Yeşil Yol Projesi'ne tepkiler sürüyor

Fırtına İnisiyatifi, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak "Yeşil Yol Projesi"ne tepki amacıyla basın açıklaması yaptı...

Yeşil Yol Projesi'ne tepkiler sürüyor
Fırtına İnisiyatifi, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını, yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak "Yeşil Yol Projesi"ne tepki gösterdi.

Rize Valiliği önünde toplanan Fırtına İnisiyatifi ve bazı vatandaşlar basın açıklaması yapmak istedi. Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, grupla görüşerek Valilik önünde basın açıklaması yapmalarının yasal olarak mümkün olmadığını, bu nedenle başka bir alan seçmelerini istedi.

Bunun üzerine grup, Valilik karşısındaki kaldırımda basın açıklaması yaparken, Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Valilik önündeki yolu yaklaşık 1 saat ulaşıma kapattı.


Grup adına basın açıklamasını okuyan Heva Reyhan, Fırtına Vadisi'nde Samistal ile Kavrun yaylaları arasında yapılmak istenen bir yol olduğunu belirterek, "Adı yeşil ama özü kara ve yıkım dolu bir yol. Bu doğal sit alanının ortasından, bu alanı doğudan batıya bölecek bir yol" dedi.

Fırtına Vadisi'nin ülkenin en büyük korunan alanı olduğunu ifade eden Reyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, dağlarımıza, vadimize aşık olmuş, vadimizle özdeşleşmiş bir halkız. Dünyanın her yerine gidip ama yine vadisine geri dönen, bedenini toprağına teslim eden bir halkız. Tüm Doğu Karadeniz halkı aynı duygu ve anlayışta, doğal yaşam alanlarını yıllardan beri taş ocaklarına, HES'lere, orman kesimlerine, gereksiz yol ve her türlü çirkin yapılaşmaya karşı savunmaktadır. İşte bizler bu duygu ve anlayışla dünyanın hiçbir koruma alanında olmayacak, halkın da hiçbir gereksinimi olmayan ve adına yeşil denen bu yolu ve bunun peşinden gelecek yapılaşmayı, madenciliği ve rantiye turizmini reddediyoruz. Devletin korumakla yükümlü olduğu yerleri tahrip etmesine, satıp savmasına karşı vadimizi halk olarak biz koruyoruz."

Reyhan, 45 gündür Samistal'da nöbet tuttuklarını dile getirerek, "Bir dozer var 2700 metrede, bir de biz varız 45 gündür. Barışçıl, demokratik ve her türlü şiddeti reddeden ama sonuna kadar da doğal yaşam alanlarını savunmaya kararlı bir topluluk olarak dağda 45 gün bekledik. Yasal ve meşru temel hak ve hürriyetler kapsamında ne sözümüzü esirgedik, ne tepkimizi göstermekten kaçındık" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.