1915 yılında Çanakkale’de Türk târihinin  bir kahramanlık destanı yazıldı. Ancak günümüzde bu büyük tarihi olay, bâzı kimseler ve gruplar tarafından kendi dünya görüşlerine göre anlatılmakta; doğrular ve yanlışlar birbirine karıştırılmaktadır. Târihimize yapılan bu saygısızlık bize has garabetlerden biridir. Çanakkale Zaferimize başka anlamlar yüklenmekte, bu savaşın gerçek kahramanları yok sayılarak, milletimize bu konuda da bir algı operasyonu yapılmaktadır.

Bu yazımızda Çanakkale Zaferi hakındaki eğrileri anlatmadan önce kısaca doğruları sırlayacağız.

1. Çanakkale, 1. Dünya Savaşı içinde bir muharebe olmasına rağmen bir harp karakterine bürünmüş savaştır.

2. Müttefikler Balkan savaşında Türk ordusundaki panik ruhuna bakarak Çanakkale’yi çabucak geçeceklerini, İstanbul’u alacaklarını, Rusya’ya ulaşacaklarını ve karşılıklı yardımlaşmanın olacağını zannettiler. Böylece Rusya-İngiltere ve Fransa kuvvetleri arasındaki Türk barajını ortadan kaldırmayı düşündüler.

3. 18 Mart 1915 günü 18 Türk mayını İngiliz- Fransız donanmasını durdurdu. Türk topçu tabyaları dünyanın en büyük donanması karşısında herkesi şaşırtan bir direnç göstererek zafer kazandı.

4. 25 Nisan 1915 günü ise karaya büyük bir çıkartma yapan düşman kuvvetleri burada da Türk ordusunun büyük direnişi ile karşılaştı. Bundan sonra on bir ay süren kanlı bir savaş oldu; Türk ordusundaki her tümen, her birlik, her kumandan, her asker vazifesini yapıp, düşmanı arkasındaki büyük donanma desteğine rağmen durdurdu.

5. Mustafa Kemâl gibi dâhi bir subayın kumandasında askerlerimiz Anafartalar ve Arıburnu’nda büyük kahramanlıklar gösterdi.

6. Çanakkale zaferi târihin seyrini değiştirdi. Bu projenin sahibi Britanya Deniz Bakanı Winston Churhill istifa etti.

7. Müttefiklerinden yardım alamayan Rusya çöktü ve Bolşevik ihtilali oldu; Çarlık alaşağı edildi. Rus kuvvetlerinin başsız kalıp dağılmasından faydalanan Türk birlikleri doğu vilayetlerimizi kurtarma yoluna gitti. Geri çekilen Rusların yerlerine bıraktığı Ermenilerle Türkler arasında kanlı bir boğuşma başladı. Boğazların kapalı olması Almanların Bağdat demiryollarından faydalanmasını sağladı.

8. Çanakkale’de 200 binden fazla evlâdını kaybeden Türkler özellikle burada ve diğer cephelerde okumuş yazmış bir nesli kaybetti.

9. Buna rağmen Türkler Çanakkale savaşlarında ortaya çıkardıkları subay kadrosu ve ayakta kalma azmi ve ruhu ile 1919- 1922 yılları arasındaki Milli Mücadele’yi kazandılar.

10. Çanakkale Zaferi, Türk Bağımsızlık Savaşı’nın ve millî Türk Devleti’ne giden yolun kapısı oldu.

Belki de saydığımız bu sebepler yüzünden; bâzıları Çanakkale Savaşlarına şu yanlışları katarak Türk milletinin bu büyük zaferini bulandırmak istiyorlar.

Bunlara göre;

1. Çanakkale Savaşları kazanıldı da ne oldu?

Burada “Derin Tarihçilerin” mütareke’nin ne olduğunu anlamadıkları anlaşılıyor. Çanakkale’de Türk direnişi olmasaydı, Rusya savaştan çekilmez, İstanbul ve bütün topraklarımız paylaşılırdı.

2. Çanakkale Savaşlarını Alman subayların taktiği kazandı.

Alman komutan Liman von Sanders Türk kumandanların “ düşmanı su üstünde karşılayalım “ teklifini dinlememiş, düşmanın karaya çıkmasını kolaylaştıran “esnek savunma” uygulatmıştır. Yoksa düşman erkenden denize dökülecekti.  Bu da savaşın karada sürmesine ve uzamasına sebep olmuştur.

3. Çanakkale’de Mustafa Kemal’in kahramanlığı yoktur.

Mahatma Gandi onun hakkında şöyle diyor; “Mustafa Kemal, İngilizleri yenene kadar, Tanrı’yı İngiliz zannediyordum”. Bizde ise Atatürk düşmanlığıyla tanınan püsküllü deliler yanında,  derin tarihçi geçinenlere göre Çanakkale’de Mustafa Kemal’in bir başarısından bahsedilemez. Mehmet Niyazi gibi bir yazar “Çanakkale Mahşeri” isimli romanında en küçük rütbeli askerin bile kahramanlığına  yer verirken, Mustafa Kemal’i görmezden gelmektedir.Son yıllarda bu zümrenin roman, hikâye ve yazıları yanında film ve belgesellerinde de Atatürk Çanakkale’den özenle silinmektedir.

4. Çanakkale Savaşlarında bir başarı varsa onu evliyalar, melekler sayesinde kazandık.

Eğer böyle bir gücümüz olsaydı, Çanakkale’den birkaç yıl önce, tarihimizin en büyük felaketi olan Balkan Savaşlarını da kazanmamız gerekirdi.

5. Mehmet Akif’in Çanakkale Şehitleri için yazdığı şiirde Çanakkale şehitlerini Bedr’in aslanları kadar şanlı bulması yanlış ve sapıklıktır.

Mehmet Akif Çanakkale’de şehit olan askerlerimizi Bedr’in aslanlarına benzetmesi dinimizin vatan savunmasına verdiği öneme ve dinimizin ruhuna uygundur.

6. Çanakkale’de bir Türk zaferinden bahsedilemez.

Derin Tarihçilere göre Çanakkale’de Kürt, Arap, Ermeni, Yahudi herkes vardır ama Türk yoktur, Türk milleti hiç yoktur. Bizce meselenin püf noktası burasıdır. Türk milletine düşman olanlar takiyyeler yapmakta, akı kara, karayı ak göstermektedirler!

Sonuç: Türk Milleti’nin evlâtlarının kahramanlığıyla düşmanlar Çanakkale’yi geçememişlerdir. Bunun sonucu Millî Mücadele ile bağımsızlığımız kazanılmış ve millî devletimiz TÜRKİYE CUMHURİYETİ kurulmuştur. Bazılarını kızdıran, yalanlar üretmeye iten ana sebep budur!


Mart/2015
 
   


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dogan 5 yıl önce

Mustafa kemali canakkale mücadelesinde ve zaferinde yok sayacak tanimayacak namussuz ve vatan hayini bu ülkede her dönem olmuştur sonucmu mutlaka ya vurguncu ya dana bank ihlas yada feto gibi sonu hep bellidir