Dünya, Dr. Bülent Uğurlu'yu konuşuyor

Hamburg’da  yaşayan  Kulak-Burun-Boğaz (HNO) Uzmanı Dr. Bülent Uğurlu (34), kendi keşfettiği “Snorelift” tekniği sayesinde horlama ve uyku apnesi sorunu olanlara çare oluyor. En çok erkeklerin mustarip olduğu horlama sorunu 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 60’ında, bayanların ise yüzde 35’inde görülüyor. İki yıllık çalışmaları esnasında araştırmaya aldığı 100 hastasında yüzde 98 başarıyı yakaladığını ifade eden Dr. Uğurlu, şu an sadece Hamburg’da uyguladığı tekniği konusunda özel açıklamalarda bulundu…

Dünya, Dr. Bülent Uğurlu'yu konuşuyor

Dr. Bülent UğurluHamburg’da  yaşayan  Kulak-Burun-Boğaz (HNO) Uzmanı Dr. Bülent Uğurlu (34), kendi keşfettiği “Snorelift” tekniği sayesinde horlama ve uyku apnesi sorunu olanlara çare oluyor. En çok erkeklerin mustarip olduğu horlama sorunu 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 60’ında, bayanların ise yüzde 35’inde görülüyor. İki yıllık çalışmaları esnasında araştırmaya aldığı 100 hastasında yüzde 98 başarıyı yakaladığını ifade eden Dr. Uğurlu, şu an sadece Hamburg’da uyguladığı tekniği konusunda özel açıklamalarda bulundu…

Ropörtaj: Nebahat Uzun- Bülent Bey, horlama nedir ve en çok kimler horlama hastalığından şikâyetçi oluyorlar?
- Horlama, ağız ve burun arkasındaki hava yolu dar ise ortaya çıkan gürültüye deniyor. Yumuşak damak, dilin arkası ve küçük dilin olduğu kısmın genizle birleştiği bölge kendiliğinden daralan bir bölgedir ve bunlar üst üste geldiği zaman çıkan titreşimler horlamayı ortaya çıkarır. Yani boğaz ve dil kaslarının gerginliğinin azalması, boğazdaki dokuların aşırı büyük olması, yumuşak damak ve küçük dilin uzun ve aşırı sarkık olması ya da burun tıkanıklığı, horlayanların başlıca problemleridir.

- Sizin geliştirdiğiniz ve iki yıldır uygulayarak tecrübe kazandığınız “Snorelift” tekniği hakkında bize bilgi verir misiniz?
- “Snorelift” tekniği, polypropylen’den yapılmış özel ipliklerle uygulanıyor. Bu iplerin kendine ait iki yönlü kancaları, sorunlu bölgedeki dokuya bağlanıyor. Dışarıdan belli olmayan iplerle sadece iç dokuda üç boyutlu resim gibi hem genizdeki et sıklaştırılıyor, sallanma kapasitesi azaltılıyor, hem de nefes yollarındaki daralmayı azaltıyoruz. Yani facelift uygulamasında olduğu gibi bir germe söz konusu oluyor. Bu da horlama ameliyatlarında bir ilk. Hem sıkılaştırma, hem de germe işlemini bir arada yapan başka bir horlama cerrahi tekniği yok. Ameliyat 8 ila 10 dakika sürüyor ve hasta kendine geldikten sonra evine gidebiliyor.

- “Snorelift” tekniğinin diğer ameliyatlardan ne farkı var?
- “Snorelift” tekniğinin en büyük avantajlarından birisi, lokal anesteziyle yapılması ve hastanın ertesi gün normal yaşantısına dönebilmesidir. Horlama ameliyatlarının hemen hepsinde yutkunma, yuttuğunuzun burundan gelmesi, konuşma veya “k” harfini söyleyememe riskleri vardır. Fakat “Snorelift” tekniğinde bu risk oldukça düşük ve bu komplikelerin ortaya çıkması durumunda sorunlu bölgeyi eski haline getirmek mümkün. Diğer ameliyatlarda ise bu mümkün değil. Ameliyat sonrasında hastanın 3 gün ağrı kesici, 5 gün de antibiyotik alması tavsiye diliyor. Ortada açık bir yara yok ama ağız içinde uygulama yapıldığı için ağız içi mikrobu oranını düşürmek için 3 gün de ağız gargarası kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Kesilen ameliyatlarda görülen yemek yiyememe, yutkunamama sorunları bu cerrahi müdahalede oluşmuyor.

