Kıymetli Bayburtlu Akademisyen Hemşerilerim, Sizlerle birlikte Bayburt’u düşünmek ve birlikte hangi sosyal sorumluluk projelerini geliştirebiliriz anlamında aşağıdaki, yaklaşık 1,5 yıl önce paylaştığım aynı yazıyı, tekrar paylaşıken, gazetedeki köşemde de yayınlamayı, henüz grubumuzda olmayan akademisyenlere de ulaşmak anlamında önemli gördüm. 

Heyecanla kurulan “Bayburtlu Akademisyenler Whats App Grubu”nun anlamlı bir sayısal birliktelik oluşturduğu kanaatindeyim. Öncelikle bu harekete ön ayak olan hemşeri-meslektaşlarımıza kendi adıma teşekkür ediyorum. Bu hareketin yoğun bir şekilde somut uygulamaya dönüşebilmesi için, her katılımcının kendi adına ve öncelikle kendi köyü, kendi mahallesi veya Bayburt merkez ve ilçeleri için neler yapabileceğini birkaç sayfalık bir yazı ile paylaşması faydalı olacaktır. Aklıma gelen ve ele alınabilecek bir düzine proje konusunu aşağıda sıralıyorum:

1. Köyümün tarımsal envanterini, yaz/kış değişen nüfus yapısını ve dolayısıyla mevcut durum analizini yazılı bir raporla nasıl ortaya koyabilirim/koyabiliriz?

2. Köyümdeki ören yerlerinin (fiilen sahipsiz ve yıkık-dökük yapıların) temizlenerek görüntü kirliliğinin kaldırılmasına fiilen katılarak; muhtarla, mülk sahipleriyle ve ilgili kamu yetkilileriyle görüşerek yazılı bir rapor çerçevesinde nasıl çözüm geliştirebilirim/geliştirebiliriz?

3. Köyümün evlerinin/ahırlarının bitişiğindeki hayvan gübrelerinin geciktirilmeden sahibinin istediği tarlasına veya merada seçilecek uygun bir yere düzenli ve sürek taşınmasını sağlayacak bir birlikteliği halkla, muhtarla, köy öğretmeniyle ve imamla birlikte sağlayacak bir hareketi nasıl başlatabilirim/başlatabiliriz?

4. Köyümdeki/köylerimizdeki hayvancılık işletmelerinin öncelikle kentteki üniversitenin ilgili birimlerinin laboratuvarı olarak kullanılmasını nasıl bir proje önerisiyle sağlayabilirim/sağlayabiliriz?

5. Yeni yapılanan ilçemin (Demirözü, Aydıntepe) uzun vadede yaşanabilir bir şehir olarak kurulması ve geliştirilebilmesi için, şehircilik açısından (fiziki, sosyal, kültürel vd.) hangi projelerimle/projelerimizle önerilerde bulunabilirim/bulunabiliriz?

6. Bayburt’ta, particilikten uzak, yerel bir kültürel derginin çıkarılmasına nasıl katkıda bulunabilirim/bulunabiliriz?

7. “Cami ve Minarelerini Dantel Gibi İşleyen Bayburtlu Taş Ustaları” konulu bir bibliyografik araştırma yapabilir miyim/yaptırabilir miyiz, yapılmasına katkıda bulunabilir miyim/bulunabilir miyiz?

8. “Bayburt Kalesi’ni Koruma ve Açık Hava Müzesi Kurma Derneği” ismi veya benzer başka bir isim altında bir sivil toplum kuruluşunun oluşumuna nasıl katkıda bulunabilirim/bulunabiliriz?

9. “Çoruh Nehrini Temiz Tutma, Çevresine Güzellik Kazandırma Derneği” ismi veya benzer başka bir isim altında bir sivil toplum kuruluşunun oluşumuna nasıl katkıda bulunabilirim/bulunabiliriz?

10. Bayburt’un üretim dinamikleri dikkate alınarak, Bayburt Üniversitesi’nin nasıl ve hangi yapısal/kurumsal çerçevede, yerel verimlilik artışına katkıda bulunmak üzere, araştırmaya dayalı hangi somut projeler üretebilirim/üretebiliriz? (Öğrenci sayısının artışı çarpan etkisiyle kendiliğinden gelir yaratmaktadır; ancak bu üniversitenin esas görevleri arasında sayılmaz.)

11. Bayburt’ta kimlikli şehirleşmeye katkıda bulunabilmek için fiilen sistemli projeler üreterek Bayburt Belediyesine öneride bulanabilecek bir derneğin kurulmasına nasıl katkıda bulunabilirim/bulunabiliriz?

12. Bayburt’ta Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında sadece otomobil olarak, diğer motorlu araçlar hariç, yılda ortalama 450 araç trafiğe giriyor. Dolayısıyla çok önemli bir park yeri problemiyle Bayburt karşı karşıya bulunmaktadır. Bu konuda araştırmaya dayalı yaratıcı proje önerilerine şiddetle ihtiyaç var.

Yukarıdaki konulardan hangisine katkıda bulunmak istersek isteyelim; ister profesör ister asistan olalım; fikri, maddi ve düzenli olarak destek vermeden, bu gibi sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirilmesi çok zordur.  

Projeleri üretmez ve fiilen onlara omuz vermezsek, Bayburt’ta yaşayan hemşerilerimizin bizlere “UZAKTAN GAZEL OKUMAK KOLAYDIR” demelerine fırsat yaratmış olmaz mıyız?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburt lu Salih 4 yıl önce

Sn Hocam;
Akademisyen olmadığımız için kurduğunuzwatsap ta buluhamayacağız.
Belki fikir olarak söylenecek çok şey var fakat mazur görürseniz şu beyanımı iletmek isterim.
Kurmuş olduğunuz watsap kuru olarak siyasi amaç ve hınç gütmeden Bayburt adına ilk sıraya alınması gereken projenin özellikle;
T R E N YOLU PROJESİ OLMALI VE ACİLEN WATSAP GRUBU TOPLANARAK BU PROJENİN GÜZERGAHININ BAYBURT TAN GEÇMESİ VE SAHİLE İNMESİNİN SAĞLANMASI ( GEREKİRSE DEVLET RİCALİNE BAYBURT TAN GEÇECEK GÜZERGAHIN FİNANSMANIN BAYBURTLULAR TARFINDAN KARŞILANACAĞINI VE BU PARANIN BAYBURT DIYINDA ,YURT DIŞINDA VE BAYBURT TA YAAŞAYAN BAYBURTLULAR TARAFINDAN KARŞILANMASI)
AYRICA ÇAYKARA GEÇEREK SAHİLE İNECEK PROJE TÜNELİNİN YANINA BİR DE KARAYOLU TÜNELİ YAPILMASI, SAHİLE GELEN TURİSTLERİN YILI-LIK TAKRİBEN İKİ MİLYON OLDUĞUNU DÜŞÜNÜLEN TİRİSTTEN YILLIK % 10 ALABİLSEK 200BİN KİŞİ BUDA BAYBURT İÇİN İYİ BİR RAKAM.
sELAM VE SAYGILARIMLA, BAŞARILAR DİLERİM

Avatar
mustafa öd 3 yıl önce

konya-bursa-erzurum-trabzon ve ist her ay kent konseyi toplanıyor,ya sizler.???