Külfet nimete; hayal gerçeğe dönüştü...

Mehmet  Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü zamanında, il müdürleri ile Erzurum’da toplantı yapmaya karar veriyor. Ancak Erzurum kara teslimdir. Uçak mecburen Erzincan’a iniyor. Heyet karayoluyla Erzurum’a varıyor. Yolda Atalay’ın kafasında şimşek çakıyor: Türkiye’nin harıl harıl uluslararası organizasyonlara talip olduğu o günlerde Erzurum da neden böyle bir organizasyon için aday olmasın? Düşüncesini dönemin Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin’e açıyor. Şahin’den her zaman olduğu gibi tam destek alıyor.

Külfet nimete; hayal gerçeğe dönüştü...

Mehmet  Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü zamanında, il müdürleri ile Erzurum’da toplantı yapmaya karar veriyor. Ancak Erzurum kara teslimdir. Uçak mecburen Erzincan’a iniyor. Heyet karayoluyla Erzurum’a varıyor. Yolda Atalay’ın kafasında şimşek çakıyor: Türkiye’nin harıl harıl uluslararası organizasyonlara talip olduğu o günlerde Erzurum da neden böyle bir organizasyon için aday olmasın? Düşüncesini dönemin Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin’e açıyor. Şahin’den her zaman olduğu gibi tam destek alıyor.

 

Aynı günün akşamı Erzurum Gençlik Spor İl Müdürü Fatih Çintimar ile katıldığı bir televizyon programında “Erzurum’un karını kâra çevireceğiz.” diyerek düğmeye basınca; külfet nimete dönüştü ve bir hayal gerçek oldu.

Beyaz umudun hikâyesi...

Mehmet AtalayErzurum'un ev sahipliğinde düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları yarın başlıyor. Dünyanın gözü yarın Erzurum’da olacak. Tüm dünya Anadolu'nun zirvesinde buluşacak.

Büyük buluşma öncesi Erzurum’a gelen FISU Başkanı George E. Killian, gördüğü tabloyu şöyle özetliyordu:   “Nerden nereye geldik. Dört yıl önce bugün bu şehirde olanlarla ilgili kimsenin bir fikri yoktu. Bugün gelinen noktayı hepimiz görüyoruz. Ben bu tablodan onur duyuyorum.”

Yediden yetmişe herkesin gurur duyduğu bu manzara nasıl ortaya çıktı acaba? 58 ülkeden gelen yüzlerce sporcu son hazırlıklarını yapadursun biz bu zorlu hikâyenin başına dönelim.
 
Aralık 2003…Erzurum’a son yılların en yoğun karı yağıyor. Metrekareye 50 kilogramdan fazla yağışın düştüğü Erzurum’da kar kalınlığı 110 santimi geçiyor. Bölgede 300’den fazla yerleşim biriminin yolunun kapandığı haberleri geliyor. Yolarda mahsur kalan hastalara ve hamile kadınlara ulaşılmaya çalışılıyor. Ulaşım ve haberleşme güçlükle sağlanıyor. Hava sıcaklığı sıfırın altında 30 derece.

Kar bütün şiddetiyle Erzurum’u esir almaya devam ederken, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Doğu Anadolu bölgesindeki gençlik ve spor il müdürleriyle yapacağı toplantı için uçakla Erzurum’a hareket ediyor. Ne hava tahmin raporlarını ne de gitmemesi yönünde telkinde bulunanları dinlemiyor. Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferi ile Erzurum’a hareket etmek istiyor. Televizyon ekranlarında beliren bir son dakika haberi yoğun kar yağışı nedeniyle Erzurum seferlerinin iptal edildiğini bildiriyor.
 
Bu sefer Erzincan’a gitmek üzere harekete geçiyor. Yaklaşık bir saat sonra uçağın Erzincan’a iniş için alçalmaya başlandığı anonsu duyuluyor. Havada göz gözü görmüyor. Aradan dakikalar geçmesine rağmen uçak bir türlü inemiyor. Kule iniş izni vermiyor… Uçak ya geri dönecek ya da en yakın ile iniş yapacak. Kar doğuyu esir almış. Neredeyse bütün seferler iptal! Pilot geri dönüş için manevralar yaparken Erzincan kulesinden iyi haber geliyor. Erzincan’da kar yağışının kısa bir süreliğine etkisini yitirdiği, iniş için izin verildiği anonsu geliyor. Erzincan’a başarılı bir iniş gerçekleşiyor.
 
Aprondan içeri giren Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay’ı Vali karşılıyor. Atalay, bu karda kıyamette karşılamaya gerek olmadığını söylüyor. Vali bu karda kıyamette Doğu’ya gelmeyi göze alan bir devlet adamının ancak havaalanında karşılanacağını söylüyor. Atalay, Erzincan’da verilen kısa bir molanın ardından Erzurum’a hareket ediyor. Lastiklerine zincir takılan araçlar bir süre sonra kara saplanarak kara kışa yenik düşüyor.

