Atalay: “Susadıysanız, profesyonel lige çıkarsınız”

Bayburt’a gelerek bir dizi incelemelerde bulunan Başbakanlık Baş Danışmanı ve Uluslararası Organizasyonlar Baş Koordinatörü Mehmet Atalay, Bayburt Postası’na özel açıklamalarda bulundu. Kop Kayak Merkezi’nin geleceği ne olacak? Erzurum Palandöken’de düzenlenecek olan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nda Bayburt ve Kop Kayak Merkezi rol alabilecek mi? Bayburt’un profesyonel ligde hiç bir branşta yer almaması, neyin sonucu? Bayburt’un spor tesisleri yeterli mi? İşte tüm bu soruların, birinci ağızdan cevapları…

Atalay: “Susadıysanız, profesyonel lige çıkarsınız”

Mehmet Atalay Bayburt Postası'na özel açıklamalarda bulundu...Bayburt’a gelerek bir dizi incelemelerde bulunan Başbakanlık Baş Danışmanı ve Uluslararası Organizasyonlar Baş Koordinatörü Mehmet Atalay, Bayburt Postası’na özel açıklamalarda bulundu. Kop Kayak Merkezi’nin geleceği ne olacak? Erzurum Palandöken’de düzenlenecek olan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nda Bayburt ve Kop Kayak Merkezi rol alabilecek mi? Bayburt’un profesyonel ligde hiç bir branşta yer almaması, neyin sonucu? Bayburt’un spor tesisleri yeterli mi? İşte tüm bu soruların, birinci ağızdan cevapları…


Bayburt’un profesyonel ligde hiçbir branşta yer almamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bayburt köklü bir ilimiz. Özellikle doğası ve kültürel alt yapısı ile yaz turizmi potansiyeli taşıyan bir ilimiz. Bunun yanı sıra kış turizmine de seslenebilecek bir yer Bayburt. Gelinen konumda olimpiyatlara sporcu gönderen bir şehir. Ancak ne yazık ki liglerde müsabakalara giren bir takım yok. Futbol, voleybol veya en azından hentbolda olsaydı çok güzel olurdu ama hiçbiri yok. İnşallah en kısa zamanda bir takım çıkar. Bu büyük bir eksikliktir.

Bayburt’ta spor kültürünün olmadığını söyleyemeyiz…. Bir sebep ararsak, bulmak mümkün mü?

Spor kültürüyle de alakalı, finansmanla da alakalı, halkın sahip çıkmasıyla da alakalı. Yani hepsiyle ilgili. Tek sebebi olamaz böyle bir eksikliğin. Ama böyle durumlarda eğer özlem, hasret olursa (ki olacağına inanıyorum) Bayburt’ta var alan kulüpler bunun bir çaresine bakacaklardır. Mesela Bayburt’a gelen takımlar, Bayburt’tan ne kadar memnun ayrılıyorlar? Bu, Bayburt’ta spor geleceğinin bir işareti sayılabilir. Gümüşhanespor birkaç maç Bayburt’ta oynadı ve çok memnun kaldı. Bayburt’ta oynamaya devam etmek istediler. Seyircinin ilgisi, susamışlığı… Bence bu susamışlık bir şeylerde itici güç olacaktır. Bunu değerlendirmek lazım. Yoksa kimse torpil yaparak sizi futbol, basketbol ligine alıyoruz demez. Bileğinin hakkıyla yükselmesi lazım.

Bayburt’ta boks sporunun gelişimini ve Bayburtlu boksörleri nasıl buluyorsunuz? Bayburtlu boksörleri yakından tanıyorsunuz. Hiçbir branşta profesyonel takımı olmayan Bayburt’un bokstaki başarısını değerlendirir misiniz?

Çok başarılı gençler, inşallah gelecekleri de olur. Bokstaki başarı ile olimpiyatlara sporcu yollayan illerimizden biri oldu Bayburt. Bu açıdan kutlamak lazım ve her iki boksörümüzün de geleceğinin iyi olduğunu düşünüyorum. Şampiyonalarda finale kadar çıkabilen oyuncuların olması, onların gelecekte daha başarılı olacağının göstergesidir. Sabırla, azimle çalışacaklar. Denk gelir bazen şampiyon olursunuz bazen birinci maçta tribüne çıkarsınız. Ben onlarda iyi bir gelecek olduğunu düşünüyorum. Onlarda buradaki gençlerin ateşini tetikleyecektir diye düşünüyorum. Şehrimizin bu değerlere sahip çıkması gerekiyor.

Bayburt’ta incelemelerde bulundunuz. Spor tesisleri yeterli mi? Bayburt’u bu anlamda nasıl buldunuz?

