Öykü yarışmasını tek cümleyle özetledi

Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) Bayburt’ta bir ilke daha imza attı. BAYPROJE, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğince ortaöğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen “Öykü

Öykü yarışmasını tek cümleyle özetledi

Bayburt Postası - Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE) Bayburt’ta bir ilke daha imza attı. BAYPROJE, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğince ortaöğretim öğrencilerine yönelik düzenlenen “Öykü Yazma Yarışması”nda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Programın son bölümünde teşekkür konuşması yapmak için kürsüye gelen BAYPROJE Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, yarışmanın amacını tek bir cümleyle özetledi. Prof. Yıldız, gözyaşlarını tutamadığı sahnede “Geleceğin edebiyatçılarını yetiştiriyoruz Bayburt’ta” diyerek sahneden ayrıldı.

Geçtiğimiz yıl 'Günlük Tutma Yarışması' düzenleyen BAYPROJE, bu yılda 'Öykü Yazma Yarışması’na imza attı. 42 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen yarışmada dereceye giren ilk üç ve mansiyon ödülü almaya hak kazanan öğrencilere ödül verildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşmalar yapıldı. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde açılış konuşmasını BAYPROJE Yönetim Kurulu üyesi Ali Kemal Temuçin yaptı. Temuçin, yarışmalardaki temel amacını, okuyan, dinleyen, düşünen ve düşünceleri özgürce, öz güvenle, bilinçli olarak anlatan Bayburtlu gençlerin yetişmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Temuçin: “Bir eğitimci olarak Bayburt için umutlandım”

“Geçen yıl 39 günlüğü bu yıl da 42 öyküyü değerlendirdim. Bize yaşattığınız mutluluk ve zevk için sizlere teşekkür ediyorum. Bayburtlu bir eğitimci olarak mutlu olduğum kadar Bayburt için de umutlandım. Bayburt’un yeni, özgüvenli, yaratıcı bir kuşak oluşturmaya başladığını gözlemledim. Sizler ve sizi yetiştiren öğretmenler sağ olun, var olun” ifadeleriyle öğrencilere teşekkür eden Temuçin, gelecek yıl “Hayalimdeki Bayburt” konulu ‘Resim’ ve ‘Düzyazı’ yarışmaları düzenleneceğini ve Türkiye’deki Bayburt dernekleri aracılığıyla “Bayburtlu öğrencileri” de bu coşkuya katmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Temuçin, öğrencilere tavsiyelerde bulunduğu konuşmasında, “Yılmadan ve sabırla çalışmalı; kendimizle yarışmalı; eleştiriye açık, özeleştiri yapabilen bireyler olmalıyız. Şunu hiçbir zaman unutmayınız; sanatta esinleme olur, olmalıdır da. Okuduklarımızı, gördüklerimizi özenle değerlendirmeli; bizi etkileyen duygu, düşünce ve anlatımları örnek almalıyız; ama onları asla taklit etmemeliyiz. Taklit, yeteneklerimizi köreltir; duygu düşünce dünyamızın gelişip renklenmesini önler. Okuyun, izleyin, dinleyin; edindiklerinizle kendi duygularınızı, düşünceleriniz dillendiren eserler ortaya koyun. İki yıldır büyük bir zevkle okuyup değerlendirdiğim günlüklerin, öykülerin yazarı sizler ve arkadaşlarınızın bunu başaracağına yürekten inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, gençlere değer veren, onların duygularını, heyecanlarını, geleceklerini döktükleri satırları tek tek değerlendiren BAYPROJE yönetim kurulu ve değerlendirme jüri üyelerine teşekkür ettiğini belirterek, “Bayburt’un sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişimlik düzeyini ve rekabet gücünü artırmak için mesleğinde  ve iş hayatında belli  aşamaları kat etmiş, Bayburt için söyleyeceği sözü, paylaşacak bilgisi olan proje üretmeye ve katkıda bulunmaya talipli kişilerin güçlerini bir araya getirmek ve böylece Bayburt’a daha etkin hizmet etme olanaklarını sunmak amacıyla, Bayburt için bir araya gelen, Bayburt sevdalısı  BAYPROJE yönetim kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız’a ve yönetim kurulu üyelerine şahsım ve müdürlüğümüz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, BAYPROJE’ye teşekkür ettiği konuşmasında, “BAYPROJE’nin yaptığı sadece karanlığa mum yakmak değil, karanlığı aydınlatmak adına, karanlığı yok etmek adına projektörler sunmak. BAYPROJE çalıştıkça, biz çalıştıkça Bayburt’ta mutlaka gelecekte daha güzel günler göreceğiz. Bizde bu potansiyel var” ifadelerine yer verdi.

