Şehit Nusret’i sadece anmak yeterli mi?

YORUM HABER - Tarihi ve doğal eserler açısından oldukça zengin olan ilimiz, deniz-kum-güneş imkanlarına uzak olsa da turizm sektörü için aranan diğer yaz-kış iklim koşullarına tümüyle sahip bir konumdadır. Doğal güzelliklerimiz arasında en öne çıkan Çoruh nehri ve kıyısı boyunca yer alan mesireler, eteklerinden tüm şehrin görüldüğü tepeler, uzak noktalardan bakınca gökkuşağını andıran rengarenk vadiler, kimi sarkıtlı kimi dikitli mağaralar-kovuklar, tarihte örnek olmuş şahsiyetlere ait türbeler ve daha fazlası… Tüm bu güzelliklerin bulunduğu şehrimizde oturup kendi kendimize şu soruyu soralım: Turizm denen en dinamik sektörün esamesi Bayburt’ta neden okunmuyor?

Şehit Nusret’i sadece anmak yeterli mi?

Şehit Nusret BeyYORUM HABER - Tarihi ve doğal eserler açısından oldukça zengin olan ilimiz, deniz-kum-güneş imkanlarına uzak olsa da turizm sektörü için aranan diğer yaz-kış iklim koşullarına tümüyle sahip bir konumdadır. Doğal güzelliklerimiz arasında en öne çıkan Çoruh nehri ve kıyısı boyunca yer alan mesireler, eteklerinden tüm şehrin görüldüğü tepeler, uzak noktalardan bakınca gökkuşağını andıran rengarenk vadiler, kimi sarkıtlı kimi dikitli mağaralar-kovuklar, tarihte örnek olmuş şahsiyetlere ait türbeler ve daha fazlası… Tüm bu güzelliklerin bulunduğu şehrimizde oturup kendi kendimize şu soruyu soralım: Turizm denen en dinamik sektörün esamesi Bayburt’ta neden okunmuyor?

Bayburt Postası olarak bu konuda ki araştırmalarımıza devam edip, dosyalar eşliğinde ilgili kurumları düşünmeye ve tartışmaya sevk edeceğiz. Çünkü mesirelerimiz bakımsız, tepelerimiz farkındalıksız, mağaralarımız yolsuz, kısacası turizmi meydana getirecek tüm güzelliklerimiz rehbersizdir.

Misal; Şehit Nusret Parkı… Bayburt Kaymakamı Nusret Bey şehit oluşunun 89. yıldönümü, adını verdiği bu parkta düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Bayburt’u Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen anma programında, dernek yöneticileri tarafından Şehit Nusret Bey’in hayatını konu alan tiyatro eserinin sahneye koyulacağı müjdelendi.

Şehit Nusret Bey’in anılması ve hatırlanması her yıl tekrar ve takdir edilmesi gereken bir durumdur. Peki hepsi bu kadar mı?

Mustafa Kemal Paşa’nın her yönüyle taltif ettiği, Urfa halkının üç yere birden adını verdiği, Milli Şehit Nusret Bey’in anısına (protokolü zayıf, katılımı düşük) törenden başka neler yapılabilir? Bu sorunun cevabını Bayburt Postası’nın 21 Şubat 1993 tarihli 3983. sayısında vermiştik. 16 yılın ardından teklifimizi yineliyoruz:

İçinde bulunduğu buhranlı zamana rağmen vazifesiyle Bayburt’a önemli katkıda bulunan Şehit Nusret Bey’in hizmetleri; iftira ve karalamalarla mahkemece suç olarak sabit görülmüş, ardından tarihin utanç verici kararıyla Beyazıd Meydanında idam edilmiştir. Bayburt’taki hizmetleri uğruna idam edilen Kaymakam Mehmet Nusret Bey’in, daha sonra iftiraya kurban gittiği anlaşılmış ve kendisine yüce meclis tarafından Milli Şehit payesi verilmiştir. Takip eden dönemlerde hizmette bulunduğu yörelerin halkı tarafından anısına bir okul yapılmış, keza bir köye, bir sokağa ve bir parka da adı verilmiştir. Adının verildiği park, bugün Bayburt’un en merkezi noktasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Bayburt’ta bulunan, Bayburt’u ziyaret eden vatandaşlarımızın da en uğrak yeridir. Asra yakın zamandır bir mazisi bulunan bu park, yapıldığı günden itibaren kısmi düzenlemeler hariç hiçbir karaktere bürünmemiş, bürünememiştir.

Özgün yapısı, sadece içinde bulunan ağaçları ve Çoruh Nehri yanında yer almasıyla hatırlanan bu park gerçekten bir Milli Şehit parkı havası veriyor mu? Tarihi kimliğe sahip bu park, tarihi bir görselliğe sahip mi? Parka adını veren Şehit Nusret kimdir ve neden şehit olmuştur?

Valilik ve Belediye makamlarınca; tüm bu soru işaretlerini gidermek için parkın tarihi kimliğine uygun şekilde restore edilmesi, Milli Şehit Nusret Bey’in bir büstünün ve hayatını anlatan kitabenin konularak parka yeni bir işlev kazandırılması zor olmasa gerek.
 
EDİTÖR: Çanakkale zaferi üzerine ilk anıtı, 1917 yılında Urfa Mutasarrıfı iken yaptıran Şehit Nusret Bey'dir. Bu ayrıntı bile, vatan hizmetinde kendini feda etmişleri ölümsüzleştiren Şehit Nusret’in aynı şekilde anılmayı hak ettiğini gösteriyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.