Kop Savunması’ndan Kurtuluş’a

Bayburtlu Tarihçi Ramazan Akbaş’ın “Kop Savunması’ndan Kurtuluş’a” adlı kitabı yayınlandı.

Kop Savunması’ndan Kurtuluş’a
Bayburt Postası - Payidar Akademi Yayınları’ndan kitaplaşan çalışma 160 sayfa.

Tarihçi yazar Ramazan Akbaş, önsözde kitabın kapsamı hakkında verdiği bilgide, “Çalışmamızda Mart-Temmuz 1916 tarihinde yaşanan Fevzi Çakmak Paşa’nın ifadesi ile II. Plevne Savunması ve savunmanın ardından yaşanan işgal günleri konu edilmiştir. Bununla birlikte Rus birliklerinin 1917 Bolşevik ihtilali neticesinde askerlerini bölgeden çekmesi ile meydana gelen boşluktan faydalanan Ermeni çetecilerin Bayburt halkına yapmış olduğu mezalim, tarihi vesikalar ve tanıkların ifadeleri ile anlatılmaya çalışılmıştır. İşgal ile başlayan muhacirlik ve bu muhacerette yaşanan hazin hatıralar, ardından Şubat 1918 tarihinde icra edilen ileri harekatla birlikte şehrin kurtuluşu, kurtuluştan sonra ise göç edenlerin Bayburt’a dönmeleri dile getirilmiştir. Velhasıl Bayburt’un 1916-1918 tarihleri arasında şahit olduğu önemli olaylar anlatılmaya çalışılmıştır” ifadelerine yer veriyor.

1985 Bayburt’ta Ermeni Ayaklanmaları konusu ile başlayan kitapta; Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girmesi ve Kafkas Cephesi’nin Açılması, Kop Cephesi Muharebeleri, Kop Savunması’nın Kahramanı Deli Halit Paşa, Ozulu Ethem Efendi’nin Hatıratı, Kop Cephesi’nin Tahliyesi, Kop Savunmasının Edebi İfadelerinden Örnekler, Geri Çekilme, Bayburt’tan Muhacirlik Başlıyor, Ruslar’ın Bayburt’u İşgali, Bayburt’un Plevne Vazifesi, Kop Savunması’ndan Hatıralar, Çakmas’ta Bir Şehit Yüzbaşı, Rus Askerlerinin Çekilişi, Ermenilerin Bayburt’ta Yaptıkları Mezalim, Yukarı Kırzı Köyü Destanı, Taş Mağazalarda Ermeni Zulmünü Anlatan Bir Mektup, Bayburt Belediye Reisi Süleyman Efendi’nin Şehadeti, İleri Harekât ve Bayburt’un Kurtuluşu, Bayburt’a Dönüş ve Kop Şehitleri Anıtı adlı konu başlıkları yer alıyor.

Bayburt’un Taht köyü nüfusuna kayıtlı olan tarihçi-yazar Ramazan Akbaş, halen Necmettin Erbakan Üniversitesi Tarih Bölümü’nde ‘Cumhuriyet Tarihi’ konulu doktora eğitimi görüyor. Gazeteci Veysel Gider’le birlikte gazetemize ziyarette bulunan Akbaş, kitabından hediye etti.

Akbaş, memleketinin şanlı tarihine ışık tutmaya çalıştığı eserinin okuyucu ile buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin KAHRAMAN 4 yıl önce

Sayın Ramazan hocama tşk ederim çok güzel bir kitap herkesin okumasını tavsiye ederim

Avatar
Ferit Gülhan 4 yıl önce

Hocam başarılarının devamını diliyorum iyi bir başlangıç ALLAH kolaylıklar versin inşAllah.