Bayburt Üniversitesi kendi elektriğini üretecek

Bayburt Üniversitesinin ihtiyacı olan elektrik, güneş enerjisinden üretilecek.

Bayburt Üniversitesi kendi elektriğini üretecek
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi geliştirdiği ve Maliye Bakanlığı'ndan destek aldığı "Güneş Enerjisi Santrali" projesiyle güneş enerjisinden elektrik elde edecek.
 
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığınca desteklenen "Güneş Enerjisi Santrali" projesi ile Bayburt Demirözü karayolu güzergahında inşası devam eden Bayburt Üniversitesi yeni külliye alanının elektriğini karşılacaklarını söyledi.
 
Projenin üniversitenin Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından geliştirildiğini belirten Coşkun, "Mühendislik Fakültesi’ndeki arkadaşlarımıza Bayburt’un yıl boyunca güneş alma oranını ölçtürdük. Bu ölçümler neticesinde neredeyse Antalya’ya yakın bir güneş alma oranının olduğunu tespit ettik" dedi.
 
Coşkun, yapılan ölçümlerin ardından inşası devam eden Bayburt Üniversitesi yeni külliye alanının elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden elde etmek fikrinin geliştiğini anlatarak, "Bununla ilgili arkadaşlarımız bir proje yaptılar. Bu projeyi Bayburt’a geldiklerinde Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’a arz ettik. O da projeyi çok memnun karşıladı. Bunun ardından biz projeyi Maliye Bakanlığı’na tekif ettik" ifadelerini kullandı.
 
Proje bütçesinin 3 milyon 600 bin lira olduğunu kaydeden Coşkun, "Maliye Bakanlığı’ndan bu proje çot hızlı bir şekilde, en fazla bir ay içerisinde çıktı. Bundan sonra artık biz yeni külliye alanında güneş enerjisiyle elektrik ihtiyacını karşılayacağız" diye konuştu.
 
Coşkun, kuracakları sistemin yaklaşık 6 ya da 7 yılda kendini amorti eden bir sistem olduğunu aktararak, "Ondan sonrada 20 yılı aşkın bir süre kullanılabilen bir sistem. Dolayısıyla hazır güneşimiz var, Allah’a şükür böyle bir memlekette yaşıyoruz ve o güneşten elektriğimizi üreteceğiz, kampüsümüzde bu enerjimizi kullanacağız" dedi.
 
"Kendi enerjimizi artık kendimiz üreteceğiz" diyen Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Bu anlamda baştan beri bize desteğini hiç esirgemeyen, sürekli üniversitemizin gelişmesi, büyümesi, genişlemesi ve tekamül etmesi konusunda her türlü desteği veren Maliye Bakanımız Naci Ağbal’a çok teşekkür ediyoruz. Bu proje üniversitemize ve şehrimize inşallah hayırlı olur. Belki bundar sonra farklı birimlerde bu şekilde girişimlerde bulunabilirler."
 
Coşkun, güneş enerjisinden elektrik elde etmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Ülke ekonomisinede katkı bu. Çünkü zaman zaman enerji dar boğazında buluyoruz ülke olarak kendimizi ama günüş enerjisi, rüzgar enerjisi, HES’ler bunlar çoğaldıkça ülke enerji konusunda kendine yeterli hale gelmeye başlıyor. Tabi bu konuda başı çekmesi gereken kurumlarda üniversitelerdir. Yani en başta üniversite kendi enerjisini kendisi üretebilmeli. Hatta mümkünse sonraki süreçte üretip şehrede katkıda bulunabilmeli. Ancak biz ilk etapta kendi erenjimizi kendimiz üreteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bu tarz üretimlerin ülke ekonomisine de katkısnın olduğuna vurgu yapan Coşkun, "Çevreye önemli bir katkısı var. Her hangi bir çevre kirliliğine neden olmayan bir sistem bu güneş enerjisi. Dolayısıyla çok faydası var. Ekonomik faydası da var tabiki başta, bağımlılıktan kurtarıyoruz kendimizi o da önemli. İnşallah Bayburt Üniversitesi her alanda atılım yapmaya devam ediyor, bu alanda da atılımına devam edecek" diyerek konuşmasını tamamladı.   
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mikdat 8 yıl önce

MaşAllah...Ben de AR-GE çalışması yapıp,yeni bir şey ürettiler sandım.Sanki ayı yeni keşfediyorlar.Üniversiteden Bayburt'un adını duyuracak projeler bekliyoruz.

Avatar
ALOŞ 8 yıl önce

Elektrik firması yandı. Artık Üniversiteye fatura çıkaramayacak.

Avatar
Esnaf 8 yıl önce

Sayın rektör bedava parayla iş yapmak kolay proje ne projesi hazır panelleri getir döşe panelleri üretinde görelim ünüversite dedigin budur para beleş malzeme hazır ihale yap ihaleyi alan firma gelsin yerleştirsin gitsin sende reklamları oyna geç olanları bilimsel birşeyler yapda görelim sizin kadar vasat bir üniversitesi daha Türkiye de yok mühendislik fakülte atölyenizde kaç tane makina veya tezgah var olurmu canım siz sosyal tesis yapın onlarca araç alın ne lazım size atölye adam mühendis oluyor kaynak nedir civata nedir rulman nedir sadece kitapta görüyor torna nedir bilmiyor geç bunları sayın rektör siz ancak siyasilerle poz verin belediye başkanı gibi hakket ya bu şehrin kaderi bu herhalde iş yok reklam çok.