MÜS-DER’den çağrı: '29 Nisan milli bayram olsun'

Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti, 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük zafer, Kut’ül Ammare’nin 100. Yıldönümünde milli bayram olarak ilan edilmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

MÜS-DER’den çağrı: '29 Nisan milli bayram olsun'
Bayburt Postası - Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti, 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük zafer, Kut’ül Ammare’nin 100. Yıldönümünde milli bayram olarak ilan edilmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.
 
MÜS-DER Yönetim Kurulu Başkanı Adil KACIR yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda çarpıştığı cephelerden biri, İngilizlere karşı oluşturulan Irak cephesidir. Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmişler, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdir. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut’ül Ammare’yi, Temmuz ayı sonlarına doğru da Nasıriye’yi işgal etmişlerdir. 23 Kasım 1915’de ileri harekâta geçen Türk birlikleri, General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut’ül Ammare’de çember içerisine almayı başarmışlardır. Kut bölgesini bir kale gibi savunan General Townshend, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olmak zorunda kalmıştır."
 
"29 Nisan tarihinin milli bayram olarak ilan edilmesini istiyoruz"

"Kut’ül-Ammare’de İngilizlerden başta Tümen Komutanı General Townshend olmak üzere toplam 13 general, 481 subay, 13 bin 300 İngiliz askerinin esir alındığı ve 40 bini aşkın askerin öldürüldüğü bu zaferin, bugün 100. yıldönümü kutluyoruz. Hepimize mübarek olsun. Başta Süleyman Askeri ve Halil Paşa olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve dua ile anıyoruz. Osmanlı güçlerinin komutanı Halil Paşa, Kut’ül-Ammare’nin teslim alındığı gün orduya bir tebrik mesajı yayımlamış ve bu günün “Kut Bayramı” olarak kutlanmasını istemiştir. Türkiye’nin NATO´ya üye olduğu 1952 yılına kadar, 29 Nisan tarihi Silahlı kuvvetlerde 'KUT Bayramı' olarak kutlanmıştır. Çünkü bu tarihte Halil paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri İngilizleri perişan etmiş ve Çanakkale zaferinin hemen ardından kazanılan bu zaferle düşmana büyük bir darbe daha vurulmuş ve büyük komutanın vasiyeti sonraki nesillerce yerine getirilmiştir. Ancak daha sonraki dönemlerde ise İngilizlerin baskıları karşısında dirayetli duruş gösterilememiş, zafer unutturulmaya çalışılmış ve genç nesiller üzerinde özgüven ve sahih bir tarih bilinci oluşturacak önemli bir zafer, tarih kitaplarından silinerek kuşaklar arası irtibat kesilmek istenmiştir. MÜS-DER olarak, yetkililerimizden ‘yeniden’ 29 Nisan tarihinin milli bayram olarak ilan edilmesini ve kutlanmasını arzu ediyoruz. Hissiyatımıza tercüman olan Halil Paşa, Kut’ül Ammare zaferinden sonra 6’ncı Ordu’ya yayımladığı mesajında şöyle demiştir:
         
Aslanlarım!

Bugün Türklere şeref ü şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın müşemmes semasında şühedamızın ruhları şad-ü handan pervaz ederken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.

 Bize iki yüz seneden beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Cenab-ı Allah’a hamd-ü şükür eylerim. Allah’ın azametine bakınız ki, bin beş yüz senelik İngiliz Devleti’nin tarihine bu vakayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu. İki senedir devam eden Cihan harbi böyle parlak bir vaka daha göstermemiştir. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci vakayı Çanakkale’de, ikinci vakayı burada görüyoruz.
 
Bugüne KUT BAYRAMI namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okusunlar. Şühedamız, hayatı ulviyatta, semevatta kızıl kanlarla uçuşurken, gazilerimiz de gelecekteki zaferlerimize gözcü olsunlar.”



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.