Yakup Abdal’da güzel bir gün…

Basın mensupları için tahsis edilmiş araca binip yola koyuluyoruz. Yolumuz uzun… Bayburt’a 48 km, Demirözü İlçesine ise 20 km uzaklıktaki Yakup Abdal Köyü. İsmini köyün yüksek bir tepesinde kabri bulunan Yakup Abdal’dan almış. Daha önceleri defalarca gittiğimiz Yakup Abdal Köyü’ne şimdi bambaşka bir nedenle gidiyoruz… Ziyaretimiz sırasında hem 2008 yılında temeli atılan gölet inşaatının son halini göreceğiz, hem de  Demirözü Barajı ve Yakup Abdal Göleti çalışanları için düzenlenen pikniğe katılacağız.

Yakup Abdal’da güzel bir gün…

Yakup Abdal’da güzel bir gün…Basın mensupları için tahsis edilmiş araca binip yola koyuluyoruz. Yolumuz uzun… Bayburt’a 48 km, Demirözü İlçesine ise 20 km uzaklıktaki Yakup Abdal Köyü. İsmini köyün yüksek bir tepesinde kabri bulunan Yakup Abdal’dan almış. Daha önceleri defalarca gittiğimiz Yakup Abdal Köyü’ne şimdi bambaşka bir nedenle gidiyoruz… Ziyaretimiz sırasında hem 2008 yılında temeli atılan gölet inşaatının son halini göreceğiz, hem de  Demirözü Barajı ve Yakup Abdal Göleti çalışanları için düzenlenen pikniğe katılacağız.

Murat OkutmuşYol boyunca iki taraflı uzayan araziye bakıyoruz. Meslektaşlarımızdan biri sulanamayan arazilere dikkat çekerek o ıssız bucaksız arazileri fotoğraflamanın telaşına düşüyor. Kendisi de aynı zamanda köy çocuğu olduğu için Yakup Abdal’a yapılan göletin bir benzerini kendi köyü için hayal ediyor. Göletin bulunmaz bir nimet olduğunu sözlerine ekleyip, kazancın kat kat fazlalaşacağına değiniyor.

Kaptanımızın bir an önce programa kavuşma telaşı arasında, yol boyunca piknik yapan ailelere ve çiftçilere el sallıyor, selam veriyoruz. Neşeli ve bol sohbetli yolculuğun kargaşasında Demirözü’nün ıssız sokaklarından geçip, Gökçedere’ye varıyoruz.

Yakup Abdal Köyü’ne kıvrılmadan, yol ayrımında traktörleri ile bizleri çiftçiler karşılıyor. Yol gösteriyorlar, gösterdikleri yoldan ilerliyoruz. Köy yolunun her iki yanında önce tek tük, sonra sıradağlar gibi uzanan Kuşburnu ağaçlarını işaret eden bir arkadaşımız eskilerden kalma bir bilgiye değiniyor: “Kuşburnu çok olunca kış uzun ve sert olurmuş.” Söyleyelim, kuşburnu bol ve çoktu!

Kışı düşünmek için henüz erken sevinciyle, önce iki dağ arasından yeşil vadiye adım atıyor, ardından da bu şirin köyümüzün en yükseğine kurulmuş Yakup Abdal’ın kabrini görüyoruz. Fatihanın bitimine yakın, Yakup Abdal köyüne giriyoruz.

Yakup Abdal KöyüBizleri ilk karşılayan köyün sakinliği oluyor. Az ileride ki gölet inşaatının varlığını bildiğimizden, kalabalığın o tarafta olacağını düşünüyoruz.

Doğru düşünmüşüz: İnşaat alanı devasa bir setle karşılıyor gelenleri. Ve misafirlerin gelmiş olması ile heyecanla koşturan misafirperver köy sakinleri... Yer kilimleri serilmiş, sofralar kurulmuş, telaşın sebebi ise son bir kez olsun gözden geçirme isteği.

