Bayburt Postası

Sık Kullanılanlara Ekle Giriş Sayfam Yap E-mail

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ana Sayfa DOSYA Tüm Dosyalar İsmet İnönü’nün Çoruh macerası

İsmet İnönü’nün Çoruh macerası

e-Posta Yazdır PDF

Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönüOthmar Pferschy'nin 1935 yılında çektiği Çoruh Kayıkları fotoğrafında ki kayıkçı Sirya (Zeytinlik) köyündendendir.  Ünlü kayıkçılardan olan Yusuf (Sönmez) Reis zamanın en iyi kayıkçısı idi. Kayıkta kayık reisinin yanı sıra tayfa ve sistarcı bulunurdu. Yük ve yolcu taşımak için kullanılan kayıklar Çoruh'un azgın su akıntısı ile Artvin – Muratlı köyü arasında sefer yapardı. Kayıkların tekrar yukarı taşınması bazende rüzgâr gücünden faydalanarak yukarı büyük uğraş ve zahmetlerle taşınırdı.

Yusuf Bülbül’ün kaleminden 
Othmar Pferschy'nin 1935 yılında çektiği Çoruh Kayıkları fotoğrafında ki kayıkçı Sirya (Zeytinlik) köyündendir.  Ünlü kayıkçılardan olan Yusuf (Sönmez) Reis zamanın en iyi kayıkçısı idi. Kayıkta kayık reisinin yanı sıra tayfa ve sistarcı bulunurdu. Yük ve yolcu taşımak için kullanılan kayıklar Çoruh'un azgın su akıntısı ile Artvin – Muratlı köyü arasında sefer yapardı. Kayıkların tekrar yukarı taşınması bazen insan gücü ile bazen resimde görüldüğü gibi rüzgâr gücünden faydalanarak yukarı büyük uğraş ve zahmetlerle taşınırdı.

Yusuf Reis (Sönmez)1935 yılında Artvin’e gelen zamanın Başbakanı İsmet İnönü Borçka’yı ziyaret etmek istemiş ve yolda Kuvarshan Bakır Fabrikasının işlemez durumda bırakılmış halini görmek istedi. Fabrikayı ziyaret ettikten sonra Çoruh kıyısındaki kâtip Hanı’na indiler kısa bir dinlenme sırasında, Çoruh nehri üzerinde Borçka’ya ceviz kütüğü yüklü bir kayığın geldiği görüldü işaretle durdurdular. Bu kayıkları ilk kez gören İsmet İnönü Kayıkla Borçka’ya inmek istedi.

Kayıktaki ceviz kütüklerinin üzerine oturarak Borçka’ya yöneldi. Azgın Çoruh nehri Borçka ya yaklaştıkları bir sırada kayık kuma saplandı. Yürümez oldu. Borçka da köprü başında kendisini bekleyen Borçkalı iki kuvvetli yüzgeç hızla suya daldılar kayığa yaklaşıp omuz vererek kayığı yüzdürdüler. Hiç istifini bozmayan İsmet İnönü Köprü başında kayıktan inerek kendisini bekleyen kalabalığa karıştı.

Çoruh kayıklarını anılarına geçirenlerin en eskisi Fransız Coğrafyacısı J. Mourier’dir. Artvin’e geldiği 1886 yılında, Çoruh’ta işleyen kayık sayısının 200 kadar olduğunu anılarında bahsetmiştir.  Kayıkla taşımacılık esnasında çeşitli kazalar meydana gelmiş ve Borçka’dan Çavuşlu Dikiciler Mahallesinde bulunan içmeceye giden birkaç hane halkı kayığın Borçka çıkışında Kayaya çarparak devrilmesi sonucu iki kişi boğularak yaşamını yitirmiştir.  

 

Çoruh vadisine özgü dünyada benzeri bulunmayan bu yaşam tarzı ve kültürü 1950’li yılların başına kadar sürmüştür.  Karayollarının ve köprülerin inşa edilmesiyle birlikte kayıkla taşımacılık tarihin sayfalarında farklı bir yaşam biçimi olarak kalmıştır.    

Yorumlar (1)add comment

ferfecir diyor ki:

Allah bu ülkeye bir daha senin gibisini nasip etmesin. !
AMİN
13 Şubat 2010

Yorum yazın.
Yazı alanını daraltın | Yazı alanını genişletin

busy
Son Güncelleme ( Cumartesi, 25 Nisan 2009 19:20 )  

Haber Arama

Online Kişi Sayısı

Şuanda 211 konuk çevrimiçi

Dosya Özel

 

Bitmeyen bir sevdanın öyküsü...

Bu proje, ülke ekonomisinin kalkınması için, demiryollarının önemini kavramış bir...

 

Bu kaçıncı değer yağması?

YORUM HABER – Tarih 22 Ekim 1990… Keyifli bir gün… Keyiften de öte, coşkulu bir b...

 

Üzengili'de izler silinmiş ama yürekler hâlâ buruk...

Bayburt Postası - Üzengili köyü…   Eski adıyla Aşhanas… 1993 yılının Ocak a...

 

Bayburtlu Mayer

Bayburt Postası - “Erzurum’da  yapılacak olan müsabakalar için hazırlık yaptı...

 

Yetmişli yıllarda, Bayburt’ta mutluluk!

"Bir bölgenin küçük ya da mahrumiyet bölgesi oluşu; o bölgedeki ki hayatın, sess...

 

“Taştan Hilal” mutlu, ya biz?

“Ey koca mimar! Batı’da gittiğimiz en uç diyarımız Mostar’da öyle bir köprü ...

 

MTA Raporuna göre Bayburt taş cenneti

Bir şehir “meşhur” öğeleriyle öne çıkar. Sanayi, tarım, kültür, spor, turizm...

 

CHP, son seçim zaferini onunla kazanmıştı

1973-1977 yılları arasında  Bayburt Belediye Başkanlığı görevini yürüten Nihat ...
AddThis Social Bookmark Button

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 3659804

Bizi Yazanlar

Bizi Yazanlar

Anket

Göç ederek gurbete çıkanlar, sıla hasretini nasıl giderebilir?
 

Bülten Üyeliği