"Ah bir de sinema ve Alışveriş Merkezi olsa"

En son nüfus sayımına göre 97 bine kadar gerileyen Bayburt’ta yaklaşık 15 bin kadar öğrenci, yani genç nesil bulunuyor. Üniversite çağına gelen Bayburtlu genç, sınavlarda başarılı olması halinde başka bir şehirde, yani gurbette yaşamaya başlıyor. Ve bir çoğu hayatının geri kalan kısmını okuduğu bölümün sürüklediği yerleşim merkezlerinde devam ettiriyor. Bayburt Üniversitesi’nin kurulması ve büyümeye başlaması ile beyin göçü ile yaşanan nüfus kaybı belli bir dönem ve belli sınırlarda dengelenmiş olacak. Bayburt, artık bir üniversite şehri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Buda yakın gelecekte Bayburt’a 3-5 bin öğrencinin eğitim görmesi, Bayburt’ta yaşaması anlamına geliyor.

Üniversite öğrencisi ne ister?En son nüfus sayımına göre 97 bine kadar gerileyen Bayburt’ta yaklaşık 15 bin kadar öğrenci, yani genç nesil bulunuyor. Üniversite çağına gelen Bayburtlu genç, sınavlarda başarılı olması halinde başka bir şehirde, yani gurbette yaşamaya başlıyor. Ve bir çoğu hayatının geri kalan kısmını okuduğu bölümün sürüklediği yerleşim merkezlerinde devam ettiriyor. Bayburt Üniversitesi’nin kurulması ve büyümeye başlaması ile beyin göçü ile yaşanan nüfus kaybı belli bir dönem ve belli sınırlarda dengelenmiş olacak. Bayburt, artık bir üniversite şehri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Buda yakın gelecekte Bayburt’a 3-5 bin öğrencinin eğitim görmesi, Bayburt’ta yaşaması anlamına geliyor.


Peki, eğitimini sürdürmek için Bayburt’a gelen öğrenciler, Bayburt’ta yaşam koşullarına ne kadar adapte olabiliyor? Sosyal alanların sınırlı olması bu gençleri ne kadar etkiliyor? İşte, bir önceki yıldan kalma Bayburt Üniversitesi öğrencilerinin düşünceleri:

Samet Tepe / Antalya / Bayburt Üniversitesi Öğrencisi

“Bayburt güzel ve hoş bir memleket. Ama, yeni gelişmekte olan bir memlekette öğrencilere ve halka yönelik çeşitli sosyal etkinlikler düzenlenmeli. Bayburt’ta insanları bıktırmayacak aktiviteler olmalı. Bunlardan birkaç örnek verecek olursak; Bayburt’ta bir sinema açılmalı. Voleybol, basketbol gibi spor dallarında çeşitli paket spor müsabakaları düzenlenmeli. Yoksa sadece internet veya oyun gibi aktivitelerle zaman geçirmek çok zor. Bazı organizasyonlar Bayburt’a getirilmeli ve bunları yaparken öğrenci bütçeleri düşünülmeli.  Geziler düzenlenmeli, mesela ağaçlandırma çalışmaları organize edilmeli. Konferanslarda olmalı. Konferanslar öğrenci ve halka yönelik olmalı. Böylece üniversitesi ile halk bütünleşecektir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Resul Kaya / İstanbul / Bayburt Üniversitesi Öğrencisi

“Bayburt benim için gayet ideal bir öğrenim yeri. İstanbul gibi büyük şehirden gelip stresten uzak bir eğitim görüyorum. Sosyal alanlarda fena değil. Güzel ve sakin bir ortam. Belediyesporda top oynuyorum. Buda benim için artı bir faaliyet.”

Sibel Yıldırım / Bayburt / Bayburt Üniversitesi Öğrencisi

“Ben kendi ilimde Yüksek Okulda eğitim yapıyorum. Benim için pek sıkıntı yok. Ancak, ilimizin bazı eksiklikleri olduğunu da söylemekte yarar var. Mesela, bir alışveriş merkezi ihtiyaçtır. Her aradığımızın bulunduğu güzel bir alışveriş merkezi Bayburt ‘ta neden olmasın? Bayburt’u huzurlu oluşu nedeniyle çok seviyorum. Onun için tahsilimi de burada yapıyorum.”   

 

 

 

 

 

 

 

 

Elmas Çoraklı / Kayseri / Bayburt Üniversitesi Öğrencisi

“Bayburt’un şu an öğrenci için iyi bir şehir olduğunu düşünmüyorum. Bir ilde üniversite varsa, o ilde üniversite öğrencisine uygun ortamlar olmalı. Okuldan yurda, yurttan okula gitmekten başka yaptığımız bir şey yok. Bu monotonluktan öğrencilerin kurtulması için bir şeylerin yapılmasını hem halktan hem de bu konu ile ilgilenenlerden bekliyorum.”

Alim Karakoç / Bayburt / Bayburt Üniversitesi Öğrencisi

Bayburt’ta olmasını istediğim ilk şey Bayburt’un tanıtımına yeteri kadar önemin verilmesidir. Çünkü şehir dışında Bayburt dediğin zaman herkes orası neresi diyor. Demek ki, Bayburt yeteri kadar tanıtılmamış. Başka bir konu doğalgaz kullanımının Bayburt geneline kadar yayılmasını bekliyoruz. Sinema, tiyatro salonu, lunapark gibi gençlerin ve çocukların ilgi göstereceği mekanların yapılmasını bekliyoruz. Öğrenci ve halkın katılımının sağlandığı trafik, sağlık ve eğitim konulu konferanslar düzenlenmeli. Halkımızın trafik konusunda yeteri kadar bilgili olmadığını görüyorum. Düzenlenecek bu konferanslarla bu sorunun çözüleceğine inanıyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Fatih Aydın / Hatay – İskenderun / Bayburt Üniversitesi Öğrencisi

“Bayburt’un öncelikle tanıtıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bayburt Üniversitesinin kurulması, öğrenci sayısının da artmasına neden oldu. Tabi fakülteler çoğaldıkça, mevcut fakültelere yeni bölümler eklendikçe nüfus artmaya da devam edecektir. Bayburt’u artacak öğrenci sayısına göre hazırlamak gerekir diye düşünüyorum. Konferans ve sempozyumlar,  öğrencilerin ve halkın bilinçlendirilmesine vesile olacaktır. Öğrencilere yönelik sinema, tiyatro salonu, spor kompleksi gibi mekanların açılması, öğrenciye yakışır şekilde işletilmesi gerekir.”


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.