Atilla Güler’den ‘Balkanlara Hüzünlü Veda’

Emekli Albay, Araştırmacı Yazar Atilla Güler’in Balkan Harbi’ni anlatan ‘Balkanlara Hüzünlü Veda’ adlı kitabı okuyucuyla buluştu.

Atilla Güler’den ‘Balkanlara Hüzünlü Veda’
Bayburt Postası - Emekli Albay, Araştırmacı Yazar Atilla Güler’in Balkan Harbi’ni anlatan ‘Balkanlara Hüzünlü Veda’ adlı kitabı okuyucuyla buluştu. 2012 yılında yayınladığı ‘Şanlı Kop Savunması’ adlı kitabın ardından tarihi bilgi ve belgeleri içeren ‘Balkanlara Hüzünlü Veda’ adlı kitabını da yayınlayan Güler, “Ders çıkarılacak şekilde 180 yıllık Avrupa tarihini inceleyerek, 1913’ün sonuna getirdim. Kitabı, tarihi bilgi ve belgelere dayandırdım” dedi.

Alibi Yayıncılık’tan 272 sayfa olarak yayınlanan kitap hakkında konuşan Güler, “Dünyanın 3 çatışma bölgesinden bir tanesi olan Balkanlar, 600 sene Osmanlı egemenliğindeydi. Buradaki farklı halk ve dinlere mensup insanlar huzur, barış ve güzellikler içerisinde yaşamışlardı. Ancak 1789 yılı Fransız İhtilalinde bütün dünyada ve özellikle Avrupa’da milliyetçilik akımları toplumları etkilemiştir. Bu akımları Osmanlıya karşı kullanan batılı devletler, bölgede şark meselesi çerçevesinde Osmanlının süratle bu bölgeyi terk etmesini arzuluyorlardı” dedi.

180 yıllık Avrupa tarihini inceleyerek kitabını tarihi bilgi ve belgelere dayandırdığını söyleyen Güler, “İkinci bir konuda acı bir dönüm olan Balkan Savaşları sonrasında 600 yıl Osmanlı egemenliğinde yaşamış 4 tane Balkan topluluğunun kendisinden çok küçük ordularla Osmanlı imparatorluğunu yeniliğe uğratmasıdır. Buradaki gerçekleri araştırmak benim için önemli bir konuydu. Ders çıkarılacak şekilde 180 yıllık Avrupa tarihini inceleyerek, 1913’ün sonuna getirdim. Kitabı, tarihi bilgi ve belgelere dayandırdım. Genelkurmay Başkanlığı ve Askeri Tarih ve etüt arşivlerinden yararlandım” şeklinde konuştu.

Kitabın tanıtım bülteninde ise şu ifadeler yer aldı:

“Balkan Harbi; tarihe Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlardaki hezimeti olarak geçmiş ve toplumda her yönüyle büyük yıkıntılara neden olmuştur. Bu kitapta, Balkan Harbi: 1789 tarihindeki Fransız İhtilali’nden başlayarak ihtilalin başka devletlerin egemenliği altında yaşayan uluslarda yarattığı etkiler, Balkanlara egemen olmak isteyen Avrupalı büyük devletlerin çıkar çatışmaları ve bu yöndeki gayretleri, muhteşem Osmanlı ordusunun tarihinde hiçbir dönemde görülmeyen ancak bu savaşta bazı cephelerde yapılan muharebelerde panik halinde cepheden topluca geriye doğru kaçışın sebepleriyle, savaşın sonuçlarının Osmanlı İmparatorluğu, Balkan devletleri ve bölgeye egemen olma gayretindeki Avrupalı büyük devletlere yansımalarını ve alınacak dersleri gerçek tarihi belge ve dokümanlara dayanılarak anlatılmaktadır. Bir cihan imparatorluğunun ortadan kalkması için içeride siyasetçileri ve her kademedeki bir grup ordu mensubunun acımasız çekişmelerini; dışarıda ise kendisini Osmanlı’nın dostu olarak tanıtıp sonrasında sırtımızdan hançerleyen Avrupalı büyük devletlerin politik oyunlarını acıyla ve hayıflanarak okuyacak ve sorumluları vicdanlarınızda yargılayacaksınız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.