Prof. Argunşah: “Kurgusu ve dil kullanımı olgun öykülerle karşılaştım"

Öykü Yazma Yarışması’nın Değerlendirme Jüri Başkanı Erciyes Üniversitesi Türk Dili Edebiyat Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hülya Argunşah ise yaptığı konuşmada, yarışmada kendisini şaşkınlığa düşürecek kadar güzel, kurgusu ve dil kullanımı olgun öykülerle karşılaştığını söyledi.

Prof. Argunşah, "Öğrencilerimizden Elif Akdağ’ın “Ya Umut Olmasaydı” öyküsünde dediği gibi ‘umudun olmadığı yerde yaşanmaz. Yaşamak istiyorsan, umut sen olmalısın’ sözü bana umut oldu. Merve Çetin’in ’Üzüm Reçelleri’ öyküsündeki doğuda şehadeti tadan asker Ahmet’in üzüm reçelleri ve üzerindeki gözyaşı turtaları üzerinden anlattığı öyküsünde, gözyaşları ve üzümlerin edebi anlatımı. Hatun Altuntaş’ın ‘Musalla Taşı’, Zaliha Akkaymak’ın ‘Pisipisisi’, Süveyda Nur Saka’nın ‘Gurbet Gelini’, Sümeyye Karanfil’in ‘Ruhuna Dokunabilir miyim?’ Ve diğer bazı öyküler. Keşke daha çok derece ve ödül olsaydı, diye düşündüm. Arkadaşlarınıza verilen ödüller aslında her birinize verilmiş ödüller gibi olsun. Çünkü siz bir etkinliğini parçası olmak cesaretini göstererek bu ödüllere ortak olmayı hak ettiniz. BAYPROJE'nin yaptıkları ve yapacakları bu anlamda önemlidir. Çünkü BAYPROJE, Bayburt’ta bütüncül bir sosyal hareketliliği ortaya koymak anlayışıyla hareket ediyor ve geniş bir kitleyi içine almayı hedefliyor" şeklinde konuştu.

Kürsüde ağladı

Prof. Argunşah’ın konuşmasının ardından duygulu anlar yaşandı. Kürsüye gelen Prof. Dr. Rıfat Yıldız, sahnede gözyaşlarına hakim olamadı. BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Prof. Argunşah’ın ardından çıktığı kürsüde, katılımcılara ve destek sunanlara teşekkür etmek istediği konuşmasını tek bir cümleyle tamamlayabildi. Prof. Yıldız, gözyaşlarını tutamadığı kürsüde, “Bayburt’ta geleceğin edebiyatçılarını yetiştiriyoruz” diyerek sahneden ayrıldı.

Yarışmada birinci olan Gökçedere Lisesi öğrencilerinden Elif Akdağ’a ödülnü Belediye Başkanı Hacı Ali Polat verirken, ikinci olan Fen Lisesi öğrencisi Merve Çetin’e Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ve üçüncü olan Anadolu Lisesi öğrencisi Hatun Altuntaş’a ise BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Rıfat Yıldız’a takdim etti.

Yarışmada Mansiyon ödüllerini ise İmam Hatip Lisesi’nden Sümeyye Karanfil, Korkut Ata Anadolu Lisesi’nden Sevda Nur Saka ve Fen Lisesi’nden Zeliha Akkaymak layık görüldü. Mansiyon ödülü kazanan öğrencilerin ödüllerini ise Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Abdurrahman Polattimur ile BAYPROJE yönetim kurulu üyeleri Akın Bayrak ve Ali Kemal Temuçin verdi.

Yarışmaya katılan 42 öğrenciye çeşitli hediyelerin verildiği yarışmada dereceye giren ilk 3’e ise para ödülü verildi. Birincinin bin lira, ikincinin 500 lira ve üçüncünün 250 lira ödüle layık görüldüğü yarışmanın sonunda toplu fotoğraf çektirildi.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıfat Yıldız, yönetim kurulu üyeleri Akın Bayrak ve Ali Kemal Temuçin, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hülya Argunşah, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Polattimur, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.