Bayburt’ta spor tesisleri yeterlidir diyemem… Tesisler her mahalleye ulaşıncaya kadar yeterlidir diyemeyiz. Ancak şu anda stadyumu var, salonu var Bayburt’un, bir de gençlik merkezine ihtiyacı var. Gençlik merkezinin Bayburt’ta çok işe yarayacağını düşünüyorum. Kamp eğitim merkezi olarak gençlerin konaklayabilecekleri, kabiliyetli gençlerin kampa alınabilecekleri, orada beslenmesinden tutun özel idmanlarına kadar hayatlarını idame edebilecekleri, spor hayatlarını geliştirebilecekleri bir tesis daha gerekiyor. Birde sentetik bir saha gerekiyor. Güzel bir çim sahamız var. Gençosman Stadyumu bir çok ilimizi kıskandıran bir stadyum. Ama 24 saat, spor hizmeti sunacak bir sentetik sahaya da ihtiyaç var. İnşallah o da kısa zamanda yapılacak.

Trabzon’da gerçekleşecek Karadeniz Gençlik Oyunları ve Erzurum’da yapılacak olan Üniversiteler Arası Dünya Kış Oyunları bölgeye ve Bayburt’a katkı sağlayacak mı? Kop Kayak Merkezi en azından biraz ivme kazanırdı… Böyle bir düşünce geliştirildi mi? Yoksa bu organizasyonlar sadece o illere mi katkı sağlayacak?

Komşuda pişer bize de düşer mantığını çok seviyoruz ancak… Mesela evet, Erzurum’da ki Kış Oyunları Kop Kayak Merkezi’ne yansıyabilirdi… Böyle bir düşüncemiz vardı. Ancak uluslar arası şartlarda 100 km yakınlık aranıyor. Erzurum Kop arası 140 km kadar bir mesafe… Bu kural nedeniyle 2011 Üniversite Kış Oyunları için Palandöken’in dışına taşamadık. Ama biz sonuna kadar kovalayacağız, eğer bir boşluk bulursak bu oyunlar içerisinde Kop’u da değerlendirmek istiyoruz. Bir de, müsabaka verilmediği zaman illa mahrum kalıyor anlamına gelmiyor. Erzurum’da yapılan bütün tesisler ve Trabzon’da ki organizasyonlar Bayburt için bir geçiş yolu olduğunu düşünecek olursak bu spor turizmi olarak yansıyacaktır. Konaklamalar olacaktır. Erzurum’a giderken Erzurum’dan dönerken, Trabzon’a da aynı şekilde. Spor kültürü ve bu konudaki ihtiyacı güçlendireceği için katkı sağlayacaktır. Ancak bu hep illa olimpiyat veya bir ili şenlendirmek, hareketlendirmek yerine, küçük ölçekte organizasyonlarda şehirlere hareket getirebilir. Bayburt’un bunun üstesinden gelebileceğine inanıyorum.

Kop Kayak Merkezi’ni nasıl buldunuz?

Kop, Türkiye’nin en güzel yörelerinden bir tanesi. Az önce de bahsettiğim gibi Kop’u en başta Üniversite 2011 Kış Oyunları için düşündük, hatta çalışmalarımızda oldu. Amacımız Kop’u da dahil etmekti. Çünkü ilk olarak sadece Erzurum’u değil aynı zaman da çevre illerinde kalkınmasına katkı sağlamaktı. Bayburt Kop Kayak Merkezi’nin yanı sıra Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden olan Sarıkamış’ta düşüncelerimiz arasındaydı.

Mehmet AtalayAncak az önce değindiğim uluslar arası kural bu isteğimize engel oldu. Ama bu arzu, hala bir kenarda duruyor. Uluslar arası federasyona kabul ettirebilirsek yine bunu son yıl da olsa deneyeceğiz, onu söyleyebilirim. Kop’un, hiç kayak yapmamış insanların da çok kolay olarak kayak öğrenebileceği güzel bir pisti var. Oteli de var. İyi işletilirse oteli de çok güzel bir yerde. Yöreye turistik hizmet vermek ve Bayburt’a hareket getirmek adına, Kop federasyonlarla ve organizasyonlarla desteklenebilir. Bunu ekstradan Gençlik ve Spor Genel müdürümüzle konuşabiliriz.

Sizlerden Bayburt’a ve Bayburt’un spor kültürüne destek istiyoruz...

Ülkemize madalya kazandıran Bayburtlu sporculara teşekkür ediyorum. Başarıların artarak devam edeceğini umuyorum. Bayburt Postası aracılığıyla Bayburtlu sporculara ve halka selamlarımı gönderiyorum. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.