Cazim Gürbüz'ün tanıdığı ünlülerle yaşadığı anılar kitaplaştı

Bayburtlu yazar Cazim Gürbüz'ün anıları kitaplaştı.

Cazim Gürbüz'ün tanıdığı ünlülerle yaşadığı anılar kitaplaştı
Bayburt Postası - Bayburtlu yazar Cazim Gürbüz anılarını kitaplaştırdı. Kocaeli'nde ikamet eden ve Yeniçağ ile gazetemizde köşe yazıları yazan Cazim Gürbüz, 'Aşk'a Zum' adlı kitabının ardından 2018 yılı içerisinde ikinci kitabını da okuyucuyla buluşturdu. Gürbüz'ün Türk Edebiyatı'na kazandırdığı 17. eser 'Tanış Ünlüler, Anılar, Giz Dökümleri' adlı kitap bugün okuyucuyla buluştu. 

Cazim Gürbüz'ün tanıdığı ünlülerle olan anılarını kaleme aldığı kitap çalışması Berfin Yayınları'ndan çıktı.

Alparslan Türkeş, Nezat Köseoğlu, Yılma Durak, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli, Yetik Ozan, Yaşar Okuyan, Namık Kemal Zeybek, Meral Akşener, Yahya Akengin, Necdet Sevinç, Turgut Özakman, Binali Selman, Dilaver Cebeci, Mükerrem Kemertaş, Raci Alkır, Barış Manço ve daha başka bir çok isimle yaşadığı anıları kitaplaştıran Gürbüz, kitaba yazdığı önsöz yazısında, "Kolay değildir her anıyı yazmak, hele de ünlülerle düşüp kalkmışsanız, onların olumsuz yanlarına da değinecekseniz ve bu bağlamda işe gazeteci yöntemiyle girişecekseniz…Yani Ali küser, Veli’ye ayıp olur, Hasso’nun hatırı var, demeyecekseniz" diyor ve anı yazmaktaki meramını ise, "Benim derdim hesaplaşma, ayna tutmak yüzlere, birilerinin makyajını akıtma, başta kendim olmak üzere birçok ünlü ve dünlü kimsenin darasını almaktır" ifadeleriyle anlatıyor. 
    
İşte Cazim Gürbüz'ün o ifadeleri:  

"Benim derdim hesaplaşma, ayna tutmak yüzlere..."

"Kolay değildir her anıyı yazmak, hele de ünlülerle düşüp kalkmışsanız, onların olumsuz yanlarına da değinecekseniz ve bu bağlamda işe gazeteci yöntemiyle girişecekseniz…Yani Ali küser, Veli’ye ayıp olur, Hasso’nun hatırı var, demeyecekseniz…

Bu kadar mı? Yok değil. Ya korkudan saklanmışları ya da kutsal sır olarak nitelenen yaşanmışlıkları, açığa vuracaksınız. Dostlarınızı ya da bir zamanlar dost olduklarınızı da yazacaksınız doğal olarak, onlar hakkında da nesnel, yansız ve duygudan arınık olmanız gerekecek.

“Anı yazmak ölümün elinden bir şeyler kurtarmaktır” der Andre Gide, ben de öyle yapacağım, kurtaracağım, kefenimin cebinde mezara gitmeyecekler anılarım. “Anı, kovulmayan tek cennetir” der Richter, benim böyle bir cennetim olmayacak; Richter ölçeğine göre dokuz şiddetinde sarsıntılar olacak; hakkında yazdıklarımdan sağ olanlar ateş püskürecekler, ölmüş olanların yandaşları ise küfür yağdıracaklar şurada burada (her zaman yaptıkları gibi). Oysa ben yüzleşilsin, hiç kimse, hiçbir neden ve gerekçeye sığınmasın, toplumsal statüsü ve karizması ne olursa olsun hiçbir kişilik herhangi bir kutsal örtünün arkasına gizlenmesin istiyorum. Bu dediklerim yapılmazsa gelecek kuşaklara ihanet etmiş olacağımızı düşünmekteyim. Tam burada Murathan Mungan’ın o sözü geliyor yâdıma: “Hiçbir geçmiş yüzleşmeden aşılamaz.”

Benim derdim hesaplaşma, ayna tutmak yüzlere, birilerinin makyajını akıtma, başta kendim olmak üzere birçok ünlü ve dünlü kimsenin darasını almaktır.

Ve tüm bunların yanı sıra, bazı dostlarla yaşadığım hoş anıları okurla paylaşma, edebiyat ve siyaset tarihine geçirmedir.

Başarmış sayılırsam ne mutlu!"

