Türkiye’nin en sessiz sanayisi: “Çıt” yok!

Esnaf söyleşilerimizde bu hafta ki durağımız Yeni Sanayi Sitesi. “Pürü Pak Bayburt Esnafı” başlığımıza uygun bir görüntü yakalayamayacağımızı düşünerek, gürültülü bir ortam için hazırlık yaptık ve yola koyulduk. Yeni Sanayi Sitesini, huzur evi sessizliğinde bulduk... Türkiye’nin en gürültüsüz, en sessiz sanayi sitesi burası olmalı! Öyle ki “çıt” yok… Yeni Sanayi Sitesi esnafı genel işsizlik ve ekonomik sıkıntıların yanı sıra, eski sanayi sitesinin tam olarak taşınmamasından şikayetçi. Bu şikayetlerinde de haklı görünüyorlar: Sanayide işi olan vatandaş, daha yakın olan eski sanayi bölgesini tercih ediyor.

Türkiye’nin en sessiz sanayisi: “Çıt” yok!

Esnaf söyleşilerimizde bu hafta ki durağımız Yeni Sanayi Sitesi. “Pürü Pak Bayburt Esnafı” başlığımıza uygun bir görüntü yakalayamayacağımızı düşünerek, gürültülü bir ortam için hazırlık yaptık ve yola koyulduk. Yeni Sanayi Sitesini, huzur evi sessizliğinde bulduk... Türkiye’nin en gürültüsüz, en sessiz sanayi sitesi burası olmalı! Öyle ki “çıt” yok… Yeni Sanayi Sitesi esnafı genel işsizlik ve ekonomik sıkıntıların yanı sıra, eski sanayi sitesinin tam olarak taşınmamasından şikayetçi. Bu şikayetlerinde de haklı görünüyorlar: Sanayide işi olan vatandaş, daha yakın olan eski sanayi bölgesini tercih ediyor.

 

Daha önceki söyleşilerimizde 30 esnafımızın düşüncelerini sizlere aktarmıştık… İşte yeni yüzler ama benzer sıkıntılar:

Fehmi Kavi / KAVİ Çelik Kapı Üretim Fabrikası
“Çok zor ama yine de Kayseri ile rekabet içerisindeyiz”

“Şu an 55 personelle hizmet veriyoruz. Çelik kapı üretip, yurtdışı ve yurtiçine satış yapıyoruz. Tabi bu söylendiği kadar kolay değil. İstanbul’dan veya Ereğli’den sacını alıp, bir kısmını İstanbul’da kendi fabrikalarımızda kullanıyoruz. Sonra buraya getirerek işleyip, tekrardan geri götürüp satıyoruz. Böyle olunca da ulaşım maliyeti artıyor. İşte bu sirkülasyon içerisinde düşünebiliyor musunuz Kayseri’yle rekabet yapıyoruz. Kayseri’nin yaptığı kapıyı, burada yapmamız mümkün değil. Kayseri çelik kapı yapıyor, 60 kilogram geliyor. Biz ekonomik kapı diye bir üretim yapıyoruz, 85 kilogramdan aşağı düşüremiyoruz. Ama yinede çalışıyoruz ve rekabet yapıyoruz. Kuruluşumuz 1954. Sobacılık yaparak başladık bu işe. 1994’te şirket olduk ve o gün bugün çalışıyoruz. Şu zamana kadar da bir tane işçi çıkarmadık. Krizden dolayı ödemelerde sıkıntı çektik. Nasıl derseniz, mesela 2008’in 6. ayında 35 adet erken tahsis çeklerimiz oldu. Bankalar üzerimize geldi. Bu yüzden bayağı bir sıkıntı çektik. Ama hâlâ çalışıyoruz. Hatta bir ara Bayburt’tan gidiyorlar diye dedikodu çıkarıldı. Ama biz gitmedik ve buradayız. Bu memlekete hizmet veriyoruz ve vereceğiz. Organize Sanayi Bölgesinde ayrıca ahşap üzerine fabrikamız var, o işyerimizde hizmete devam ediyor. Siyasilerden beklentimiz,  memlekete hizmet etmeleri tabi ki.. Gerçi, sıkıntımız olduğunda yardımcı oluyorlar.”

Mustafa Kızılaslan / Gözde Mobilya
“Bursa’yla, İnegöl’le rekabet etme şansımız yok…”

“15 yaşından beri bu işle uğraşıyorum. Bayburt’ta 10 senedir faaliyet gösteriyorum. Mutfak dolabı, yüklük, vestiyer, mobilya ve kapı gibi ürünler yapıyoruz. İşyeri kendime ait. İşlerim iyi Allah’a şükür. Türkiye genelinde küçük esnaf öldü. Tabi bu bize de yansıdı. Genelde bizim sıkıntılarla uğraşan kişi yok. Büyümek açısından da bir araya gelip büyük işyeri açanlar oldu ama onlarda yürütemedi. İşi büyütmek riskli... Türkiye’nin durumu, ekonomik olarak iyi değil. Büyük iş yaptığında Bayburt’ta, pazarda yok. Bursa’yla, İnegöl’le rekabet etme şansımız yok.”

