'21 Yüzyılda Gıda Mühendisliği'

Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği tarafından ‘21 Yüzyılda Gıda Mühendisliğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği’ konulu panel düzenlendi.

'21 Yüzyılda Gıda Mühendisliği'
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği tarafından ‘21 Yüzyılda Gıda Mühendisliğinin Dünü, Bugünü ve Geleceği’ konulu panel düzenlendi.

Yeni Kampüs Konferans Salonu’ndaki panele Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezgin Akbulut, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Gerçekleşmesinde öğrenci temsilcisi Mücahit Ahmet Katrancı’nın büyük gayretleri olan panelin sabahki oturumunda aynı zamanda panel moderatörü de olan Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Özçelik, Mikroorganizma ve Gıda; Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, Gıda Katkı Maddeleri; Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Certel, Gıda Mühendisliği Alanında Yaşanan Gelişmeler; Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan Dünyada Biyoteknoloji Alanında Yaşanan Gelişmeler ve Türkiye’nin Konumu; Afyon Kocatepe Üniversitesi
Prof. Dr. Abdullah Çağlar Fonksiyonel Gıdalar; Selçuk Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya Sağlıklı Helal ve Güvenli Gıda Üretimi konularında sunum yaptı.

Panelin ikinci oturumunda Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Özçelik Yurtdışı Eğitim İmkânları; Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı Prof. Dr. Songül Çakmakçı, TÜBİTAK Projeleri; Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Certel, Mühendislik Alanında Gelecekten Beklentiler; Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İnan, Ürün Tasarımı ve Patent; Afyon Kocatepe Üniversitesi Prof. Dr. Abdullah Çağlar, Yeni Ürün Geliştirme; Selçuk Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Karakaya, Et Endüstrisinin Hammadde Çeşitliliği ve Yeterliliği konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Panel moderatörü Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Özçelik, Bayburt Üniversitesinin genç bir üniversite olduğunu bundan dolayı da fikir alışverişinde bulunulması gerektiğini belirterek, "Ben katılımcıyı fevkalade iyi buldum. Öğrencinin ilgisi gayet güzel. Bu toplantının hedefine ulaştığına inanıyorum. Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun hocamıza Bayburt’un yöresel gıdalarının öne çıkarılması noktasında destek olacağımızı, yönlendirme yapabileceğimizi ifade ettik. Bu konuda Rektör Bey ile de hemfikir olduk. Bayburt’ta et kurutma, mahalli peynir ve bal üreticiliği noktasında işbirliği yapabiliriz. Gıda Mühendisliği branşı istikbal vaad eden bir branştır. Çünkü nüfus arttığından dünya için istikbal vaat eden bir branştır. Ziraat mühendisleri gıdayı üretmezse üretilen gıdayı gıda mühendisi işlemezse nüfus nasıl beslenir. Bir dönem ihmal edildi ama ziraat mühendisliğine doğru bir dönüş var. Ziraat mühendisliği yine revaçta olacaktır, çünkü temeli gıdadır. Öğrencilerimizin şimdiden bilgili yetişmeye gayret etmesini öneriyorum" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Certel, Gıda mühendisliğinin geleceğine dair şu ifadeleri paylaştı: "Gıda mühendisliğinin geleceği bana göre AR-GE ve İnovasyanda. Bizim mezunlarımızın bundan sonra daha çok araştırma geliştirmeye ve projelendirmeye yönlendirmelerinde fayda var. Günün gereklerini yakalayamayan, günün ihtiyaçlarına cevap veremeyen sanayicinin ayakta durması mümkün değil. Bir tarafta kalite odaklı bir talep var, bir tarafta da fiyat odakı bir talep var. Bu ikisinin arasında bu ihtiyaçlara cevap verecek yeni ürünler, inovatif ürünlere yönelik gelişmelerin yapılması gerekiyor. Burada kaynak ise Anadolu’nun zengin birikimidir. Bizim birçok geleneksel, kaybolmuş, yok olmuş, kültürümüzde olan gıdaları araştırıp bulup endüstriye kazandırmak mümkün. Türkiye’de birçok firma araştırma geliştirme yapacak adam arıyor, bulamıyor. Mesela ben TÜBİTAK’a proje yazıyorum, sonuçta çalıştıracak AR-GE mühendisi bulamıyorum. Doğal, ekolojik, geleneksel, organik ürünleri bekleyenlerin fiyat kaygısı olmaz. Bizim bu tür ürünlerin üretimine ağırlık vermemiz lazım. İnsanlar bu alanda da kendisini geliştirebilir. Meslektaşlarımın girmesi gerektiğini düşündüğümü bir diğer şey de üretim sistemlerinin tasarlanması. Meslektaşlarımızın gıda üretim makinelerinin tasarımında da mutlaka yer alması lazım. Bizim öğrencimiz gidiyor bir imalathanede üretim mühendisi olmayı tercih ediyor, laboratuvarda analiz yapmayı tercih ediyor. Oysa daha girişimci, daha yenilikçi, daha farklı düşünmeleri lazım. Çünkü rekabet çok fazla. Bir adım öne çıkmanın yolu farklı olmaktan geçiyor. Sen herkesin yaptığından farklı bir şey yapmalısın ki öne çıkasın. Makineyi kendi tasarlamayacak, bunun detaylarını makine mühendisine anlatması lazım" diye konuştu.

Panelin sonunda katılımcılara Bayburt Üniversitesi logolu çini tabak hediye edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.