okuma yazma bilmediği saptandı.

Bayburt'ta okuma yazma bilmeyen kaç kişi var?
Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, Bayburt’ta 3 bin 881 kişi okuma yazma bilmiyor. TÜİK’in eğitim istatistikleri çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

2 milyon 643 bin 712 kişinin okuma yazma bilmediği ülke genelinde, nüfusa oranla okuma yazma bilmeyenler en çok Mardin’de, en az Antalya’da bulunuyor.

Doğu ve Batı farkı

Yüzde 8,62 ile  6 ve üzeri yaştaki nüfus için okuma yazma bilmeyen oranının en yüksek olduğu il Mardin’i, yüzde 8,20 ile Siirt, yüzde 7,96 ile Şırnak, yüzde 7,80 ile Bingöl ve 7,73 ile Muş takip ediyor.

Okuma yazma bilmeyen oranının en düşük olduğu il ise yüzde 1,18 ile Antalya olduğu belirlenirken, Antalya’yı takip eden iller yüzde 1,64 ile Tekirdağ, yüzde 1,72 ile İzmir ve Denizli ve yüzde 1,82 ile Çanakkale şeklinde sıralandı.

Bayburt erkeklerde 38’inci, kadınlarda 26’ncı

Yapılan araştırmada Türkiye’nin en küçük nüfusuna sahip Bayburt’ta nüfusun yüzde 5,13’ünün okuma yazma bilmediği saptandı. Okuma yazma bilmeyen kişi sayısında 81 ile göre son sırada yer alan Bayburt, nüfus oranına göre bakıldığında ise 29’uncu sırada görüldü.

6 ve üzeri yaştaki okuma yazma bilmeyen erkek nüfusu, kadınlara göre çok daha az. Erkeklerde 510 kişi, kadınlarda 3 bin 371 kişinin okuma yazma bilmediği ortaya çıkarken erkek ve kadın nüfus oranına göre ayrı ayrı bakıldığında okuma yazma bilmeyen nüfusta iller itibariyle Bayburt erkeklerde 38’inci, kadınlarda 26’ncı sırada görüldü.

10 kişiden 9’u kadın!

Verilere göre, nüfusun yüzde 19,75’i ilköğretim mezunu, 16,28’i lise mezunu, 7,34’ü yüksekokul mezunu. Yüksekokul mezunu içinde yer alan yüksek lisans mezunu 305 kişi iken doktora mezunu ise sadece 76 kişi olarak belirlendi. İstatistiklerde Bayburt için en dikkat çeken ayrıntıya göre ise okuma yazma bilmeyen her 10 kişiden 9'unun kadınlardan oluştuğu gözlendi.

Bitirilen eğitim düzeyi, cinsiyet ve yaş grubuna göre Bayburt için TÜİK verileri şöyle:


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 9 yıl önce

Seçim sonuçlarının şifresi çözülmüştür!