Araçlardan inerek yürümeye başlıyorlar

Atalay ve beraberindekiler, araçlardan inerek yürümeye başlıyor. İmdada kar araçları yetişiyor. Bir süre sonra kar araçları da devre dışı kalıyor… Zorlu yolculuk Erzurum tarafından gelen ekiplerin de yardımıyla güçlükle tamamlanabildi.

Gençlik ve Spor Genel Müdürü’nün kente ulaşmayı başardığını haber alan Doğu TV, Atalay’ı canlı yayına davet etti. Yayın başlayınca spiker kardan yakınmaya başladı. “İşte görüyorsunuz, kar her tarafı kapladı. Burada yılın büyük kısmında kar var. Büyük bir külfet. Bu şartlarda Erzurumlu ancak kahveye gidebiliyor…”

“Külfeti nimete çevirelim”

Söz sırası Atalay’a geçtiğinde “Kar sizin için bir külfetse nimete çevirebiliriz” dedi. Bu iddialı vaat karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen spiker, mimik hareketleriyle “Ne yapabilirsiniz ki…” der gibi bakıyordu. Atalay ise, “Erzurum’da büyük bir proje düşünelim. Üniversite kış olimpiyatlarını burada yapalım” dedi. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ilk kez o yayında telaffuz edildi…
 
Erzurumluların içini ısıtan bu çılgın fikir gerçeğe dönüşebilir miydi acaba? Atalay, Doğu TV binasından ayrılır ayrılmaz talimatları vermişti bile. Atalay, Ankara’ya dönüş için yola çıktığında çalışmalara başlanmıştı bile…
 
Telefona sarılan Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Atalay’ı arayarak  “Genel Müdürüm, Erzurum, Üniversiad Kış Oyunları’na aday oldu, bundan haberiniz var mı?” diye sorar. Atalay, gayet soğukkanlı bir şekilde cevap verir: “Evet”... Togay Bey’in hayreti daha da artar: “Erzurum’da ne tesis var, ne otel! Nasıl olacak bu iş?”
 
-Togay Bey, siz hiç merak etmeyin. Erzurum’u aday gösteren irade, bu tesisleri de yapacaktır.
 
Evet, Erzurum’u aday gösteren irade, oyunların başlamasına 1 ay kadar kala tesislerin tamamını bitirdi.
 
Erzurum Üniversiad oyunlarının fitili 2003 yılının Aralık ayında işte böyle ateşlendi.
Erzurum ilk önce 2009 Üniversitelerarası Kış Oyunları’na aday oluyor. Ancak ortada ne tesis vardır, ne de doğru dürüst malzeme! Hâl böyle olunca 2009 Kış Oyunları’nı Çin’in Harbin şehri kazanıyor.

Erzurum’un eti ne, budu ne!

2011 için kollar sıvanıyor. Bu sefer devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da giriyor. Dünya Üniversitelerarası Oyunları (FISU) Başkanı George Killian ile iki kez bir araya geliyor. Bununla kalmıyor FISU’ya üye 16 ülkenin başbakanını arıyor. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bütün FISU üyelerine yemek veriyor. Ve 2011 için Slovenya’nın Maribor şehri ile yarış başlıyor. Elimizde yine tesislerin maketi vardır. Maribor ise olimpiyat yapabilecek altyapıya sahiptir.

16 Ocak 2007’de Torino’da yapılacak oylamaya Türk heyeti 7 bin kişiden toplanan imza ile gidiyor. FISU üyelerini Türkiye’nin etkili sunumu ve başbakanın “İşte muhteşem bir dağ, işte hızla gelişen tarihi bir şehir, işte hızla büyüyen bir dünya ülkesi. Erzurum ve Türkiye'nin büyüleyici ortamında bulunma heyecanını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kış oyunları için gerekli tüm altyapı çalışmaları hükümetimiz tarafından zamanında gerçekleştirilecektir” sözleri etkiliyor ve 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları 6 bin yıllık geçmişi bulunan Erzurum’a veriliyor.
 
Başlangıçtaki ‘Erzurum’un eti ne, budu ne! Ne tesis var, ne otel... Nasıl olacak bu iş?’ sorusu artık çok geride kaldı. Ortaya öyle bir tablo çıktı ki Erzurum şimdi Kış Olimpiyatları’nı düzenleyecek altyapıya kavuştu. Dağlarda ve şehirde yepyeni tesisler inşa edildi. Hele bir atlama kulesi yapıldı ki… Şehrin içinde olması itibariyle ‘dünyada eşi benzeri yok’ deniliyor. Şimdiden şehrin sembolü Çifte Minare’ye rakip oldu.
 
Bu oyunlar sayesinde Erzurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımını aldı. 600 milyon doları aşan bir kaynak şehre girdi.
 
27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Üniversite Kış Oyunları’na şimdiye kadar 58 ülke katılmak için başvurdu. Bu rakam FISU tarihinde bir ilk. 2004’te “Türkiye’de kış mevsimi var mı?” diye soran FISU heyeti, gelişmelerden ve yapılan tesislerden dolayı çok mutlu. Erzurum’a 3 bin sporcu gelecek. Oyunlar boyunca da 3 bine yakın gönüllü çalışacak.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.