Dede Korkut ve Bayburt ilişkisi kitaplaştı

'Dede Korkut ve Bayburt' isimli kitap yayınlandı.

Dede Korkut ve Bayburt ilişkisi kitaplaştı
Bayburt Postası - 'Dede Korkut ve Bayburt' isimli kitap yayınlandı. Bayburt sivil toplum kuruluşlarının Şubat ayında gerçekleşen toplantıda gündeme aldığı Dede Korkut'un Bayburt'la olan ilişkisinin akademik çalışma ile ortaya konulması yönündeki kararı amacına ulaştı.

BAYPROJE Yayınları'ndan okuyucuyla buluşan kitabı Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. Kemal Üçüncü yayına hazırladı. 168 sayfa olarak yayınlanan kitapta; Destan Coğrafyası Olarak Bayburt konu başlığı altında rivayetlere yer verildi.

Türkolog Hüseyin Namık Orkun, Prof. Dr. Osman Turan, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Mahmut Kemal Yanbey tarafından tespit edilen rivayetlere yer verilen kitapta, Kam Pürenin Oğlu Bamsi Beyrek Boyu, Bamsı Beyrek'in Bayburt Rivayetlerinin Olay Örgüsü, Dede Korkut'un Ölümü ve Türbesi Hakkında ve Bey Böyrek/Abdülvehhab Gazi Türbesi bölümleri de yer alıyor.

Kitabı yayına hazırlayan Prof. Üçüncü, önsöz yazısında Mahmut Kemal Yanbey, Osman Turan ve Hüseyin Namık Orkun gibi araştırmacıların tespit ettiği rivayetlerin bir arada ilk kez toplandığı "Dede Korkut ve Bayburt" kitabının önemli bir eser olduğunu kaydetti. Prof. Üçüncü, ayrıca  yapılan saha araştırmalarında daha önce tespit edilen rivayetlerin sözlü gelenekte artık yaşamadığını tespit ettiğini belirtti.

BAYPROJE Başkanı Akın Bayrak ise, kitabın amacı ile ilgili bilgi verdiği takdim yazısında şunları kaydetti:

"Bayburt'un Türklerin Anadolu'da ilk yerleştikleri alanlardan bir olması, Dede Korkut anlatılarında Bayburt ve çevresinden sıklıkla bahsediliyor olması, coğrafi tanımların Bayburt'la ilişkisi, Bayburt yöresinden derlenen çok sayıda Bey Böyrek efsanesi ve destanlarda kullanılan deyimlerin Bayburtluya yabancı olmaması gibi hususlar dolayısıyla Dede Korkut ile Bayburt bütünleşmesi, uzun yıllardan beri dillendirilmektedir. Bayburt ve Dede Korkut olarak isimlendirilen bu araştırma projesi, KTÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Kemal Üçüncü tarafından BAYPROJE ile mutabık kalınan yönerge çerçevesinde hazırlanmıştır.

Araştırma projesinin amacı; "Türk kültür tarihinin pek çok önemli kaynağında hakkında bilgiye rastlanan, Dede Korkut ve hikâyelerinin Bayburt ile ilişkisi ve Bayburt halk kültürü üzerindeki etkilerini tespit etmek ve değerlendirmek" olarak saptanmıştır.

Başka bir ifadeyle amaç; Bayburt için önemli bir marka olarak değerlendirilmesi gereken Dede Korkut'un, Bayburt'la ilişkisini ilmi bir çalışma ile ortaya koymak ve buradan hareketle Bayburt'un tanıtımında Dede Korkut'tan etkin bir biçimde yararlanmaktır.

Altı ay gibi bir sürede tamamlanan çalışma sonucunda, okumakta olduğunuz bu kitap oluştu. Kitap sanırım Bayburt'un Dede Korkut ilişkisini irdeleyen ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Ayrıca müellifinin belirttiği gibi, "Bayburt ve köylerinde araştırmacıların derlediği tüm Bey Böyrek rivayetlerini içeriyor ki, bu da daha önce yapılamamış bir çalışma"dır.

Bu kitabı okuyanlarda,
"Dede Korkut ve Dede Korkut destanları ile Bayburt arasında sağlam bir bağ olduğu fikri oluşursa, amaç hâsıl olmuş olacaktır."

Bayrak, ayrıca BAYRPOJE'nin yanı sıra kitabın oluşmasına katkı sağlayan; Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Ziraat Odası, Bayburt Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bayburt Tarih ve Kültür Edebiyat Derneği, Baksı Kültür Sanat Vakfı, Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği'ne teşekkür etti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
raci al bayrak 8 yıl önce

sn akın bey çalışmalarınız güzel tebrikler,yalnız şu hsusu"aydınlatmak gerekiyor,
şöyleki"bey böyrek ile abdülvehhab gazi"ayrı ayrı şahsiyetlerdir,!!,duduzar nam cebelde,dir,ziyaret ettiğinizde görme fırsatı bulacaksınız,2015 yılında,bayburt m.vekili
sn naci ağbal,ın katkılarıyla,türbeler yapılacaktır,proje kabul gördü,tşk,ler.

Avatar
mühittin 9 yıl önce

bey böğrekin atası,dede korkut türbesinin yanındadır(masat)köyü*kazanhan ve
uraz,yetkililere duyrulur.slm.

Avatar
zahitli 9 yıl önce

tahsinbey hangi üniversitenin tarih profösörüsünüz acaba ?

Avatar
Garip 9 yıl önce

Bu çalışmada formasyondaki kadar rant yok diye mi Bayburt Üniversitesinin katkısı olmamış acaba?

Avatar
naci 8 yıl önce

bayburtun değerli eserleri komşu illerin depolarında özelliğini kaybetmekte,
bu itibarla bayburta büyük müze gerekiyor,il kültür müd göreve davet ederiz.
yazık,acilen önlem alınmalı.

Avatar
Tahsin 9 yıl önce

Arkadaşlar... Tebriz sınırından öteye geçmemiş bir şahsiyetin abyburtla ne alakası var. Tarih okuyalım lütfen.