Hacıhasanzade veya bir Bayburt aşığı…

Bayburt Postası - Keşfedilememiş ve fark edilmemiş Bayburt’u gün yüzüne çıkararak yediden yetmişe Bayburtlunun takdirini toplayan fotoğraf sanatçısı Feridun Hacıhasanzade, iki yıldır Dede Korkut Kültür ve Sanat Şenliği’nde açmış olduğu fotoğraf sergileriyle bu başarısını taçlandırıyor adeta… Bu yıl otağını Türk Dünyası Parkı’na kuran Hacıhasanzade’nin yanına birkaç kez uğramış,  her ziyaretimizde Bayburtlulara fotoğraflarını anlatırken bulduğumuzdan, ilginin ve serginin lezzetini bozmak istememiştik. Şenliğin son günü artık dayanamadık ve kurulduk otağa…

Hacıhasanzade veya bir Bayburt aşığı…

 Masada bizlerden başka, bir de Bayburt Tiyatro Topluluğu var. Genç tiyatrocular, şenlik programı kapsamında sahneye koydukları “Dokuz Canlı” adlı tiyatro oyununun yorgunluğu ve aldıkları olumlu eleştirilerin mahmurluğu içindeler...Bayburt Postası - Keşfedilememiş ve fark edilmemiş Bayburt’u gün yüzüne çıkararak yediden yetmişe Bayburtlunun takdirini toplayan fotoğraf sanatçısı Feridun Hacıhasanzade, iki yıldır Dede Korkut Kültür ve Sanat Şenliği’nde açmış olduğu fotoğraf sergileriyle bu başarısını taçlandırıyor adeta… Bu yıl otağını Türk Dünyası Parkı’na kuran Hacıhasanzade’nin yanına birkaç kez uğramış,  her ziyaretimizde Bayburtlulara fotoğraflarını anlatırken bulduğumuzdan, ilginin ve serginin lezzetini bozmak istememiştik. Şenliğin son günü artık dayanamadık ve kurulduk otağa…

Bu özel gören adamı daha yakından tanımak için akşamüstü misafirlerinin yanında kendimize bir yer bularak, önce çayından ardından da sohbetinden yudumladık…

Hacıhasanzade, Bayburt'tan 1970’li yılların sonunda çıkmış. Bayburt’u her ziyaretinde tüm uğraşlarına rağmen kendi döneminden hiç bir arkadaşını bulamamış. Bu şikayet bile, Bayburt’un göç gerçeğini ne kadar net ortaya koyuyor, değil mi!

Murat Okutmuşİstanbul’da yaşamasına rağmen Bayburt masallarıyla büyüdüğünü anlatan Hacıhasanzade, Bayburt tutkusuyla kabına sığmayan bir adamı anlatıyor: Her daim memleketine hizmet etme dürtüsünün, onu nasıl 100 Bin kilometre yol yaparak 55 Bin kare fotoğraf çekme çılgınlığına taşıdığını anlatıyor.

“İşte o yol hikayesinin ortaya çıkardığı eser” diyor: “…bu kitap, Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor… Her Yönüyle Her Köyüyle Bayburt”…

Uzun uzun, tekrar tekrar inceliyoruz; her sayfayı çevirdikçe başka bir Bayburt’ta, bizi götürdüğü başka bir dünyada mola veriyoruz… O yol hikayelerini anlatıyor, biz masadakiler keyifle dinliyoruz.

Uzun uzun, tekrar tekrar inceliyoruz; her sayfayı çevirdikçe başka bir Bayburt’ta, bizi götürdüğü başka bir dünyada mola veriyoruz… O yol hikayelerini anlatıyor, biz masadakiler keyifle dinliyoruz...Beden dili, anlatımı ve ağızda bıraktığı tat; Hacıhasanzade’yi şu an bu dünyada en mutlu eden şeyin bu kitap olduğunu hissettiriyor. Zaten kendiside söylüyor bunu: “Bu kitap sayesinde Bayburt’a bir şeyler kazandırmanın mutluluğu ve gururu bana şimdilik yetiyor” diyor.

Peki ya, sergiye olan ilgi?

- Geçen seneye göre gurbetçiler daha az. Ama bu durumun tam tersi, sergiye olan ilgi geçen yıla oranla bu yıl daha fazla.

Masada bizlerden başka, bir de Bayburt Tiyatro Topluluğu var. Genç tiyatrocular, şenlik programı kapsamında sahneye koydukları “Dokuz Canlı” adlı tiyatro oyununun yorgunluğu ve aldıkları olumlu eleştirilerin mahmurluğu içindeler.

Feridun HacıhasanzadeHacıhasanzade, genç tiyatrocuları göstererek, “dostlarım sağ olsun, yalnız bırakmıyorlar” diyor. Ve bir yıl sonrasını düşünüyor: Bir başka mekan, bir başka tat, daha geniş, daha kapsamlı bir sergi… Ardından, hiç sorulmayacak bir soru yönelterek “Ne dersiniz?” diyor… Hep beraber daha güzel bir organizasyon için sözlenip, ayrı ayrı yönlerde kaybolmak için Bayburt akşamın karanlığında harekete geçiyoruz.

Ayakta yaşanan vedalaşma sırasında, Bayburt Postası’nı takip ettiğini söyleyen Hacıhasanzade, kendisi ve Bayburt kültürü ile ilgili haberleri ilgiyle okuduğunu söyleyerek teşekkür ediyor. Ve daha birkaç adım atmadan, arkamızdan sesleniyor:

- Şenliğin ilk günü “Özel ve güzel gören adam yeniden Bayburt’ta” diye bir haber yaptınız. O haberin başlığına küçük bir ek yapmak isterim. Aksilik olmadıkça Hacıhasanazade her yıl Bayburt’ta ve Bayburt’u çok seviyor.


YASAL UYARI; www.bayburtpostasi.com ve www.bayburtpostasi.com.tr adresinde yer alan resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili sayfaya link verilmeden kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.