Yılmaz Kobaloğlu / Kobaloğlu Mobilya
“40 işçiyle çalıştığımız günler oldu, şu an 4 kişiyiz…”

“14 yıldır bu işi yapıyorum. Yeni Sanayi Sitesine ilk çıkan esnafım. Son yıllarda daha çok TOKİ’lere çalıştık. Türkiye’de toplam 8 yerde TOKİ binalarına çalıştık. Bayburt’a bu işi yapan 40’a yakın esnaf var. Özellikle son iki yıldır çok büyük sıkıntılar çektik. Mesela 40 işçiyle çalıştığımız günler oldu. Şu an sadece 4 kişi çalışıyoruz. Dükkanların 2013’e kadar geri ödemeleri var, ödeyemiyoruz. İnşallah piyasa böyle gitmez ve düzelir. Ben siyasilerin Bayburt’tan gittikten sonra Bayburt’u unuttuklarını düşünüyorum. Yani bir kere gelip bizi dinlemediler. Sadece seçimlerde geliyorlar. Böyle bir haber yaptığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah gereken kişiler sesimizi duyarlar.”

Yusuf Ergül / Ergül Pen Pvc Doğrama
“Ekonomik kriz bizi teget değil, direk geçti…”

“Yaptığımız iş Platik Doğrama ve PVC. 2004’ten beri bu işi yapıyorum. 2 kişi çalışıyoruz. İşyerim kira. İşlerimiz son 2 senedir berbat durumda. Alım gücü bitti, piyasada sıcak para sıkıntısı var. İş olmayınca işçi de alamıyoruz. Çek ve senetlerimiz olduğu gibi bankalarda ve yazılmış durumda. Toplu hammadde alımında eski gücümüz kalmadı. Siyasilerimiz zaten memleket sorunlarına gerektiği kadar eğilmiyorlar. Kapımızı çalıpta derdiniz nedir diye soran yok. Seçimden seçime gelirlerse ne ala, başka yok. Memlekette çok boş gezen arkadaşlarımız var. Biz çalıştıramıyoruz. Malum ekonomik kriz bizi teget değil, direk geçti.  Bu memlekete fabrika kurulması lazım. Bayburt’ta 12.000 yeşil kart var. 12.000 yeşil kart verene kadar 12.000 kişiye ekmek verilsin, iş verilsin. Gereken istihdam sağlanmazsa göç devam eder, belki bizde bir gün çeker gideriz.”

Selami Yılmazoğlu / Oto Elektrikçi
“Yeni araçlar, 5 yıl servis garantili, yıpranıp gelene kadar bizde zaten biteriz…”

“24 yıldır bu işi yapıyorum. Dükkan kendimin, işler fena değil. Sıkıntılarımız var, işsizlik var. Dükkanlar bize ait ama 2013’e kadar geri ödemeleri var. 2 yıldır ödeyemedik. Nedeni işsizlik. Benim sektörümde eski arabaların kalkmasına bağlıyorum işsizliği. Şimdi teknoloji değişti, her tarafta yeni araçlar. Bunlarda 5 yıl servis garantili. Onlar eksilip bize gelene kadar bizde zaten biteriz. Burada 5 arkadaş aynı işi yapıyoruz. Siyasilerden kredi imkanlarının daha uygun hale getirilmesini bekliyoruz. Çünkü faizler çok yüksek. Bazı ince ayarlara ihtiyaç var. Yoksa 10 seneye kadar, bu sanayide bir tane usta bulamazlar. Devlet büyüklerinden isteğim, Bayburt’a sahip olsunlar. Dünya’daki tüm Bayburtlulara seslenmek istiyorum. Yatırımlarının % 5’ini de Bayburt’a yapsınlar. Bu memleket elden çıkarsa çok ararız.”

Talha Topçuoğlu / Torna ve Kaynak
“Destek projesi çıkıyor, adam Almanya’dan gelip tarlasını gösterip parayı alıp gidiyor…”

“Tarım makinalarının imalatını yapıyoruz. Kat kaloriferi yapıyoruz. İşlerin durumu kış şartlarında iyi değil. Zaten biz burada sezonluk çalışıyoruz. 5 ay gibi bir dönem. Dükkan kira. Bayburt şartlarında insanlara bakıyorsun, mesela köylerimiz genelde çiftçilikle uğraşıyorlar. Çiftçinin önünü açarlarsa esnafında durumu iyi olur. Şu an Bayburt’un esnafı köylünün eline bakıyor. Köylü bittiği zaman esnafta bitiyor. Devletin projeleri biraz daha cazip olsa iyi olacak. Mesela destekleme veriliyor, adam Almanya’dan gelip tarlasını gösterip parayı alıp gidiyor. O kadar insan var ki, para alıpta tarlasını işlemeyen. İnşallah iyi olur. En son bir tamirci arkadaşımız işi gücü bırakıp İstanbul’a gitti. İstihdamın sağlanması lazım… Fabrika kurulması lazım.”

