Bayburt Üniversitesi'nden "Tarih ve Dil Işığında Milli Şuur" paneli

Bayburt Üniversitesi tarafından Tarih ve Dil Işığında Milli Şuur paneli düzenlendi.

Bayburt Üniversitesi'nden "Tarih ve Dil Işığında Milli Şuur" paneli
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Ferdi Güzel, “Dilini kaybeden bir toplumun artık kaybedeceği hiçbir şeyi yoktur” dedi.

Bayburt Üniversitesi tarafından 'Tarih ve Dil Işığında Milli Şuur' paneli düzenlendi. Genç Şairler ve Şiirseverler Topluluğu ile BAYEST Edebiyat ve Sanat Topluluğu tarafından ortaklaşa düzenlenen panele Doktor Öğretim Üyesi Ferdi Güzel ve Okutman Cihat Taşkesenlioğlu konuşmacı olarak katıldı.

Güzel: "Türkçe konuşmalıyız, Türk gibi konuşmalıyız."

Doktor Öğretim Üyesi Bora Bayram Modaratörlüğünde  gerçekleşen panelde konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Ferdi Güzel, tabela, afiş, mağaza adlarından örnekler vererek dilde özentinin aşağılık kompleksinin ve dilde yozlaşmanın geldiği noktayı anlattı. 

Dilden taviz verilmemesi gerektiğini söyleyen Güzel, sömürgeci toplulukların işgal ettikleri yerlerde özellikle ilk icraatlarından birinin dili değiştirmek olduğunu belirterek, dilini kaybeden bir toplumun artık kaybedeceği bir şeyin kalmayacağını, dil olmadan adaletin dahi tesis edilemeyeceğini belirtti.

Güzel, ilgi çeken sunumunu şu ifadelerle tamamladı:

“Türkçe konuşmalıyız. Türk gibi konuşmalıyız. Özentiden uzak durmalıyız. Yabancı hayranlığından vazgeçmeliyiz. Üşengeç olmamalıyız. Bir harf eksik yazacağım diye dilimizden taviz vermemeliyiz. Ve en önemlisi çok okumalıyız. Sadece dil bilgisi kurallarına uymak veya yabancı kelime kullanmamak dil şuuruna sahip olmak demek değildir. Çünkü dil sadece kelimelerden oluşmaz. Dil sadece isim, sıfat, zarf, zamir değildir. Dil bir milletin edebiyatıdır. O dille üretilmiş ürünlerin tamamıdır. Geçmişten bugüne kadar uzanan süreç içerisinde Türkçe ile üretilmiş iyi yazarlar okumak, iyi eserler bilmek dil şuuru kazanmanın önceliğidir. Türkçe Bilge Kağan’dır, Tonyukuk’tur, Dede Korkut’tur, Pir Sultan Abdal’dır, Cemal Süreyya’dır, Yahya Kemal’dir, Fuzuli’dir, Karacaoğlan’dır, Nesimi’dir, Yunus Emre’dir. Türkçe türküdür, atasözlerimiz, deyimlerimiz, ninnilerimizidir. Türkçe bu ortak mirasımıza sahip olmak, bu mirasımızı bilmek ve bu mirasımızı kullanmaktır.”

Taşkesenlioğlu: "Televizyon dizilerinden tarih öğrenilmez"

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Okutman Cihat Taşkesenlioğlu ise, milli şuurun milleti var eden en değerli unsur olduğunu belirterek, millet, milliyetçilik, vatan kavramlarının kültür ile bağlantısını açıkladı. Birey olma, millet olma şurunun oluşmasında tarihin birinci derece önem arzettiğine değinen Taşkesenlioğlu, milletin var olma mücadelesine, azmine milli şuur dendiğini aktardı.

Sosyal medyada her önüne gelenin tarih konuştuğunu öyleyen Taşkesenlioğlu, televizyon dizilerinden tarih öğrenilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan, Güzel ve Taşkesenlioğlu’na kulüp temsilciler tarafından katılım belgesi takdim edildi.  


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburtlu 6 yıl önce

Hocam dilde yozlaşma diyorsunuz da öğr. Üyesi nasıl oldunuz acaba sistem size ingilizceyi zorunlu tutmadı mı? Hayatımızın her yerinde artık farklı diller var telaffuz yanlış olmasın türkçemiz Tabiki de çok güzel ancak onu daha güzel yapsak olan zenginliktir. Nacizane diğer dillerin de hayatımızda yer alması gerektiği kanısındayım. Başarılar

Avatar
mehmet adıgüzeloğlu 6 yıl önce

mesela trt 1,deki"payıtaht dizisi harika,zira yapımcı dizideki tarihi aktarma.!!,Ahmet
Cevdet paşanın eserlerinden istifade edilmiştir.yapmcı ve dizide rol alan bütün yetkilileri tebrik ederiz,maşAllah suphanAllah,dizi seyrettiğimde ,gözlerim yaşarıyor,
c.Allah Abdülhamit ve arkadaşlarına rahmet eylesin"mekanları cennet olsun,amin