Fotoğraftaki "efsane"yi tanıyabildiniz mi?

Savaş sonrası Dünya kayak sporunun ilk Kış Olimpiyatları yarım asır önce, 3 Ocak ve 8 Şubat 1948 yılları arasında İsviçre'nin Saint Moritz Kış Sporları Merkezi’nde yapıldı. 26 ülkeden 77'si bayan olmak üzere 669 sporcunun katıldığı Kış Olimpiyatları'na Türkiye 6 sporcu gönderdi. O dönem Türkiye’nin en iyi kayakçılarından ve ağırlıkla Bayburtlu sporculardan oluşan 6 kişilik Milli takım kadrosunda yer alanlardan bugün sadece 1 tanesi hayatta… Ve belki de o gün olimpiyatlara katılan toplam 669 sporcu arasında hayatta kalan birkaç kişiden biri…

Fotoğraftaki

Ahmet GiraySavaş sonrası Dünya kayak sporunun ilk Kış Olimpiyatları yarım asır önce, 3 Ocak ve 8 Şubat 1948 yılları arasında İsviçre'nin Saint Moritz Kış Sporları Merkezi’nde yapıldı. 26 ülkeden 77'si bayan olmak üzere 669 sporcunun katıldığı Kış Olimpiyatları'na Türkiye 6 sporcu gönderdi. O dönem Türkiye’nin en iyi kayakçılarından ve ağırlıkla Bayburtlu sporculardan oluşan 6 kişilik Milli takım kadrosunda yer alanlardan bugün sadece 1 tanesi hayatta… Ve belki de o gün olimpiyatlara katılan toplam 669 sporcu arasında hayatta kalan birkaç kişiden biri…

Türk kayak sporunun yaşayan efsanesi… Eski Milli ve Olimpik Sporcu, Ahmet Giray…
 
Bayburt Postası’nın sponsorluğunda yapılan ‘Dursun Bozkurt Ustalara Saygı Kupası’nın hayata geçirilmeye çalışıldığı günlerde aramıştık kendisini… Çünkü Ahmet Giray; gazetemizin kurulduğu yıllarda Milli takımdan ayrılıp ferdi olarak kayak sporuna devam ettiği için gerek Milli takım gerekse kulüp bazında almış olduğu başarılar arşivimizde kısmen yer alıyordu…

Tam da bu günlerde Uludağ kayak camiasını yakından tanıyan araştırmacı-yazar Şenol Dolar aradı. Ahmet Giray’ı aradığını ama ne kendisine ne de yakınlarına ulaşamadığını söyledi. Böylelikle amacımız hem Türk kayak tarihinde önemli bir yere sahip olan Ahmet Giray’a ait bilgileri güncellemek hem de Türk kayak tarihi üzerine bir kitap hazırlığı içinde bulunan araştırmacı-yazar Şenol Dolar'la bu bilgileri paylaşmaktı…
 
Kayak Federasyonu’nun 1970 yılından önce, unuttuğu ve yazılı kaynaklarda sadece ismini verip, başarılarından bahsetmediği Milli sporculardan biri olan Ahmet Giray’ı, bireysel çabalarla bulmaya çalıştık… 1930 yılında doğduğu Bayburt’tan 16 yaşında ayrılan Ahmet Giray’ın uzun uğraşlardan sonra Eskişehir’de olduğunu öğrendik…
 
Kayak yaptığı döneme damga vuran eski Milli ve Olimpik Sporcumuz Ahmet Giray’ı zirveye taşıyan siyah beyaz anıları ve başarı dolu hayat hikâyesi çok yakında www.bayburtpostasi.com.tr adresinde olacak… 


EDİTÖR: Ahmet Giray'a ulaşma çabamız içerisinde bizlere aracı olan ve bilgi paylaşımında yardımcı olan Seda Kuday’a teşekkür ederiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahmet Giray kimdir?

1930 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Ahmet Giray, çocukluğu ve gençliğini Bayburt’ta geçirdi. 1944 yılında kayak sporunun öncü isimlerinden Dursun Bozkurt’un teklifiyle kayak sporuyla tanışan ve 14 yaşından itibaren pistlerde görülmeye başlanan Ahmet Giray, sporculuk kariyerine 1946 yılında Şark ve Garp Grubu Müsabakaları ile başladı. Aynı yıl Uludağ’da yapılan Türkiye Birinciliği Müsabakaları'nda slalomda ikincilik elde ederek, ilk derecesini aldı.

İlk başarısının ardından yeteneğiyle dikkat çeken Ahmet Giray, 1946 yılında Kayak Federasyonu’nun Erciyes’te düzenlediği kursa çağrıldı. Kursta yapılan denemelerde birincilik ederek ilk kez Milli takım ekibine dahil oldu. Aynı yıl Bayburt’tan ayrılarak Sivas’a yerleşen Ahmet Giray, 1947 yılından sonra katıldığı tüm müsabakalarda Sivas adına yarıştı.

1948 Kış Olimpiyatları öncesinde Milli takım düzeyinde yapılan tüm deneme yarışmalarında ilk üç sıralarda geldi ve genç yaşta olmasına rağmen o dönem Türkiye’nin elit sporcuları arasında yer aldı. 1948-Saint Moritz Kış Olimpiyatları’nda Alp disiplini kategorisinde Türkiye’yi ilk kez temsil eden 6 kişilik Milli takım kadrosunda yer almış fakat müsabaka öncesi yaşadığı sakatlıktan dolayı yarışmadan çekilmek zorunda kalmıştır.

Uluslar arası ilk deneyiminde yaşadığı talihsiz sakatlıktan sonra kayak sporuna kaldığı yerden tekrar devam eden Ahmet Giray, 1949 yılından başlamak üzere 1956 yılına kadar mukavemette (kayaklı koşu) Türkiye birincisi oldu. Formunun zirvesinde olmasına rağmen Türk Kayak Federasyonu’nun 1952 yılında Norveç Oslo’da yapılan Kış Olimpiyatları’na katılmama kararıyla ikinci defa olimpiyatlarda yer alma şansını kaybeden Ahmet Giray, aynı yıl İsviçre'de yapılan Ordular Arası Dünya Kayak Şampiyonası’nda kayaklı koşu dalında 15. gelerek o güne kadar alınan uluslar arası en iyi derecelerden birine sahip oldu. Sporculuk hayatı boyunca profesyonel olarak birçok başarıya imza attı. Kayak eğitmeni olarak da birçok ismin yetişmesine katkıda bulundu.

1977 yılında Devlet Demir Yolları’ndan (TCDD) emekli olan evli ve 3 çocuk babası Ahmet Giray, Eskişehir’de ikamet etmektedir. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.