Muharrem Ağın / Zirai Aletler Bakım Onarım
“Yazın çalış, kışın yat. Şu an yat sezonundayız!”

“15 yaşından beri bu işi yapıyorum. Dükkanın yeri benim. İşler kısaca şöyle; yazın çalış, kışın yat. Şu an yat sezonundayız. Yat sezonunu, memleketin ağır kış şartlarına ve esnafın fazla desteklenmemesine bağlıyorum. Geçmiş günleri mumla arıyoruz. Mesela sanayinin ikiye bölünmesi buna bir etken. Aşağıdan çıktık ama orda kalanlar var. İnsanlar uzak yere gelmeyip, doğal olarak aşağıyı tercih ediyorlar. Bir işçim var sadece. Benim siyasilerden talebim, aşağı sanayinin tamamen kaldırılması ve tüm esnafın buraya yerleşmesi. Krediylede olsa artık ayakta duramıyoruz. İş olsa, insan olsa bunlara gerek yok.”

İsmail Artar / Demir – Alüminyum Doğrama
“Sanayi esnafının % 90’ını kredi alarak ayakta durabiliyor!”

“1982’den beri bu işle uğraşıyorum. 1993’ten beri de işletmeciyim. Dükkan kendime ait. İşlerimiz malumunuz nüfus olmadığı için kesat. Sadece 6’ncı ay ile 10’nuncu ay arasında iş yapıyoruz. Sanayi esnafının % 90’ını kredi alarak ayakta duruyor. Siyasilerden beklentilerim memlekete sahip çıkmaları. Giden milletvekilleri kendi geleceklerini düşünüyorlar. Bu milletin vekilleri iseler, ayda olmasa bile 3 ayda bir gelip çay içsinler, dinlesinler bakalım ne yapıyoruz! Sadece seçim zamanı görürüm kendilerini. Sorunlarımızı dinleyip, çözmelerini istiyoruz. Burası Türkiye’nin toprağı, devlet sahip çıksın yeter. Geleceğe umutla bakmamız için bu şart.”

Mehmet Ertaç / Kaportacı
“Belediye’den eski alanda kalan esnafı buraya getirmelerini istiyoruz.”

“13 yıldır kendi işyerimi işletiyorum. Dükkan kendime ait ama iş yok. Eski sanayi sitesindeki işleri arıyoruz. Aşağıda kalan esnaflar var, bu da bizi etkiliyor dolayısıyla. İnsanlar daha yakın olan sanayiyi tercih ediyor. Buna bir çözüm bulunması lazım. Bakın burada hem masraf fazla, hem iş yok. Belediye’den aşağıdaki esnafları yukarı getirmelerini istiyoruz. Siyasilerden beklentim dükkanların geri ödemelerinde faizlerin düzeltilmesi. İşler yok, işyerlerinin geri ödemelerini 2 senedir ödeyemedim. Faizlerin silinmesini bekliyorum.”

Serdar Sarıaslan / Traktör Tamir ve Yedek Parça
“İki ay içerisinde 3 veya 4 defa siftah yaptım…”

“Her geçen işler kötüye gidiyor. Uzun bir zaman diliminde, periyodik olarak işlerimiz geriledi. Siyasilerden beklentim göçü önlemeleri ve köylüye gereken desteğin verilmesidir. Ben birazda köylüyle iş yaptığım için, bu durum beni çok etkiliyor. Göç durur, köylüde desteklenirse işler düzelir. İşlerimiz şu an için çok durgun. 50 – 60 gün içerisinde 3 veya 4 defa siftah yaptım. Bunu köylünün dışarı göç etmesi, traktör sayısının azalması, ekonomik olarak köylünün zayıf olmasına bağlıyorum. Hayvancılığın yapılması lazım… Bakıyorsun, köylü gelip Bayburt’tan et alıyor. Ekonomik olarak köylünün teşvik edilmesi lazım… Bayburt hayvancılığa oldukça uygun bir yer. Bir derdimizde, aşağı sanayinin yukarı sanayiye taşınma, daha doğrusu tam olarak taşınamama olayı. Adam buraya niye gelsin, boşuna niye gaz, benzin harcasın.”   
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.