Türk savaş uçakları IŞİD'i vuruyor

"Savaş uçaklarımız, Koalisyon'a ait savaş uçaklarıyla birlikte, DEAŞ hedeflerine karşı dün akşamdan itibaren ortak hava harekatı gerçekleştirmeye başlamıştır."

Türk savaş uçakları IŞİD'i vuruyor
Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakatın ve bu mutabakat çerçevesinde askeri nitelikteki belgelerin imzalanmasının ardından IŞİD'in Suriye'deki hedeflerine yönelik ortak hava harekatı dün akşamdan itibaren başlatıldı.
ERDOĞAN İLE OBAMA ANLAŞTI

Temmuz ayında Ankara’ya gelen ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen başkanlığındaki heyet ile Dışişleri Bakanlığı’nda önemli görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Obama’nın yaptığı telefon görüşmesi ile mutabakat siyasi düzeyde onay aldı. Bunun ardından İncirlik üssü ABD jetleri ile bu hava gücüne lojistik destek verecek birliğin kullanımına açıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA İKİ SAATLİK GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın, devlet günü çerçevesinde perşembe günü Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmesi 2 saat sürdü. Orgeneral Akar, daha sonra Çankaya Köşkü'ne geçerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Bu görüşmelerin temel konularından biri, IŞİD'e karşı ABD ile başlatılacak ortak hava harekatı idi.

KOMUTAN DİYARBAKIR'DA...

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 8 F-16 jeti perşembe günü  Suriye sınırında devriye görevi yaptı. Aynı gün Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Diyarbakır’a giderek birlikleri denetledi. Hava Kuvvetleri Komutanlığının ana muharip unsurlarını tek bir komutanlık çatısı altında toplayan "Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı" 05 Ağustos

2014 tarihinde Eskişehir'de teşkil edilmişti. Bu komutanlığın en önemli ana bağlısı Diyarbakır’da.  Hava harekâtını tek bir merkezden yönetmek üzere  Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezleri Komutanlığı"

Diyarbakır'da oluşturuldu. Ünal’ın ziyareti bu çerçevede önemliydi.

IŞİD’e karşı yapılacak hava harekatında Diyarbakır önemli bir karargah durumunda. Ünal'ın perşembe günü yaptığı denetlemelerin ardından cuma akşamı jetler IŞİD hedeflerini vurmak için havalandı.

HÜKÜMETİN KURULDUĞU AKŞAM HAREKAT BAŞLADI

Türk kamuoyu, cuma akşamı açıklanan geçici hükümetle ilgili gelişmelere odaklanmış iken, Türk ve ABD jetleri de IŞİD hedeflerini vuruyordu.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonla ilgili şu bilgi verildi:

"Türkiye ve ABD arasında DEAŞ’la mücadele konusundaki mevcut işbirliğinin daha da derinleştirilmesi yönünde alınan kararlar hakkında kamuoyuna ?bilgi sunulmuştu. Türk Hava Kuvvetlerinin Uluslararası Koalisyon’un DEAŞ’a karşı yürütülen Özgün Kararlılık Harekatı çerçevesinde devam eden hava operasyonlarına katılımına ilişkin teknik nitelikteki belge de ABD ile 24 Ağustos 2015 tarihinde imzalanmıştı.

Savaş uçaklarımız, bu çerçevede, Koalisyon'a ait savaş uçaklarıyla birlikte, Suriye’de belirlenen ülkemiz güvenliğine de tehdit oluşturan DEAŞ hedeflerine karşı dün akşamdan itibaren ortak hava harekatı gerçekleştirmeye başlamıştır. Terör örgütleriyle mücadele, Türkiye bakımından öncelikli bir ulusal güvenlik konusudur. Bu mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Türkiye, 2013 yılından bu yana terör örgütleri listesine aldığı DEAŞ'tan kaynaklanan terör tehdidinin bertaraf edilmesine  yönelik  çabalara aktif desteğini ulusal düzeyde ve Uluslararası Koalisyon bünyesinde kararlılıkla sürdürecektir."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.