Bayburt Balı’nın namı 13. Boy soylamalarında

Dede Korkut hikâyeleri içinde yer alan Bamsı Beyrek’a ait iki hikâyenin bizzat mekânı olan ve diğer hikayelerin bazılarında bir vesile ismi geçen Bayburt’un 13. Boy’da da adı geçiyor.

Bayburt Balı’nın namı 13. Boy soylamalarında
Bayburt Postası - Prof. Dr. Orhan Şaik Gökyay'la başlayan, Prof. Dr. Muharrem Ergin'le devam eden ve sonrasında birçok isim tarafından Türkçeye çevirileri yapılan diğer 12 boya nazaran soylama kısmının uzun olduğu Türkmenistan/Türkmen Sahra Nüshası’nda Bayburt soylama kısmında yağı ve balının meşhurluğu ile yer alıyor.

Türkmen Vali Mohammad Khojeh’in bir tesadüf eseri 2 dolara satın aldığı yazma eser, Türk kültürü için paha biçilmez olan Dede Korkut hikâyelerinin 13. Boyu olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de iki isim tarafından transkripsiyonlu ve Türkiye Türkçesi'ne çevrilmiş hali yayınlanan 'Salur Kazan'ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi' adlı 13. Boy’da Bayburt ismi de geçiyor.
 
Halen Bayburt’un en ünlü yöresel damak tadlarından biri olan Bayburt Balı’nın ve yağının tükenmezliğine vurgu yapılan soylamalarda ilgili kısım şöyle: 

“...
Parlayan günün doğduğu Kiyan şehri;
Tan yıldızının doğduğu İcan şehri;
Karıncası kara iti gibi değil midir Karhun eli?
Balı, yağı tükenmeyen Bayburt eli;
At kayışı yaparak geçinir Ebrul eli
...”



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Balaşah 5 yıl önce

Bayburt yöresinin balı çok kaliteli. İllaki kendi içinde de farklılıklar oluyor. Kalite açısından % 20 yi geçmez. Yanlız üzülerek şunu söyleyeceğim. Bayburt Balı diye satılan balın % 80-90 ı gezginci arıcıların (özellikle ordu nispeten trabzon-rize) ürettiği bal. Bir kısmıda Bayburt lu gezginci arıcılar. Bu gezginciler kalabalık kolonilerle geziyorlar. Sezonun getiriği riskler onlar için sorun değil. Şeker takviyesi yapıyorlar. Daha acısı Bayburt esnafının ekseriyatı sırf uygun fiyata alabilmek için bu balları tercih ediyorlar. Vatandaşada hakiki bal diye bile bile satıyorlar. Zaten işi bilen üreticisinden temin ediyor. Bayburt Balı markasını bu tarz kısa yoldan kâr elde eden insanlar zedeliyorlar. Hiç bir yetkili kurumun bu konuda çalışması yada yaptırımıda yok. Vahki ne yazık...

Avatar
Bayburt lu Salih 5 yıl önce

Müsaadenizle tek bir şey söylemek istiyorum.
DEDEM KORKUT ULUSAL VE ULUSLAR ARASI TURİZM KÜLTÜR VE SİNEMA ALANINDA BÜYÜK KATKILAR SAĞLAR.
Sn Prf KOÇAN bey ve oluşturulacak bir ekip bu alanda TÜRK VE İSLAM KÜLTÜRÜ BAKİ OLACAK ŞEKİLDE PLATOLAR VE FARKLI ÇALIŞMALAR YAPA BİLİRLER.