Gümüşhane'de tarihi evler turizme kazandırılacak

Gümüşhane'de mimari özellikleriyle öne çıkan tarihi konaklar ve evlerin turizme kazandırılma çalışmaları devam ediyor.

Gümüşhane'de tarihi evler turizme kazandırılacak
Bayburt Postası - Gümüşhane'de mimari özellikleriyle öne çıkan tarihi konaklar ve evlerin turizme kazandırılma çalışmaları devam ediyor.

Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Engin Doğru, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetkilileriyle eski Gümüşhane olarak bilinen  Süleymaniye Mahallesi, Bağlarbaşı Mahallesi, Atatürk Caddesi ve Olucak köyünde özel mülkiyete tabi kültür varlıklarının bulunduğu alanlarda incelemelerde bulundu.

Tarihi değere sahip mimari özellikleriyle Gümüşhane'yi simgeleyen konaklara maliklerinin sahip çıkması gerektiğini ifade eden Doğru, "Gümüşhane evleri geçmiş yaşam kültürümüzün, sanatımızın, saygının, aile yapımızın, dayanışmamızın birer belgesi olarak bugünlere gelmiştir. Gümüşhane mimarisi içinde yaşayan, onun felsefesini kavrayan, geleneklerine bağlı özel mülkiyete ait konakların da mülk sahiplerince restore edilerek insanlığın hizmetine sunulması gerekir" dedi.

Doğru, Kültür ve Turizm Bakanlığınca taşınmaz kültür varlıklarının belgelenmesi, korunması ve onarımına yönelik hazırlanacak ve ilgili Koruma Bölge Kurulunca onaylanacak rölöve çizimi ve restorasyon projeleri için proje yardımı yapıldığı gibi ilgili Koruma Bölge Kurulunca onaylı projeler doğrultusunda uygulama restorasyon yardımı yapıldığını söyledi.

Tarihi evlerin geleneksel Gümüşhane sivil mimarisinin en ilgi çekici unsurlarından oluştuğunu belirten Doğru, "Gümüşhane evlerinin oluşumunu şehrin zengin tarihi geçmişi, topoğrafik özellikleri, iklim şartları, yapı malzemesi ve içlerinde yaşanan hayat biçimlendirmiştir" diye konuştu.AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.