- Kimlere “Snorelift” tekniği uygulayabiliyorsunuz ve uygulamadan önce yapılması gereken işlemler nelerdir?
- Bu tekniği tüm yetişkinlere uygulayabiliyoruz. Çocuklar üzerinde herhangi bir araştırma yapılmadığı için uygulamıyoruz. Hamilelere de uygulamıyoruz. Ağır horlama vakalarında genelde maske uygulaması yapılıyor ve ben de bunun daha uygun olduğunu düşünüyorum. Fakat bazı kişiler maske ile kendisini hasta hissettiği için kullanmak istemiyor. Bu durumda hastaya sinetomografi uygulamak gerekir. Zaten horlama ve uyku apnesi şikâyeti olanlarda her şeyden önce şikâyetlerin niçin oluştuğunu tetkik etmek şarttır. Bu da endoskopik muayeneler, mobil aletleri olan muayenehaneler, sefalometrik analiz, sinetomografi ve tüm gece uyku laboratuarı (Schlaflabor) ile tetkik edilebilir. Çıkan sonuçlara göre tedavi uygulanır.

- Uyguladığınız tekniğin başarı oranını nasıl tespit ediyorsunuz?
- Tedavi için başvuranlar genelde eşi horlamadan rahatsız olduğu için başvuranlar. Kişi genelde horladığını fark etmiyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında eşler ve arkadaşlarla görüşerek bilgi alıyorum. Araştırmaların çerçevesinde 20 eşle görüştüm ve 0–5 arası puanlar vererek horlama şiddetini ölçtük. Eşlerden aldığım bilgiler doğrultusunda hastalarımın horlama şiddetinde 3 puan düşüş olduğunu tespit ettim. Bunun başarılı bir sonuç olduğunu düşünüyorum.

- Horlamanın kişiye zararları nelerdir?
- Horlama ikili ilişkileri, hatta sosyal ilişkileri zedeleyen bir rahatsızlık. Horlayan kişi dışlanıyor. Bunun haricinde kişiye fiziksel olarak da zarar veren bir hastalık. Horlama, sürekli yorgunluk, kendi horlama sesiyle uyanıp uykusuz kalma gibi sorunları beraberinde getiriyor ve uzun vadede yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığına yol açabiliyor. Hasta horlamanın kendine verdiği zararı fark etmiyor, ancak sorduğumuzda cevap verince öğrenebiliyor. Örneğin sık sık uykunuzun gelmesi, oturduğunuz yerde uyuyakalmanız normal şeyler değil. Mutlaka sebeplerini araştırmak şarttır.

- Her kulak-burun-boğaz doktoru “Snorelift” tekniğini uygulayabilir mi ve bu yöntemle tedavi kalıcı mı?
- “Snorelift” tekniğini tüm dünyada sadece benim eğittiğim ve sertifika verdiğim doktorlar uygulayabilir. İlk eğitim seminerimizi de 28 Kasım’da Hamburg’da geniş bir katılımla gerçekleştirdik. Tüm Almanya’dan gelen doktorlar teknikten çok memnun kaldılar. Şu an sadece Almanya’da uygulanan yöntemi Avrupa ve Türkiye’de de uygulamayı planlıyorum. Bu konuda araştırma ve temaslarımız var. Bu yöntemle tedavide iplerin deforme olma riski yok. Fakat yaş veya kilo ile bağlantılı olarak horlama sorunu 10 yıl sonra da tekrar ortaya çıkabilir. Bu vücudun gelişimi ile orantılı bir durum.

- Sağlık sigortaları tedaviyi üstleniyor mu? Kişi tedaviyi kendi karşılaması durumunda ne kadar masraf ödemek zorunda?
- Yasal sağlık sigortaları hiçbir horlama ameliyatını ödemediği gibi bizim tekniğimizi de maalesef ödemiyor. Sigorta burun eğriliği ya da bademcikten kaynaklanan sorunlarda masrafı karşılayabiliyor. Bazı özel sağlık sigortaları masrafın belirli bir kısmını ya da tamamını ödeyebiliyor ama bunu iyice araştırmak gerekiyor. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatın ortalama 990 Euro masrafı var. Ameliyat esnasında uyuyup rahatlayıcı uykuya dalmak isteyenler için 150 ila 200 Euro daha fazla masraf oluşuyor.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.