Muhtarlar ve dernek başkanlarından 'dünürcü geleneği' kararı

Mahalle muhtarları ve dernek başkanları, dünürcü geleneğini daha faydalı bir konuma getirecek uygulamada ısrarlı.

Muhtarlar ve dernek başkanlarından 'dünürcü geleneği' kararı
Bayburt Postası - Bayburt’ta düğün törenlerinin bir parçası olan dünürcü geleneğini düğün sahibinin yükünü azaltmaya yönelik fikir alışverişinde bir karara varıldı.

Bayburt merkeze bağlı mahallelerin muhtarları ve mahalle derneği başkanları Şeyhhayran Mahalle Muhtarlığında toplanarak konuyla ilgili bir karara vardı.

Şeyhhayran Mahallesi Muhtarı Fuat Yıldız, dünürcü geleneğinin günümüzde kişilere külfetten başka bir önemi olmadığını söyledi. Düğün sahibinin zaten masraf ettiğini, düğün sahibinin bugününde yanında olmak isteyenlerin ayrıca masraf ettiğini ifade ederek, “Bundan sonra mahalle odalarımızda vatandaşlardan para desteği yapmalarını isteyeceğiz. Kimin gönlünden ne koparsa; 10 lira, 20 lira, 50 lira.. Bu miktarı toplayıp düğün sahibine vereceğiz. Böylelikle düğün sahibine bir katkımız olacak. Gelin almaya ise yakın çevresinin gitmesinden yana tavır alacağız. Tabii bu tamamen düğün sahibinin tekelinde olan bir şey ama herkesin yaraına olan bir uygulamayı vatandaşların da anlayışla, memnuniyetle karşılayacağına inanıyoruz” dedi.

Düğünlerin günümüzde bir boy gösterme yeri haline geldiğini söyleyen Yıldız, “Ahmet’in düğünün 500 araba vardır, Mustafa’nın düğünün de 400 araba vardı ifadelerinin kimseye faydası yok. Ayrıca bir gürültü, bir karmaşa.. Bizler tüm mahalle muhtarları ve mahalle dernek başkanları olarak bu uygulamayı uygun buluyoruz. Hem düğün sahibi, hem dünürcüler masraf yapıyorsa, bunu var olan bir masrafı kısmaya nasıl yönlendirebiliriz diye düşündük ve böyle olmasını karar kıldık. Bunu da vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Makul karşılıyorlar, memnun oluyorlar” diye konuştu.

“Şingâh’ta uyguladık düğün sahibine bin lira katkımız oldu”

Yıldız, aslında daha önce Şeyhhayran Mahallesi’nde bunu uyguladığını fakat sonrasının gelmediğini, son toplantının akşamında ise Şingah Mahallesi’ndeki düğünde ilk uygulamanın yapıldığını ve düğün sahibine bin lira katkıda bulunduklarını dile getirdi.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburtlu 5 yıl önce

çabalayın örfü ananeyi ortadan kaldırırsınız belki. Bunları düşünmek muhtarların işi değil. Muhtarlar mahallelerden akan su çeşmelerinin temizliğine baksın. Sular pis içilmiyor. İşinize bakın

Avatar
M.T.K 5 yıl önce

Trafik sorunu, can güvenliği bakımından mantıklı. lakin öyle düğün sahibinin isteğine bırakılması yanlış. zengin böyle bir uygulamayı istemeyecektir. zengine gösteriş lazım. olacaksa eğer kişi ayrımı olmadan tamamen ortadan kalkmalı. başka boyut ise düğün için insanları çağırmak düğünün şen şakrak geçmesi, düğünde kalabalık olması, düğün sahibinin onurlandırılması demek. çalınacak davul zurna için topluluk olması demek. şahsi düşüncem ikinci aşama..uygulama yanlış. düğün sahibi milyarlar harcamış, Bin lirayı zarflara koyuyor. davulcuya veriyor. düğün sahibinin binlira hiç bir ihtiyacını karşılamaz. ayrıca böyle şeylerde maddiyat da aranmaz. dedğim gibi olacaksa eğer kişi ayrımı olmadan ortadan kalkmalı.. isteyen konvoy isteyen para mantığı yanlış.

Avatar
NECATİ 5 yıl önce

GAYET GÜZEL BİR UYGULAMA OLUR. DÜĞÜN SAHİBİNE KATKI OLARAK DA İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ

Avatar
Ruhi 5 yıl önce

Örf ve adetlerimiz gereksiz ve boşuna ortaya çıkıp günümüze kadar gelmemiştir. Hepsinin altında muhakkak mantıklı sebepler yatmaktadır. Günümüzde geçerliliğini ve gerekliliğini yitirmiş örf ve adetlerimiz olabilir. Örf ve adetlerimiz modern çağın şartlarını da gözeterek yaşatmalıyız. Sonuç ta temelinde yardımlaşma, dayanışma, saygı ve sevgiye dayalıdır bizim örf ve adetlerimiz. Şov yada mecburiyetten değil, gönülden geldiği için devam ettirilmelidir. Kanaat önderleri diye nitelendirdiğimiz büyüklerimize çok iş düşüyor tabii.Muhtarlarımızı tebrik ediyorum.
Saygılarımla

Avatar
a.raci polat 5 yıl önce

sn muhtarlar sevgiler sunarak 2 ayda bir toplanın bayburtun kalkınması adına proje üretiniz.,en önemlisi ise "demiryoludur.toplanrak ankaraya çıkarma yapınız .g.hane böyle yapıyor,kalın sağlıcakla.

Avatar
EFE 5 yıl önce

Sayın muhtarlarım.. yanlış karar almışsınız , böyle bir uygulama olamaz yaz boyu düğün var bu ney yazık el atmadığınız düğünlerimiz kaldı bırakın kim kime giderse gitsin herkes sevdiğine gider .. her cuma camilerde para toplanıyor insanlar o yüzden acizleniyor kaçıyor

Avatar
selim 5 yıl önce

Aslında güzel fakat para işin içine girdiği için odalar kimse gelmez konvoy işi ise sıkıntılı valilik el atması lazım

Avatar
EFE 5 yıl önce

Kimin işine gelmedi bilmem ama yorumumu tam yayınlamamışlar ... kesmeden tekrar yayınlarmısınız ben olumsuz birşey yazmadımki