Bayburt Postası - Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği çok kıymetli bir projeye imza atıyor. ŞADDER önümüzdeki yıl 100. yılı kutlanacak olan kurtuluşun kadın şehitlerini unutmadı. 1916-1918 yıllarını kapsayan işgal yıllarında Bayburt’un Yukarı Kırzı Köyü’nde Ermenler’in çirkin emelleri karşısında su kuyularına kendilerini atarak şehit olan Türk kadınları anısına şehitlik projesi başlatıldı.
‘Yukarı Kırzı Şehit Kadınlar Anıtı’ adı altında temelleri atılan proje 19 Türk kadınının şehit olduğu ve Bayburt’ta halk arasında ‘kız kuyuları’ diye de bilinen su kuyularının bulunduğu alanda yükseliyor. Bayburt Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ve aynı zamanda Bayburt Şehit Aileleri Dayanışma Derneği Kurucusu H. Haluk Akkoyunlu’nun girişimleriyle Ağustos ayında başlatılan şehitlik projesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilmesi hedefleniyor.
Mostar’ı onaran Ömer usta yapıyor!

Bayburt’un Aydıntepe İlçesi’ne bağlı Yukarı Kırzı Köyü’nde Ermeni mezaliminin acı hatırasını gelecek nesillere aktarmak için yükselen anıt inşaatında incelemelerde bulunan Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Haluk Akkoyunlu’dan bilgiler aldı. İncelemeleri sırasında Mostar Köprüsü’nde gerçekleştirilen onarım çalışmalarına mesleki bilgi ve tecrübesiyle katkıda bulunan Şehit Kadınlar Anıtı’nın da yapımını üstlenen Taş Ustası Ömer Kırmızı ile bir süre sohbet eden Vali Pehlivan tespit ve değerlendirmelerde bulundu. Vali Pehlivan, taşıdığı anlam nedeniyle anıtta özenli ve titiz bir çalışma yapılmasının önemine dikkat çekti.
O yıllardan kalma kuyu taşı da yer alacak...

Bayburt Taşı’nın ince işçilikle elde edilecek örneklerinden biri olması beklenen anıtta Birinci Dünya Savaşı yıllarında Bayburt ve civarında Ermeni çeteleri tarafından gerçekleştirilen mezalime ilişkin anlatımlı figürasyonlar ve bu mezalim sırasında Müslüman Türk kadınlarının namuslarını korumak için kendilerini içerisine attıkları su kuyuları da sergilenecek. O yıllardan muhafaza edilen ve Bayburt Öğretmenevi’nin bir köşesinde açıklamalı bilgi ile sergilenen su kuyusu taşı da anıttaki yerini alacak.
Kurtuluş törenlerinin yeniden bir parçası olacak
Öte yandan Ermeni Mezalimi’nin en canlı tanıkları arasında yer alan Yukarı Kırzı Köyü inşa edilecek Şehit Kadınlar Anıtı ile birlikte yeniden kurtuluş programının bir parçası haline gelecek. 20 Şubat 1957 günü ilk olarak kurtuluş törenlerinin bir parçası haline getirilen ve o günlerin canlı tanıklarının anlattıkları üzerinden kurgulanan sokak tiyatrosu ile uzun yıllar törenlerin yapıldığı Yukarı Kırzı’da yeniden 20 Şubat'ta kurtuluş programı düzenlenecek.
ilk şehidimiz,sancaktar abdülvehhab gazidir,kırzı köyünde yapılan anıt,tan dolayı,
emeği geçenlere binlerce tşkler,C.Allah razı olsun.