"Ermeni çeteleri 519 bin Türk'ü katletti"

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1915 olaylarına ilişkin, Ermenilerin 519 bin Müslüman Türkü katlettiğini belirterek, 1986 yılı itibarıyla başladıkları kazı ve arşiv çalışmalarıyla bilim adamları olarak, asıl katliama uğrayanların Müslüman Türkler olduğunu belgeleriyle ortaya koyduklarını söyledi.

"Ermeni çeteleri 519 bin Türk'ü katletti"
Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1915 olaylarına ilişkin, Ermenilerin 519 bin Müslüman Türkü katlettiğini belirterek, 1986 yılı itibarıyla başladıkları kazı ve arşiv çalışmalarıyla bilim adamları olarak, asıl katliama uğrayanların Müslüman Türkler olduğunu belgeleriyle ortaya koyduklarını söyledi.

Kürkçüoğlu, yaptığı açıklamada, Ermeni sorununun sadece Türk dünyasının bir sorunu olmadığını, Ortadoğu ve Kafkasya'da çıkar ve emelleri olan emperyalist devletlerin hepsini birden ilgilendiren milletlerarası bir problem olduğunu savundu.

Ermeniler tarafından yapılan katliamlar nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok büyük Müslüman kayıplar olduğunu anlatan Kürkçüoğlu, bölgede toplu katliamlar yapıldığını dile getirdi. Asıl soykırıma, katliama uğrayanın Müslüman Türkler olduğunu vurgulayan Kürkçüoğlu, "Katledilenler de sivil ahalidir. Birinci Dünya Savaşı ile alakası olmayan, doğrudan doğruya sivil ahali katledilmiştir. Bilhassa Birinci Dünya Savaşı'nda Rusların Bolşevik ihtilaliyle bu bölgeden çekilip ülkelerine dönmeleri neticesinde bu bölgede Ermeni çeteleri, gönüllü Ermeni birlikleri ve bunların başında komutanları var. Ermenilerin o dönemde yaptığı katliamları herkes çok iyi biliyor" diye konuştu.

Başta Erzincan olmak üzere, Erzurum, Van, Iğdır, Ardahan ve Kars'ın o dönemde tamamen işgal altında olduğunu anlatan Kürkçüoğlu, Ermeni çetelerinin, işgal altındaki bölgelerde Müslüman ahaliye yönelik yoğun katliamlar yaptığını belirtti.

185 toplu mezar tespit edildi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 185 toplu mezar tespit ettiklerinin altını çizen Kürkçüoğlu, "Diyarbakır, Muş, Bitlis, Van, Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Iğdır, Trabzon, Kilis, Adana, Osmaniye, Antep, Bayburt, Ünye, Maraş başta olmak üzere birçok ilde sivil ahaliye yönelik toplu katliamlar olduğunu tespit ettik" ifadelerini kullandı.

Kürkçüoğlu, 519 bin sivil ahalinin katledildiğinin arşiv belgesi olarak var olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hatta 1919'da Paris'te toplanan Paris Konferansı'nda köy köy, kasaba kasaba 519 bin rakamını rapor olarak ortaya koyduk. Erzurum, Ermenilerin ve Rusların hedef şehirlerinden birisidir. Tarihe baktığımız zaman Erzurum, üç defa Rus işgali altına girmiştir. Bu yüzden de en çok katliam Erzurum'da yapılmış şüphesiz. Erzurum'da 50 bin, Van'da 45 bin, Kars'ta 17 bin, Iğdır'da 15 bin, Erzincan'da 13 bin, Diyarbakır'da 12 bin, Muş'ta 10 bin olmak üzere birçok yerde toplam 519 bin sivil ahali Ermeni çeteleri tarafından katledilmiş."

Atatürk Üniversitesi bilim adamları ve Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi olarak bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Kürkçüoğlu, "1986 yılı itibarıyla başladığımız kazı çalışmalarıyla asıl katliama uğrayanların Müslüman Türkler olduğunu belgeleriyle ortaya koyduk. Sadece kazı çalışmalarıyla değil, başta Rusya olmak üzere birçok ülkenin arşivlerinden, Osmanlı arşivlerinden tespit ettiğimiz kadarıyla en fazla katliam yapılan yer Erzurum'dur" şeklinde konuştu.

Rusların hatıratlarında da var

Kendisinin Rus kaynaklarını da çalıştığını belirten Kürkçüoğlu, Erzurum Rus İkinci Topçu Alayı Komutanı Yarbay Twerdo Khlebov, hatıratında ve çektiği telgraflarda, "bölgede Ermeni çetelerinin Müslüman ahaliye yönelik katliamları" olduğunu ifade ettiğini dile getirdi.

Kürkçüoğlu, Rus komutanı Khlebov'un kendi el yazısının Rusça'nın yanı sıra Türkçe, İngilizce ve Fransızcasının da olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatta '27 Şubat gecesi Ermeniler bana geldiler, Karskapı bölgesinde 3 bin Müslüman Türkü öldürdüklerini iftiharla beyan ettikleri zaman, masum, savunmasız insanların öldürülmesinin bir vahşet olduğunu' söylediğimde, bana 'Siz Russunuz, Ermeni milletinin ideallerinden anlayamazsınız' diye cevap verdiklerini eserinde üzülerek ifade etmiştir. Khlebov, aynen 'Bizi Erzurum'daki görevimizden alınız. Ermeni eşkıyasının masum Türkleri öldürmesine seyirci kalmamız mümkün değil' diye telgraf gönderiyor."AA



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.