'Yeşil Yol'a Havva Ana isyanı: 'Halkım ben!'

Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası'na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası'na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı.

'Yeşil Yol'a Havva Ana isyanı: 'Halkım ben!'
Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, ''Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir? Ben, ben, ben, halkım ben'' diye isyan etti.



Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’ndan geçirilmek istenen Yeşil Yol Projesi’ne karşı çıkanların tepkileri artarak sürüyor. Yeşil Yol güzergahı üzerinde yöre sakinlerinin nöbet tutması nedeniyle çalıştırılamayan iş makineleri, bu kez Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan gelen komando birlikleri nezaretinde Samistal Yaylası’na getirildi.

Durumu haber alan bölge sakinleri, dün sabah erken saatlerde araçlarla yaylaya doğru yola çıktı. Ancak grup, Elevit Yaylası’nda arızalandığı iddiasıyla bırakılan İl Özel İdaresi’ne ait iş makinesi yolu kestiği için geçiş yapamadı.

Yolu kestiler

Yaylaya çıkmalarını engellemek için yolun kasıtlı olarak kapatıldığını belirten yöre sakinleri tepkilerini dile getirdi, iş makinesinin operatörü ile tartıştı. İş makinesi operatörünün gerçekten arıza olduğunu söyleyerek yemin etmesine de inanmayan grup, alkışlarla ıslıklı protesto gerçekleştirdi.

Taş taşıyıp yol yaptılar; işte bizim yeşil yolumuz

Yaylaya yürüyerek ulaşmanın 6-7 saat süreceğini göz önüne alan yöre sakinleri, iş makinesinin kapattığı yolun kenarına taşlardan dolgu yaparak yeni bir yol oluşturmaya karar verdi. Bunun üzerine genç-yaşlı, kadın-erkek yaklaşık 300 kişi yan yana dizilerek insan zinciri oluşturup taş taşımaya başladı. Kimileri taşları sırt ya da kucağında, kimileri de iterek taşımaya çalıştı. Bazıları da yoldan geçişe engel oluşturan taşları çıkarmak için çaba harcadı.

Yaklaşık 2.5 saat süren çalışma sonunda taş dolgusu ile yapay yolu tamamlayan grup, ‘İşte bizim Yeşil yolumuz bu’ diye bağırarak tepkilerini dile getirdi. Araçları kontrollü olarak yoldan geçiren grup her aracın geçişinde alkışlarla sevinç gösterilerinde bulundu.

Komando birlikleri eşliğinde yeşil yol

Samistal Yaylası’na ulaşan yöre sakinleri, komando birliklerinin nezaretinde yol açan iş makinesinin önüne geçerek çalışmaya izin vermedi. Jandarma ekipleri ve görevlilerle tartışan grubun tepkileri üzerine iş makinesi operatörleri bölgeden uzaklaştırıldı ve çalışma durduruldu. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, "Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir? Ben halkım ve buradayım. Yaylaları birbirine birleştireceksiniz ama amacınız nedir? Her yaylanın yolu var. Herkes birbirine gelip, gider. İş makinelerini alıp gidin buradan" sözleri ile tepkisini dile getirdi.

Yaylaya gelmeyi kolay mı sandınız?

Çalışmanın durdurulması üzerine alkışlarla tempo tutan grup hep bir ağızdan "Denizi aldınız, dereyi çaldınız, yaylaya gelmeyi kolay sandınız, Rize size yalan, Yeşil Yol katliam, yaylaya dozeri sokturmayız, bas geri bas geri, al da git askeri’ dizeleri ile türküler söyledi. Yaylada iş makinesinin önünde nöbete başlayan vatandaşlar bekleyişlerini, Jandarma komando birlikleri ise iş makinesinin çevresinde ellerinde kalkan ve biber gazları ile aldıkları güvenlik önlemini sürdürüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 9 yıl önce

Türkiyenin gerçek ve özde Rabia sı bu. İthal Rabia istemezük.

Avatar
ALOŞ 9 yıl önce

Gerçek ana. Omuzlarda taşımak lazım. Gerekirse Vekil yapmak gerek.

Avatar
kralll 9 yıl önce

ameköyde yaşayan insanlar köyün sıkıntısını en iyi bilendir... yaylaları yürüyüş yolu yapmak 2 aylık gezmeye gelen için kaderine terketmek ne kadar kolay yıllarca böyle oldu aman doğa zarar görmesin aman çamlar bize küsmesin yeter ki insan ölsün sırtında halbur ile yük taşısın aman araba oraya çıkmasın... nehirler aktı saf türkler baktı diye dalga geçen batılılar mı duymadık.. heslere hayır çoruh hep aksın batuma gitsin boşverin barajı diyenler mi duymadık köprü neye lazım diyip 20 milyonluk istanbulu kaderine terketmek ancak bu ülkeye bir çivi dahi çakmayan zihniyetlerin görevidir.. bu görevi verenler ise taksimde gezide aynı senaryoyu çizenlerdir...