Ve protokol geliyor bulunduğumuz alana: Valimiz Kerem Al, Demirözü Kaymakamı Turgay Ünsal, Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, İl Emniyet Müdürü Mesut İnce, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyettin Babacan ve Ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan bugüne tanıklık edenler arasında…

Biraz bilgi...
Bayburt Valisi Kerem Al anlatıyor:

Yakup Abdal Köyümüz geniş arazileri bulunan ve sulama yetersizliği çeken bir köyümüzdü. 2008 yılında köylerimizdeki sulanabilir tarım arazilerinin artırılması ve verimlerinin daha yüksek seviyede olmasını sağlamak için yapımına başlanan Sulama göletlerinin biride burasıydı. 2009 yılında bitirilmesini hedef koymuştuk. Öyle de oldu. Önümüzdeki günlerde 24 Ekim’de açılışını yapacağız. Bu göletin bitmesi ile mevcut köyün arazileri, Çimentepe Köyü'nün arazilerinin bir kısmı, Gökçedere Beldesinin arazilerinin bir kısmı olmak üzere yaklaşık 5000 hektarlık bir alan sulanması amaçlanmaktadır.”

Prof. Dr. Hüsametin Koçan haliyle manzaraya takılıyor. Yeşilin ve sarının tonlarına bürünmüş dağları seyre dalıyor. Ve Bayburt desenli halı ve kilimlere uzanıyoruz. Köy sakinlerinin özenle hazırladığı yöresel lezzetlerden tadıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semaver keyfi başlamıştı ki, gazetecilik aklımıza geliyor ve hareketleniyoruz.

Yusuf Seçenİlk durak, yaşlı bir amcamız. İsmi, Yusuf Seçen… İstanbul’da ikamet ediyor olmasına rağmen, yazları hep burada. Arazilerini ve bu arazilerin geleceğini anlatıyor:

“Bu gölet bizim kurtuluşumuz. Sadece bizim değil, civardaki birkaç köyünde kurtuluşu. Arazimiz çok, sulayamadığımızdan mahsul alamıyorduk. Bu derdimiz bitecek. Derenin suyu böyle akıp giderdi boşuna. Asıl bahar ayında, üç ayda burası dolup taşar, bizde abat oluruz. Gölet bitip, kanallar vurulunca dertlerimizde bitecek. Valimiz, ancak bu kadar bir köye gider, gelir. İnşaatın her aşamasında bulundu. Allah ondan razı olsun.”

Yakup Abdal Köy Muhtarı Nuh AkyüzArdından Köy Muhtarı Nuh Akyüz’ün yanındayız. Biraz telaşı var, çünkü misafiri çok. Yine de, biraz dert yanıyor, biraz anlatıyor. Muhtarlıkta ikinci dönemini yaşayan Nuh Akyüz, “kendi köylüm başta olmak üzere çok çektim ama bu günleride gördüm ya çok şükür” diyor... Gölet inşaatının bitirilmesinden duyduğu mutluluk gözlerinden okunuyor. O da Valinin alaka ve ilgisinden dolayı memnuniyetini dile getiriyor.

Ve en önemli konuya değiniyor. “Sulamanın gerçekleşmesi ile geliri daha fazla olan bitkiler yetiştirilecek ve dolayısıyla çiftçilerimizin, üreticilerimizin geliri daha da çok artacaktır. Bakın Trabzon, Bursa, İznik, Adapazarı ve İstanbul’da 700 hane köylümüz var. Ben inanıyorum ki, bu sulama göleti yeni göçleri durduracağı gibi birçok insanımızı da geri döndürecektir.”

Köy sakinlerinin telaşı, neşesi ve mutluluğu çok özel bir günü yaşadığımızı müjdeliyor. Bu duygular içerisinde ayrılıyoruz Yakup Abdal’dan. Göçün kanayan yaraya dönüştüğü Yakup Abdal’dan… Ve umudun yeniden yeşerdiği Yakup Abdal’dan…

Emeği geçenlere sonsuz teşekkür…

Yakup Abdal TürbesiYakup Abdal'da yöresel lezzet şöleni...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mevlüt çoban 5 yıl önce

01.07.1896 DOĞUMLU MEVLÜTTEN OLMA , ANASI BALLI BAYBURT DEMİZÖZÜ İLÇE YAKUPABDAL KÖYÜ kimse tanıyormu ? Babam tarafları kardeş, amca, dayı ... yardımcı olurmusunuz ! TELEFON : 0536 432 51 24