TÜRKAV ve Türk Eğitim-Sen Mahmut Kemal Yanbeğ'i andı

Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Bayburt Şubesi (TÜRKAV) ile Türk Eğitim-Sen Bayburt Şubesi'nin ortaklaşa yaptığı 'Bayburt'un Hazineleri' konulu çalışmada Mahmut Kemal Yanbeğ yad edildi.

TÜRKAV ve Türk Eğitim-Sen Mahmut Kemal Yanbeğ'i andı

Bayburt Postası - Bayburt'a eğitimciliğinin yanı sıra halk bilimi alanında da büyük hizmetleri olan Mahmut Kemal Yanbeğ'in anıldığı çalışmada, Yanbeğ'in özellikle milli konularda ortaya koyduğu tavrın ön plana çıkarıldığı bir hayat hikâyesi yer aldı. Çalışma, 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne de denk getirilerek, Yanbeğ'in şahsında tüm öğretmenlerin bu özel günleri kutlandı. 

Her ay, Bayburt'a önemli hizmetleri olmuş farklı bir ismin ön plana çıkarıldığı çalışma, Cumhuriyet Caddesindeki bilboardlarda yer alıyor. Bundan önceki aylarda Şehit Nusret Bey ile Ahi Emir Ahmed-i Zencani isimleri anılmıştı. TÜRKAV Bayburt Şubesi ile Türk Eğitim-Sen Bayburt Şubesi imzalı o çalışmada şu ifadeler yer aldı:

"ÖĞRETMEN MAHMUT KEMAL YANBEĞ

Yağmurlara, yollara ve zorluklara aldırmadan her gün bir harf öğretme heyecanıyla geçen bir ömür... Mahmut Kemal Yanbeğ, 1888 yılında Bayburt’ta Kadızade Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Ali Efendi’dir. Bayburt Rüştiyesini bitirdikten sonra, Erzurum ve Trabzon İdadilerinde eğitimine devam etmiştir. 1911 yılında İstanbul Darülfünun Edebiyat bölümünden mezun olmuştur. Babası Ali Efendi ticaret hayatında zorluklar yaşamış olsa da Mahmut Kemal Yanbeğ’in eğitim hayatını tamamlaması için uzun uğraşlar vermiştir.

Mahmut Kemal'in ilk görev yeri Birinci Dünya Savaşı yıllarında Bayburt'a bağlı Maden Nahiyesi'nde Nahiye Müdürlüğüdür. Bu görevi sırasında Kop Dağı'nda köylü kadınları, gözünün önünde taciz eden İngiliz Albay Revington'un ahlaksız davranışına kayıtsız kalamamış ve üzerine yürüyerek Albay Revington'u tokatlamıştır.

İngiliz komutanın tercümanına "Biz namusumuza ne el, ne de dil uzattırırız" demiştir. Bu olaylar sonrasında, cesaretinden dolayı Kazım Karabekir Paşa onu korumuş hatta övmüştür.

Mahmut Kemal’in öğretmenlik serüveninde Erzincan, Sivas, Tokat, Trabzon gibi çeşitli iller vardır. Çalıştığı bütün yerlerde halkın ve idarenin takdirini kazanmıştır. Okul yıllarında ve hayatı boyunca gösterdiği başarıyla dönemin kaymakamı olan Tunalı Hilmi’nin de takdirini kazanmıştır. Aynı dönemde, görev yeri olan Taht Köyünde Hasibe Hanım ile evlenmiştir. Bu evliliklerinde 5 çocukları olmuştur. Erzincan’da görev yaparken bir paşanın yardımı ile Erzincan’dan Malatya’ya geçerek burada Şark Orduları mühimmat ambarlarında görev yapmıştır.

Öğretmenlik için tekrar Bayburt’a gelen Mahmut Kemal Yanbeğ, görev yaptığı okulların her türlü sorunuyla bizzat ilgilenmiştir. Görev yaptığı okulların lojmanı olduğu halde kirada oturmuştur. 1946 yılında İstanbul'a yerleşmiştir. 22 Ocak 1967'de vefat eden Mahmut Kemal Yanbeğ mesleğindeki 40 yıl boyunca eğitimci kimliğini gururla taşımıştır.

MAHMUT KEMAL YANBEĞ OLMAK ÜZERE ÜLKEMİZİ MÜREFFEH YARINLARA TAŞIMAK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞAN TÜM ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ.

İYİ Kİ VARSINIZ..."


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.