Hayatımızın her anında bir yer işgal eden, çocukluğumuzun, gençliğimizin ve bu günümüzün hatıralarını tamamlayan iki tarihi mekân kaderi ile baş başa bırakıldı.

Ne acı bir kaderin sahipleriyiz ki yakın tarihimizde 1828-1829, 1876-1877 Osmanlı-Rus savaşları, 1916-1918  Rus işgali ve Ermeni mezaliminde en güzel eserleri tahrip edilen istilaların ve göçlerin yıkımına uğradığı bir şehir olmuştur Bayburt.

Ülkemizin bir çok ilinde onarılan, restorasyonu yapılan eserleri gördükçe içimde hep buruk bir hüznün kargaşasını yaşadım. İlimizde tarihin izlerini sürenlerin, geçmişi arayanların ancak çoğunun yazılı kaynaklarda bulabildiği eserlerimizden geriye kalanlarda yok olmak üzere.

Şimdi gözle görünen ve her geçen gün ellerimizden kayıp giden, yok olmaya yüz tutan iki eserden söz etmek istiyorum. Biri Akkoyunlu Ferahşat Vakfı’na ait ve halen aynı vakfın bünyesinde kaderine terk edilen “Bent Hamamı” diğeri de Nurlan, Paşaoğlu ya da Kondolotlar Hamamı diye bildiğimiz “Galer Hamamı”. Mimari yapısı ile kültür harcımızda yoğurduğumuz bizim değerlerimizle bu günlere gelen ancak yarınlarından ümit kesilen bu iki eserimizde hergün biraz daha yok oluyor.

Konu ile ilgili başta sayın Valimiz olmak üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğü Erzurum Bölge Müdürlüğü’nün değerli yöneticilerinin acilen ilgilenmesi gereken bir konu olarak görüyorum.

Onarımı, restorasyon çalışması yapılacak bu iki eserin ister Valiliğimiz, Üniversitemiz, Belediyemiz ya da Kültür Turizm İl Müdürlüğü bünyesinde başta Sanat Galerisi veya başka hizmetlerde tahsis edilebilir.

Birinin özel bir vakıf, diğerinin özel mülkiyet olarak bildiğimiz ve her ikisinin de Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kapsamında olduğunu bildiğimiz bu iki eser ilin ve ülkemizin yetkililerinden ilgi bekliyor.

Sonuç olarak her gün biraz daha gözümüzün önünde yok olan, geçmişte ilgisizlikten kaybolan “Şehit Şengül Hamamı” gibi pişmanlığımızın acılarını tatmayalım. Bu günümüzü yarınlara bağlayan kültür harçları ile genç nesilleri kaynaştıralım ve onları kültür harcı ile yoğuralım… 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abbas çiçekoğlu 10 yıl önce

tebrikler sevgili başkan,ne güzel rapor yapmışsınız,bayburtu düşünen hocam,eline
yüreğine sağlık.köşe yazarlarınada seslenmek isterizki.pekmezci başkan gibi bayburt
tarihini kültürünü ve istihdam alanları nelerdir,bu tanıtma önemlidir.bu bağlamda rehber olmanız dileği ile esen kalınız saygı ile.
not:bu isteğimiz,siyasiler için,de geçerlidir.bu böyle biline.!!??,çalışmak"hakk",tır!!!

Avatar
SAYIN BAYBURT POSTASI 10 yıl önce

Öncelikle böyle bir konuyu gün yüzüne çıkardığınız için sizlere teşekkürü bir borç bilirim. Bende ayrı bi harabe hamamı dile getirmeK istiyorum Gökçedere kasabasında bulunan tarihi ulucamii yanında bulunan ve aynı kampüs içerisinde yer alan tarihi ve artık yıkılmak üzere olan ve bir kısmı yıkılan hamam. Sizlerden burayıda göz ardı etmemenizi rica ediyorum.

Avatar
Ahmet Çağıldak 10 yıl önce

Sayın Pekmezci sizi kutluyorum. Sizin göreviniz devam ediyor. Eleştireceksiniz, uyaracaksınız, bu yüzden tepki çekeceksiniz, yerel yönetimlerin kusurlarını yüzlerine vuracaksınız. Elimizdeki tek demokratik hak bu. İnsan aklının er veya geç öğrenerek değişebileceğinden ümit kesemeyiz. Onlar kötü niyetle değil, bilgisizliklerinden memleketimizi doğal, tarihi, kültürel ve yapısal anlamda tahrip ediyorlar. Bizler de bildiklerimizi Bayburt Postası gibi alanlarda ya da yüzyüze paylaşmalıyız..