Kop Savunması’nın 100. Yılındayız!

Bayburtlu mücahitlerle birlikte Osmanlı Ordusu’nun tarihe düşürdüğü bir kahramanlık destanı olan Kop Savunması, yaşandığı topraklarda özel etkinliklerle anılmasa da, anlatılmasa da, resmi tarihi belge ve dokümanlarla tozlu raflardaki yerini koruyor!

Kop Savunması’nın 100. Yılındayız!
“Artık karşımızda Türk Ordusu diye bir şey kalmamıştır. Çar’ın emri gereğince, Haziran’da İstanbul önlerinde olacağız. İleri!”

Şubat 1916’da Erzurum’u işgal eden Rus Kafkas Ordusu Komutanı General Nikolai Yudenich, Bayburt’a girmek üzere ordusuna bu emri vermişti. Birinci Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’ne karşı birçok cephenin açıldığı Osmanlı İmparatorluğu için ise her şey bitmemişti…

Kırıla kırıla geri çekilmek zorunda kalan Türk Ordusu’nu yok sayan düşman komutanı General Yudenich, ordusuyla birlikte İstanbul'da olmayı hayal ettiği Haziran’da, henüz Kop’u aşamamıştı!


***

Bundan tam 100 yıl önce Bayburt’ta bir destan yazılmıştı. 1914’te Birinci Dünya Savaşı’na girmek zorunda kalan Osmanlı İmparatorluğu, batıda olduğu gibi doğuda da tarihin akışını değiştiren cepheler oluşturmuştu. Sarıkamış Şehitleri’nin toprağa düştüğü 1914’ten sonra Rus Ordusu için çok önemli bir geçiş güzergâhı haline gelen Kop Dağı, 1915’teki Çanakkale Destanı gibi Anadolu’nun tamamen işgalinin önüne geçen bu cephelerden biriydi.

2. Plevne olarak Türk tarihine geçen Halit Paşa komutasındaki Kop Savunması, Şubat 1916’da oluşturuldu. Yer yer çarpışmaların yaşandığı Kop Dağı’ndaki savaş, Mart 1916’da şiddetlendi. Aralıksız zor şartlarda tutulmasına rağmen Rus Ordusu'na hem zaman kaybettiren, hem de büyük zayiata uğratan cephe, Temmuz 1916'da ise zorunlu olarak düştü.

Tozlu raflardaki destan!


Birinci Dünya Savaşı’nda Şark Cephesi’ni hedeflenen süre zarfında ayakta tutan ve savaşın seyrini değiştiren en önemli direnç noktalarından biri olarak gösterilen Kop Savunması’nın 100. yılındayız.

Bayburtlu mücahitlerle birlikte Osmanlı Ordusu’nun tarihe düşürdüğü bir kahramanlık destanı olan Kop Savunması, 'yaşandığı topraklarda' özel etkinliklerle anılmasa da, anlatılmasa da, resmi tarihi belge ve dokümanlarla tozlu raflardaki yerini koruyor!

Bir 100 yıl daha geçse bile, 1. Dünya Savaşı’nın Anadolu’daki Türk Dünyası’nı hedef alan o büyük planını hem askeri, hem siyasi açıdan bozan bu büyük tarihi hadisenin kahramanları, ‘şanına yakışır’ bir şekilde anılacağı güne kadar da tarihteki yerini koruyacaktır…

Bayburt Postası-2016

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kadir temur 8 yıl önce

kop savunması,kazım karabekir ve veli halit paşa ile beraber,bayburtta karargah kurmuş,Allahın izniyle 21 şubat 1918 tarihinde,bayburt bayram etmiştir,resmi olmayan rakamlara göre 63000 bin şehit vermiştir,mekanları cennet olsun.

Avatar
Baybur lu Salih 8 yıl önce

Ecdadın ruhu şad olsun, Allah rahmet eylesin;
Çocukluğumuzdan beri Cumhuriyet meydanında halkın bu zulmü unutmaması için gösteriler düzenlenir ve kısa bir tarih anlatımı olur, kış ortasında ki ayazda veya kar altında daha sonra herkes akşam askeri sine-madamı, halk eğitim demi, yıldız sinemasın-damı gece piyesleri izlemek için can atardı, tamam andık mı andık bitti vesselam;
Bunların yan ısıra tarih bilincinin anlatılması ve bu vurgunun ulusal ve uluslar arası boyutta geçmiş yıllarda canlı yaşayan insanlarımızla beraber söyleşiler enektodlar ve tarihi sergiler halinde dünyaya,anla masalarda tarihi sıcak tutacak şekilde lobicilik faaliyetleri haline getirip anlatmamız gerekirdi.


DEVAMI İÇİN TIKLAYIN ►►►http://www.bayburtpostasi.com.tr/dosya/kop-savunmasinin-100-yilindayiz-h12923.html

Bayburt Postası

Avatar
Safak Güngör 8 yıl önce

Biz tarihimizle değil, %80 Gurur duyarız.

Avatar
alperen 8 yıl önce

tarihini tanıtmak için hiçbir çaba sarfetmeyenler ancak burada siyasi denklemlerle yorum yazar... sen acaba ne yaptın ki başkalarını eleştiriyorsun kardeş....ne akpne chp ne şu ne bu senin çoçugun kopu bir dağ olarak mı yoksa bir tarih olarak mı biliyor...