Kitabın tanıım bülteninde ise şu ifadeler yer alıyor: 

"Bütün bunlar bir yakın tarih belgeliğidir..."

"Ülkücü Hareketin iki başbuğu Alparslan Türkeş, Yılma Durak ve en başta gelen ideologlarından Nevzat Kösoğlu hakkında hiçbir yerde duyamayacağınız çarpıcı anı ve tespitler… Hak ve Eşitlik Partisi (Hepar)’nin kuruluşundan bitkisel yaşama giriş aşamasına dek olup bitenler ve Osman Pamukoğlu’na dair çok özel tespitler…

Ergenekon tutuklamaları ve davaları sırasında Doğu Perinçek’e verilen yürekli köşe yazısı destekleri, Silivri mektupları…

1968-1985… Siyasal ve toplumsal açıdan çalkantılı, boğuşmalı, acılı yıllar… Bu yıllarda devletin istihbarat örgütü yalnızca istihbarat mı topluyordu acaba? Yoksa bu çalkantıların, boğuşmaların, yönlendirici ve kışkırtıcı tarafı mı oluyordu? Bu taraf olmaları fark edip karşı duranlara neler oluyordu acaba? Yazarımızın bu konuda yaşadığı ilginç öyküleri, anıları ve mağduriyetleri var. Yıllar sonra onları işte bu kitapta anlatmakta.

Ve 1950-1960 dönemi… O günün milli emniyetinin bir ajanı… O günkü iktidarın ve müesses nizamın tehlike gördüklerinin yanlarına sokulmuş, bunlar hakkında elde ettiği bilgileri jurnaller halinde bildirmiş yetkililere. Sonra da bu jurnalleri dosyalamış. Bu dosya yıllar sonra yazarımızın eline geçmiş. O belgeleri de bu kitapta bulacaksınız. Bu jurnallerde ünlü isimler var: Nazım Hikmet, Kemal Tahir, Cemil Meriç, Necip Fazıl gibi

1925 yılında Erzurum’da meydana gelen “şapka isyanı”… Yazarımız daha çocuk çağında, bu isyanda, babası asılan acılı ve cumhuriyete öfkeli biriyle , o isyanın delikanlı yaşında tanığı olan bir diğer kişiden birebir elde ettiği özel bilgileri de okurla paylaşıyor.

Hem Türkiye, hem Türk Dünyasından önemli şair ve yazarlarla, edebiyat tarihine geçecek çarpıcı ve tatlı yaşanmışlıklar… Erzurum’dan yazarın gençliğinde tanıdığı Türkiye çapında da isim yapmış ilginç isimler: Teyyo Pehlivan, Naim Hoca, Raci Alkır, Mükerrem Kemertaş, Aşık Yaşar Reyhani… Ve Cazim Gürbüz’ün gazetecilik ve köşe yazarlığındaki mücadeleleri, bunlarla ilgili anekdotlar...

Bütün bunlar bir yakın tarih belgeliğidir, şimdiye dek saklanan, yazılmayan, yazılamayanlardır.

İlgiyle okuyacak, özel bilgilerle donanacaksınız…"

Gürbüz’ün yayınlanmış tüm kitapları ise şöyle:

Ateşkes Çağrısı / Şiir Defteri Yayınları - 1990
Saman O Yana, Buğday Bu Yana / Şiir Defteri Yayınları - 1993
Türk'e Baştan Başlamak / Sone Yayınları - 2007
Nikolay'ın Av Köşkü / Sone Yayınları - 2007
Hazar Üstüne Yazılanlar / Sone Yayınları - 2007
Edebiyatlaşan Vergiler / Bilgeoğuz Yayınları - 2007
Gelin Bizi Ayırt Edin Ulan / Berfin Yayınları - 2008
Cenet’in Kütüphanesi / Sone Yayınları - 2008
Oyunlar ve Senaryolar-1 / Sone Yayınları - 2009
Kartal Gözüyle Laiklik / Berfin Yayınları - 2010 
“Atatürk Ekonomisi ve Beş Destan Adam / Asya Şafak Yayınları - 2011 
Kartal Gözüyle Milliyetçilik / Asya Şafak Yayınları - 2012
Dillere Destanlar / Atayurt Yayınevi - 2016
Atatürk Ekonomi ve Milliyetçilik / Nergiz Yayınları - 2017
İslam’dan Deizme/Berfin Yayınları - 2017
Aşk'a Zum/Kora Yayınları - 2018 
Tanış Ünlüler, Anılar, Giz Dökümleri/Berfin Yayınları - 2018

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.