MÜS-DER: "Bayburt'ta muhtaç olduğu için dilenen yok!"

Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti, Ramazan ayı dolayısıyla sayıları artan dilenciler hakkında uyarılarda bulundu.

MÜS-DER: "Bayburt'ta muhtaç olduğu için dilenen yok!"
Bayburt Postası - Bayburt Müslüman Dilendirmezler Cemiyeti, Ramazan ayı dolayısıyla sayıları artan dilenciler hakkında uyarılarda bulundu. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte insanların manevi duygularını istismar eden çok sayıda dilencinin her yıl olduğu gibi bu yıl da Bayburt'a gelmeye başladığını ifade eden MÜSDER Başkanı Adil Kacır, Ramazan ayı nedeniyle artan dilencilere karşı dernek olarak çalışma başlattıklarını belirtti. 

Kabahatler Kanunu’na göre dilenciliğin yasak olduğunu hatırlatan Kacır, Bayburt’taki dilencilerin büyük bölümünün il dışından geldiğinin tespit edildiğini kaydetti.

Kacır, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

‘Dilencisiz Şehir, Dilencisiz Sokaklar’

Mazlum ve mağdur durumdaki ihtiyaç sahiplerinin giderlerini dün olduğu gibi bugün de cemiyet olarak karşılıyoruz, mahalle ve köylerde yaptığımız incelemelerde insanları rahatsız edercesine dilenen kişilerin bir çoğunun gerçek anlamda ihtiyaç sahibi olmadığını ve şehir dışından geldiklerini belirledik. Gerçek ihtiyaçlıların tespiti ve yardım eli uzatılması konusunda sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlar olarak hep birlikte toplumsal uzlaşı, zengin fakir arasındaki farklılaşmaların minimize edilmesi ve sosyal rehabilitasyonu konularında yaptığımız uzun soluklu çalışmalar neticesinde çok önemli mesafeler aldık. Hedeflediğimiz noktada ‘Dilencisiz Şehir, Dilencisiz Sokaklar’ idealine ulaşmak için canla başla çalışıyoruz.
Maneviyat iklimi ramazan ile birlikte dilencililik kavramlarının birlikte kullanılmasından duyduğumuz rahatsızlığı ifade ederek, halkımıza şu çağrımızı yeniliyoruz: Bayburt’umuzda mağdur, mazlum ve muhtaç olduğu için dilencilik yapan şahıs yoktur. Sokak ve cami önlerinde, cadde köşelerinde gördüğümüz kişiler ekonomik imkân yetersizliğinden değil, alışkanlık ve manevi duyguları istismar gerekçesiyle oradadır. Kendilerine yapılan -bir ailenin genel giderlerini karşılayacak- aylık standart yardım tekliflerini kabul etmeyerek pazarlık dahi yapmayı gündemlerine alan dilenci görünümlü istismarcı zenginleri toplum olarak bizler ödüllendirerek olumsuz davranışların pekişmesine, alışkanlığa dönüşmesine fırsat vermemeliyiz."

"Dilenciliğin Valilik tarafından yasaklanmasını istiyoruz"

"İnsanların milli, vicdani ve dini duygularını istismar edip dilencilik yapan şebeke ve şahısların araştırılarak tespit edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını, Yardım Toplama Kanunu’na ve Kabahatler Kanunu’na göre yakalanıp sınır dışı edilmesini valiliğimiz, emniyet güçlerimiz ve belediye başkanlığımızdan talep ediyoruz. Ramazan ayında gelirleri ikiye katlanan sokak dilencilerine halkımız tarafından verilerek heba edilen kazançlar;  iyi niyetle yaptığımız çalışmalar sonucunda azalmasına rağmen tamamen engellenememektedir. Toplum olarak bizler de alışkanlılarımızı değiştirmeliyiz. Müs-Der olarak şu hatırlatmayı yapıyoruz. Tanımadığınız, bilmediğiniz ihtiyaç sahibi mağdur olduğunu iddia eden şahıslarla karşılaştığınızda onları bize yönlendirin. Cemiyet olarak, gereken neyse onu yapmaktan geri durmuyoruz ve durmayacağız."

"Bayramı hak edenlerden olmaya devam edeceğiz"

"2016 Ramazan’ında da, önceki yıllarda olduğu gibi kardeş olduğumuzu unutmadan ümmet olma bilinciyle; yüzlerce yetim çocuğu bayramlıklarıyla giyindirmeye,  mağdur ailelerin evlerine misafir olmaya, hayır dualarını almaya, mazlum coğrafyalarda iftar sofraları kurmaya, zekât, fitre ve sadakalarımızla gönüller yaparak bayramı hak edenlerden olmaya devam edeceğiz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HASAN 8 yıl önce

EĞER ONLAR DİLENİYORSA BUNDAN ANLAŞILIYOR Kİ SİZİN BİR ŞEY YAPTIĞINIZ YOK. SADECE TRÜBÜNLERE OYNUYORSUNUZ. AMA BU ZAVALLILARIN TÜM İHTİYAÇLARI (AYNİ, NAKDİ) KARŞILANIYORDA (BELEDİYE, VALİLİK, İHH, KIZILAY, MÜS.DİL. VS.) BUNLAR HALEN CADDE VE SOKAKLARA ÇIKIP ARSIZLIK YAPIYORLARSA BU HATADA EMNİYET İLE BELEDİYENİNDİR. PAZARCILARI KOVMASINI BİLEN BELEDİYE BU İŞİDE YAPSIN. GÖZ YUMULUYORSADA BOŞUNA KONUŞMUŞ OLUYORSUNUZ.

Avatar
şenol 7 yıl önce

Eskilerin bir sözü vardır.Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak diye.MÜSDER'i yakından tanıyan,takip eden ve Allah kabul etsin katkı sağlamaya çalışan birisi olarak yazıyorum.Bayburtumuzda kurulan bu dernek kurulduğu tarihten itibaren,dul,yetim,öğrenci,yaşlı,engelli,yolcu,garip ,binlerce kişiye yardım etmiştir.Lütfen şu fani dünyada su-i zanla ,kul hakkı ile gitmeyelim.Gölge etme başka ihsan istemez.